Comunicació UGT

Desconvocada la vaga en el sector del fred industrial en aconseguir un preacord del conveni col·lectiu

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 18:07

S'aconsegueix un increment salarial del 0,8% i un plus de penositat per als treballadors en temperatures per sota dels 14ºC, entre d'altres aspectes


La UGT de Catalunya i la CONC han desconvocat la vaga en el sector del fred industrial (igual que a la resta de l'Estat) prevista per als dies 14 i 15 de juny i 5 i 6 de juliol, en aconseguir-se un preacord amb la patronal per al conveni col·lectiu. Les principals fites han estat les següents:

  • Increment salarial del 0,8% per a cadascun dels tres anys de vigència del conveni.
  • Creació d'un plus de penositat de 250 euros anuals per al personal que treballa en la franja per sota dels 14ºC.
  • 8 hores anuals retribuïdes perquè els treballadors puguin anar al metge (fins ara se'ls descomptava del sou).
  • Els treballadors i les treballadores de les empreses distribuïdores de glaçons i de gelats podran fer 15 dies de vacances en el període juny-setembre (fins ara no podien fer cap dia de vacances durant l'estiu).
  • Compromís de la patronal d'aplicar a partir de l'any vinent les recomanacions en matèria de salut laboral d'un estudi sobre les condicions d'aquests treballadors i treballadores, posat en marxa el gener i que es finalitzarà el desembre. S'ha de tenir en compte que aquests professionals treballen en unes condicions extremes, de fins a 30ºC sota zero.

Està previst que patronal i sindicats signin el conveni sectorial el proper 20 de juny. El sector del fred industrial dóna a feina a 8.000 treballadors en 250 empreses a nivell estatal; a Catalunya, són unes 35 empreses amb 2.000 treballadors.



Jornada "El futur del sistema ferroviari català"

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:56

Participarà el secretari de Mobilitat del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, Manel Nadal, així com representants de RENFE Operadora, IFERCAT, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Foment


El debat sobre les infraestructures del transport a Catalunya ha estat de permanent actualitat en l'agenda política i socioeconòmica del país. Atès el caràcter estratègic que tenen les infraestructures per al desenvolupament de Catalunya i l'impacte de la presa de decisions, el nostre sindicat considera imprescindible generar un ampli acord social en aquest àmbit. La UGT de Catalunya ha sol·licitat al Govern de la Generalitat que defineixi la Taula d'Infraestructures de l'Acord estratègic com el millor àmbit de concertació possible per formalitzar un pacte nacional en aquesta matèria.

En aquest context, el sindicat ha iniciat un cicle de debats per analitzar la situació actual de les infraestructures a Catalunya pel que fa al marc competencial, el finançament, les actuacions prioritàries, les perspectives de futur i els canvis que poden esdevenir en breu; tot plegat des d'una perspectiva d'interès social, econòmic, sectorial i laboral.

Després del primer debat que va girar al voltant del sistema aeroportuari català, ara volem afrontar la situació del sistema ferroviari. El servei de transport ferroviari és un servei d'interès general i essencial, i ens trobem en un moment de canvi en què és necessari que les diferents administracions i ens implicats (Generalitat de Catalunya, Ministeri de Foment, ADIF, IFERCAT, RENFE Operadora, FGC, etc.), donin el seu punt de vista de com i quan es pot fer efectiu el traspàs de competències a la Generalitat, qui i com assignarà la capacitat de les vies (solcs), quina coordinació ha d'existir entre les diferents administracions i empreses, quina inversió es preveu o quins canvis esdevindran amb la liberalització del transport de passatgers per ferrocarril; i el que és més important, com afectarà els treballadors de les diferents empreses implicades la nova configuració del sistema ferroviari a Catalunya i quins beneficis i millores n'obtindran els usuaris dels serveis.

Per això, la UGT de Catalunya organitza demà dimarts, 12 de juny, la jornada "El futur del sistema ferroviari català: infraestructures, competències, serveis i finançament". L'acte, que és obert als mitjans de comunicació, seguirà el següent programa:

10.30 h. Inauguració, a càrrec de Joan Moreno, secretari general de la Federació de Transports, Comunicacions i Mar de la UGT de Catalunya.

10.45 h. Exposició i debat inicial, amb la participació de:

  • Manel Nadal, secretari de Mobilitat del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya.
  • Juan Javier Pérez Sanz, director general de Serveis de Rodalies i Mitjà Recorregut de RENFE Operadora.
  • Presenta: José Bravo, responsable del sector ferroviari i serveis turístics de la Federació de Transports, Comunicacions i Mar de la UGT de Catalunya.

11.30 h. Taula rodona, amb les intervencions de:

  • Jordi Julià, director tècnic d'IFERCAT.
  • Joan Torres, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.
  • Jordi Prat, delegat del Ministeri de Foment per coordinar les actuacions ferroviàries en l'àmbit metropolità de Barcelona.
  • Miguel Ángel Remacha, director de Rodalies RENFE Operadora Barcelona.
  • François Valle, vicesecretari general de la Federació de Transports, Comunicacions i Mar de la UGT de Catalunya.
  • Modera: Mercè Sala, presidenta del CTESC.

