Comunicació UGT

Els drets dels professors interins, en perill per l'objecció de consciència d'alguns inspectors d'educació

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 13:13

Davant de la situació de discriminació creada, la UGT de Catalunya ha sol·licitat una entrevista urgent amb els màxims responsables del Departament d'Educació

La negativa d'alguns inspectors d'Educació a seguir les instruccions donades per la Conselleria ha ocasionat un greu perjudici per als docents interins que havien sol·licitat un informe de valoració de la seva pràctica docent. Aquest informe, amb el que els docents interins poden substituir una part de la prova d'oposició, està regulat per la normativa del Departament d'Educació. Tot el professorat interí que té nomenament per a tot un curs escolar pot optar a l'informe, sense que el fet d'estar de baixa sigui una condició recollida en la normativa publicada en el DOGC. A la UGT de Catalunya ens consta que en alguns casos, i en particular en casos de professores que estan de baixa per maternitat, alguns inspectors s'han negat a elaborar el mencionat informe.

El Departament d´Educació ha convocat 6.856 places d'oposicions per a l'any 2007. Aquesta convocatòria, la més nombrosa que s'ha fet mai, té com objectiu reduir les places d'interins i fer front a la insuficiència de personal, provocada tant per jubilacions com pel creixement de la població escolar i per la implantació de la sisena hora a primària. En els dos últims cursos, aquestes dues qüestions han comportat un augment de 8.054 docents, xifra que ha suposat un 16% de creixement de plantilla.

L'excepcionalitat de la convocatòria no està només en el nombre de places. Aquest any serà el primer en que s'apliqui la Disposició transitòria dissetena de la LOE, que estableix un procediment excepcional, que es mantindrà durant els anys d'implantació de la Llei Orgànica, per absorbir com funcionaris a un elevat percentatge de l'actual professorat interí. S'ha de recordar que a Catalunya el nombre d'interins docents, més de 20.000, està molt per sobre de la mitjana estatal.

Les expectatives que havia generat aquest context legal per al professorat interí eren molt altes. La Resolució que convocava las proves -publicada en el DOGC el 27 de març- satisfeia en gran mesura aquelles expectatives. El text publicat en el DOGC, i prèviament negociat en la Mesa sectorial, contempla que els docents interins poden substituir una part de la prova de l'oposició per un informe elaborat per l'administració educativa i en el que es tractaria de "comprovar l'aptitud pedagògica de l'aspirant i el domini de les tècniques de treball docent". L'informe, que substitueix a la prova en la que els aspirants defensen davant el tribunal una unitat didàctica de l'especialitat a la que es presenten, val fins a un 30% de la nota final de la fase d'oposició. S'ha de recordar, en fi, que la introducció d'un informe sobre la pràctica docent com element fonamental en el procés de selecció del professorat era justament el compromís al que s'havia arribat en el Pacte Nacional: "Els diferents agents socials i el Govern", diu aquest document al tractar d'aquesta qüestió, "es comprometen a impulsar els canvis normatius necessaris perquè siguin valorats adequadament aspectes qualitatius de caire didàctic i de pràctica educativa".

Els inspectors d'Educació han de presidir les comissions avaladores encarregades d'elaborar aquells informes (en les comissions participen, a més, el director del centre educatiu i un professor del mateix). A dia d'avui existeix el risc de que els drets reconeguts al professorat interí en relació al mencionat informe quedin compromesos per una certa revolta d'alguns inspectors. N'hi ha que han arribat fins i tot a al·legar "objecció de consciència", negant-se a realitzar el treball que els assigna la normativa publicada en el DOGC. Alguns inspectores s'han negat a realitzar l'informe a professores que estan de baixa per maternitat. El fet d'estar de baixa no és un impediment, d'acord a les instruccions donades per la Conselleria, per tenir dret a l'informe. Prova d'això és que no totes les persones en aquesta situació han estat tractades de la mateixa manera. A algunes professores de baixa per maternitat se les hi ha fet l'informe, a altres, no.

Davant la situació de discriminació creada, la UGT de Catalunya ha sol·licitat una entrevista urgent amb els màxims responsables del Departament d'Educació per trobar una solució al problema. La solució per a aquests casos, tal com l'entén el nostre sindicat, passa per nomenar a altres inspectors per substituir als que s'han negat a realitzar la tasca que se'ls havia assignat. Així mateix, plantejarem que, si en el centre en el que està actualment destinada la professora no es té suficient informació sobre la seva pràctica docent, s'obri l'opció a que l'informe es realitzi a partir de la informació de que disposi el centre en el que va treballar l'any anterior.



