Autonoms.com
  Xarxa sindical

4 Sep, 2006

L'autònom dependent tindrà dret a la negociació col·lectiva

NOTICIA PUBLICADA DIARI AVUI 04-09-06

externalització Els agents socials busquen protegir el treballador que depèn econòmicament d'una empresa compensació Podran tenir una indemnització si deixen de rebre feina de forma injustificada

B.Badrinas

Els treballadors autònoms dependents -aquells els ingressos dels quals provenen en un 75% o més d'una única empresa- tindran dret a la negociació col·lectiva. Aquesta és una de les principals novetats que recull l'Estatut del Treballador Autònom, que el consell de ministre té previst aprovar el divendres 15 de setembre perquè inici el seu tràmit parlamentari.

La cada cop més gran externalització de serveis per part de les empreses està fent créixer el nombre d'autònoms dependents, que segons fonts sindicals s'acosta ja als set-cents mil treballadors a tot l'Estat. Davant aquesta tendència, els agents socials han optat per incloure el dret al conveni col·lectiu entre les associacions que representin els autònoms dependents i les empreses o les entitats vinculades a aquestes últimes. "Abans les companyies no estaven obligades a negociar amb el conjunt d'autònoms dependents, però amb el nou Estatut sí que ho estaran", explica Salvador Duarte, president de la CTAC-UGT Catalunya.


Danys i perjudicis

Altres beneficis que recull l'Estatut per a aquest tipus de treballadors és la possibilitat de cobrar indemnitzacions. "Quan la resolució del contracte es produeixi per voluntat del client sense causa justificada, el treballador autònom dependent tindrà dret a rebre una indemnització per danys i perjudicis", apunta la futura normativa, que preveu la creació d'un registre de control d'autònoms dependents. A més, tots els problemes derivats de la relació entre empresa i autònom es resoldran mitjançant els jutjats socials i no per la via del dret civil com fins ara. "És una via per estalviar temps i diners", sosté Duarte.

Tant la quantitat de les indemnitzacions com l'abast de la negociació col·lectiva són punts que s'hauran de desenvolupar a partir de l'aprovació de la llei. De fet, l'Estatut vol ser la primera normativa bàsica per regir l'activitat professional dels autònoms, però caldrà desenvolupar-la amb el temps.

La futura llei també obre les portes a què els autònoms rebin prestacions d'atur, encara que els agents socials ja han reconegut que serà necessari un increment de les cotitzacions i aportacions perquè aquestes ajudes siguin sostenibles. "En el món dels autònoms cada cop que una prestació comporta un augment de les aportacions acaba sent difícil la seva aprovació", sosté Enric Calvo, secretari d'autònoms de la Pimec, que també ha participat a la taula de negociació juntament amb el ministeri de Treball, la CEOE i la UGT.

Una altra novetat del projecte de llei que s'aprovarà divendres és la possibilitat de cotitzar com a autònom a temps parcial i reduir, d'aquesta manera, les aportacions a la Seguretat Social.


Jornades parcials

Aquesta mesura seria força beneficiosa per a aquelles tasques que no requereixen una jornada completa o per treballs de cap de setmana. El dret dels autònoms a rebre formació contínua o la creació de taules permanents de representació davant el ministeri de Treball o els titulars autonòmics corresponents són altres punts recollits a l'Estatut, que està obert a canvis en el procés de tramitació i aprovació al Congrés.



775 lectures