13 h. Debat amb els i les assistents

13.30 h. Cloenda, a càrrec de Miguel Ángel Cillero, secretari general de la Federación de Transportes, Comunicaciones y Mar de UGT, i Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT de Catalunya.


"El futur del sistema ferroviari català: infraestructures, competències, serveis i finançament"

DIA
: 12
de juny de 2007
HORA: 10.30 hores
LLOC: Sala d'Actes de la UGT de Catalunya (Rambla Santa Mònica, 10, Barcelona).



Noves mobilitzacions dels treballadors de Crisbisbal contra l'ERO presentat per l'empresa

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:40

Els treballadors i les treballadores de Crisbisbal tornaran a manifestar-se pels carrers de Barcelona el proper 13 de juny per denunciar els motius que l'empresa ha al·legat per presentar un ERO total que afecta els 145 empleats d'aquesta fàbrica de vidre buit ubicada a Castellbisbal (Vallès Occidental).

El comitè d'empresa (on la UGT de Catalunya és majoritària) creu que l'actual situació es deu a una mala gestió intencionada per part de la directiva i que l'empresa és rendible al 100%, tal i com demostra el fet que hi hagi comandes per a 8 mesos. Empreses tan importants com Myrurgia, de Puig, o la marca Ambipur Car, del grup Sara Lee, són els principals clients de la firma.

Per aquesta raó, el comitè d'empresa no perd l'esperança de què alguna empresa estrangera pugui fer-se càrrec de la fàbrica de Castellbisbal. En el cas que aquesta compra no esdevingui viable, el comitè demanarà que les indemnitzacions arribin als 45 dies per any treballat, molt lluny de la proposta empresarial que, ara per ara, se centra en els 25 dies per any treballat, una proposta que la UGT de Catalunya continua considerant insuficient.


MOBILITZACIONS DELS TREBALLADORS CRISBISBAL


DIA: 13 juny de 2007

HORA I LLOC: A partir de les 14:45h, manifestació des de Pl.Catalunya (centre Plaça), baixant per les Rambles, fins arribar als Serveis Territorials de Treball a Barcelona (c/Albareda, 2-4), on restaran durant la reunió de mediació per l'ERE, prevista per ales 16: 30 hores.




La inspecció sanciona l'Hipercor de Girona per incomplir la normativa laboral

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:31
LA INSPECCIÓ DE TREBALL SANCIONA de nou EL CORTE INGLÉS, AQUEST COP AMB 2.743 EUROS, PER incomplir la normativa laboral A L'HIPERCOR DE GIRONA

La sanció se suma a la de 120.000 euros que haurà de pagar per quatre infraccions considerades greus

El Corte Inglés haurà de tornar a pagar per incompliment de la legislació laboral vigent, després que la Inspecció de Treball el sancionés fa pocs dies amb una multa de 120.000 euros per quatre infraccions greus per posar en risc la salut dels seus treballadors i per haver negat l'accés a la documentació en matèria preventiva a una delegada de prevenció de riscos laborals de la UGT de Catalunya.

La Inspecció de Treball torna a donar la raó al nostre sindicat i sanciona amb 2.743 euros a El Corte Inglés per l'incompliment del calendari laboral i de la normativa en matèria de descansos a l'Hipercor de Girona. La denúncia presentada pels representants de la UGT de Catalunya al centre manifestava que el grup de comandaments d'aquest centre veia suprimit el seu descans setmanal en períodes de rebaixes i campanyes (com la del Nadal) sense rebre cap tipus de compensació a canvi, i que el descans entre jornades (que hauria de ser de 12 hores) es veia reduït en cas de guàrdies i pre-guàrdies.

La Inspecció de Treball va requerir la documentació pertinent a la direcció del centre. Un cop revisada aquesta va trobar una sèrie de deficiències. Entre elles destaca el fet que no s'estableix un període d'antel·lació mínim de preavís als comandaments en el cas d'haver de realitzar guàrdies i pre-guàrdies (requerint-se que com a mínim aquest període ha de ser de 7 dies) i no s'estableixi cap sistema de garantia de les 12 hores entre jornades (descans que es veia afectat per aquestes guàrdies i preguàrdies), així com del descans setmanal que aquests treballadors i treballadores han deixat de gaudir en períodes de campanyes i de rebaixes.

Tot i que els representants de l'empresa van adduir que el Conveni Col·lectiu de Grans Magatzems estableix específicament la flexibilitat horària dels comandaments, la Inspecció de Treball ha derminat finalment que aquesta flexibilitat horària no pot afectar de cap manera els supòsits en què pugui afectar el descans, tant entre jornades com el descans setmanal dels treballadors.