La inspecció de treball requereix a El Corte Inglés que lliuri de forma immediata a un delegat de la UGT de Catalunya la documentació sol·licitada

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:52

Queda patent la política antisindical que El Corte Inglés manté vers al nostre sindicat

La Inspecció de Treball ha tornat a convocar novament els representants de la UGT de Catalunya i d'El Corte Inglés arran d'una denúncia presentada pels nostres delegats el passat 23 de març i que posava de manifest l'incompliment que la companyia fa del conveni col·lectiu de Grans Magatzems.

Segons recull expressament aquest Conveni, els treballadors i les treballadores han de disposar del seu calendari laboral en el primer trimestre de l'any, i que aquest calendari ha d'incloure els diumenges i festius d'obertura comercial en què el treballador o la treballadora està obligat a treballar. Així mateix, però, el Conveni redueix aquests dies a un 70% dels dies d'obertura autoritzada. És a dir, que si a Catalunya es permet l'obertura de 8 festius l'any, l'empleat no pot treballar-ne més de 6.

No obstant això, El Corte Inglés, sense informar als representants dels treballadors, ha fet treballar en diumenges i festius a empleats que tenen contracte de dilluns a dissabte d'obertura comercial durant el mes de desembre de 2006 i de gener de 2007.

En la reunió mantinguda avui, la UGT de Catalunya ha tornat a manifestar que l'empresa no vol lliurar la informació requerida pels delegats (calendari laboral individual, relació de treballadors amb contracte de dilluns a dissabte, etc.), vulnerant així la Llei Orgànica de Llibertat Sindical.

Per aquesta raó, la Inspecció de Treball ha requerit formalment que El Corte Inglés lliuri de manera immediata aquesta documentació als delegats de la UGT de Catalunya, donant la raó al nostre sindicat.



La secció sindical de la UGT de Catalunya a la tèxtil Nylstar (Blanes) amenaça amb la vaga si l'empresa no canvia el posicionament adoptat en les negociacions del conveni

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:40
L'empresa, que dóna feina a 280 treballadors, ha bloquejat les negociacions i no voler tractar més temes que els "econòmics"

La secció sindical de la UGT de Catalunya a l'empresa tèxtil Nylstar, situada a Blanes (Girona), podria proposar als 280 treballadors i treballadores la convocatòria de vaga si l'empresa es continua mantenint en un posicionament de difícil retorn en les negociacions del conveni.

La direcció de Nylstar es nega a tractar altres temes que els estrictament "econòmics" en les negociacions del nou conveni, deixant de banda altres temes inexcusables per al nostre sindicat i que afecten també la butxaca i la qualitat del treball dels empleats:

  • L'empresa vol ampliar en dos dies més el calendari laboral.
  • L'empresa vol pagar les hores extres com a normals, amb el nou conveni.
  • L'empresa no vol incloure al nou conveni la previsió de l'increment de l'IPC.
  • L'empresa pretén abolir la paga variable.
  • L'empresa vol que tot canvi de lloc de treball per raons organitzatives, en cas de què el nou lloc sigui de categoria inferior, no garanteixi, tal i com reconeix la llei, el salari anterior.
  • L'empresa vol que a les noves persones contractades no se li reconegui el 100% del salari del lloc de treball fins que passin 5 anys.

En assemblea, els treballadors i les treballadores de Nylstar han acordat aquesta setmana un primer paquet de mesures urgents:

  • Deixar de fer hores extres (ara molt sol·licitades ja que hi ha molta demanda, sobretot de filatures, i hi manca personal).
  • Deixar d'acceptar els canvis de torn d'un dia per l'altre. A partir d'aquest moment, els treballadors s'acullen al conveni vigent, que recull que qualsevol canvi de torn haurà de ser comunicat amb cinc dies d'antelació.

Així mateix, la secció sindical de la UGT de Catalunya ha sol·licitat la mediació del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) en aquest conflicte. En cas que l'empresa continuï amb la seva postura de manca de diàleg amb els representants del treballadors, la secció sindical de la UGT de Catalunya a Nylstar es planteja convocar jornades de vaga.



Powered by LifeType