Segons la Inspecció de Treball, aquests supòsits en què els comandaments realitzen guàrdies o pre-guàrdies o vegin suprimits el seu descans setmanal per raons de l'activitat pròpia de l'empresa, haurien de ser compensats mitjançant un sistema que garantís a tots els treballadors que la reducció o supresió d'aquells no serà en va i que el mecanisme propi per recollir aquest sistema seria el calendari laboral, en què participarien els representants dels treballadors i l'empresa per arribar a un acord al respecte. D'aquesta manera, cada comandament podria conèixer en quin període de referència compensar els descansos deixats de gaudir o reduïts sense veure violats els seus drets bàsics de descans que en cap cas poden ser compensats econòmicament.

Per aquesta raó, la Inspecció de Treball de Girona ha sancionat el centre Hipercor de Girona per la transgressió de la normativa laboral en matèria de descansos i del calendari laboral, sense que per la Inspecció de Treball això signifiqui que, si els treballadors consideren que els seus drets en aquest àmbit segueixen sent suprimits per la transgressió de la normativa, puguin interposar la corresponent demanda davant el Jutjat Social competent.(Segueix)

Vaga dels treballadors d'autobusos de Barcelona

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 11:22

Els treballadors i les treballadores d'Autobusos de Barcelona estan convocats a la vaga els propers dies 22 i 25 de juny com a protesta de la vulneració del conveni per part de l'empresa. Les aturades tindran lloc durant 4 hores: de les 16 a les 20 h. el divendres 22 de juny i de les 9 a 13 h. el dilluns 25 de juny.

Amb aquesta vaga, el comitè vol denunciar l'incompliment del conveni 2005-2008 per part de l'empresa, que contracta conductors en jornada parcial per al cap de setmana quan el conveni indica que aquests conductors haurien de ser contractats a jornada completa.

La UGT de Catalunya denuncia que l'empresa ha aplicat unilateralment aquesta mesura, sense cap tipus de negociació prèvia amb el comitè.



El Corte Inglés es veu obligat a reincorporar al seu lloc de treball una delegada de la UGT de Catalunya

Notes de premsa — Enviat per premsaugt @ 11:01

La Inspecció de Treball entén que si no es donen les causes que argumentava l'empresa per apartar-la del seu lloc de treball, ha de tornar-la a reincorporar

La Inspecció de Treball ha comunicat a El Corte Inglés que haurà de reincorporar al seu lloc de treball una delegada de la UGT al seu centre de Plaça Catalunya (Barcelona) que va ser canviada de departament per evitar que representés el sindicat al Col·legi de Tècnics i Administratius.

Després de 20 anys treballant en el Servei d'Atenció al Client del centre comercial, l'any 1992, la denunciant, R.M.M., va passar a formar part del departament de caixes del supermercat, enquadrat en el col·legi electoral de Tècnics i Administratius. Al 2006, d'altra banda, decideix abandonar la seva afiliació sindical a Fetico per passar a afiliar-se a la UGT de Catalunya. Fruit de les eleccions sindicals celebrades el 17 de novembre del mateix any, R.M.M. és escollida delegada del col·legi electoral de Tècnics i Administratius, convertint-se en l'única delegada de la UGT de Catalunya en el comitè d'aquest col·legi.

D'altra banda, a mitjans del mes de febrer, la treballadora visita el servei mèdic de l'empresa afligida per un dolor en el canell dret. En aquesta visita, el metge li diagnostica una tendinitis i li diu que "amb una bena i una pomada" la tendinitis se solucionaria. Tot i així, uns dies més tard, el metge li comunica que vol proposar-li a l'empresa que la canvïi de departament, adduint, en aquesta ocasió, que la treballadora no pot agafar pes. El dia 27 de febrer, Personal li diu que, seguint el consell del comunicat mèdic, hauran de canviar-la de lloc de treball i que, a partir de l'endemà, haurà d'incorporar-se a la parafarmàcia.

La UGT de Catalunya va denunciar en el seu moment que, a més de no voler facilitar una còpia de l'informe mèdic a la treballadora, R.M.M. no havia estat canviada de departament per millorar la seva situació de tendinitis, sinó per apartar-la del col·lectiu pel qual va ser escollida membre del comitè d'empresa, tal i com demostra el fet que exisiten altres departament i funcions que podria haver dut a terme sense deixar de pertànyer al col·legi de Tècnics i Administratius.

Ara, la Inspecció de Treball insta El Corte Inglés a repetir el reconeixement mèdic corresponent a aquesta treballadora i, si ja està recuperada de la seva tendinitis, l'obliga a reincorporar-la al seu antic lloc de treball, ja la raó que va adduir l'empresa per fer aquest canvi hauria desaparegut. Així mateix, la Inspecció de Treball també obliga a l'empresa a lliurar el corresponent informe mèdic a la treballadora.

Després del posicionament emés per la Inspecció de Treball, la delegada de la UGT de Catalunya ha vist reconeguts els seus drets davant la política antisindical d'El Corte Inglés contra els representants de la UGT de Catalunya als diferents centres de la companyia.



Powered by LifeType