Comunicació UGT

L'informe de control de la contractació de l'Avalot certifica la defunció del contracte indefinit

Convocatòries — Enviat per premsaugt @ 09:54

La revisió de 1.615 contractes revela que el 50% dels contractes a Catalunya són eventuals i que el 81% no indica el salari que ha de cobrar el treballador o treballadora

Tipus de contracte
Image

Com ja és habitual, l'Avalot - Joves de la UGT de Catalunya ha elaborat l'informe de control de la contractació, en aquest cas corresponent al primer semestre de 2007. A partir de la revisió de 1.615 contractes escollits aleatòriament de diferents Oficines de Treball de la Generalitat de Barcelona, Lleida, Girona i Terres de l'Ebre, l'informe revela les següents dades.

MODALITATS CONTRACTUALS I TEMPORALITAT

En relació a les modalitats contractuals que s'han trobat l'Avalot constata el greu problema de temporalitat que pateix el nostre país: el 89% dels contractes analitzats de manera aleatòria són de modalitat temporal, mentre que l'any 2006 van ser el 87% i el 2005, el 83%. Això ens demostra que el que hauria de ser una excepció, el contracte eventual, s'està convertint en la norma per als empresaris, en detriment de la contractació indefinida i, per tant, estable. Si mirem les dades d'anys anteriors ens adonem que en el 2005 i el 2006 el percentatge entre contractes eventuals i contractes d'obra i servei estava prou igualat, però en analitzar les dades d'enguany ens adonem que el percentatge d'eventuals s'ha disparat.

També és important constatar que d'aquests contractes en modalitats temporals, predominen els eventuals i els d'obra i servei; en canvi els contractes en pràctiques i els de formació gairebé mai es realitzen, quan podrien contribuir a regularitzar relacions laborals existents però ocultes com són les de becaris o altres joves sense contracte.

En relació als contractes indefinits, cal assenyalar que un 22 % dels contractes indefinits són conversions de temporals a indefinits.

En relació als contractes temporals també és interessant conèixer que la durada mitjana d'aquest és de 6 mesos.

També constatem que el 6% dels contractes temporals no especifiquin la seva causalitat, deixant en blanc aquest apartat al contracte. Fet que ens mostra que aquests contractes son en frau de llei i que existeix mala fe contractual.

IRREGULARITATS I MALA FE INFORMATIVA

També hem de denunciar les irregularitats i la mala fe informativa de la patronal en no assenyalar aspectes legalment necessaris en un contracte, com són el sou. En un 81% dels contractes analitzats, el salari del treballador o treballadora no està especificat. En l'anterior informe de control de la contractació, el percentatge va ser d'un 77% i en 2005 va ser del 70%. A l'igual que passa amb la temporalitat, hem detectat que cada any s'incrementa el percentatge de contractes en què no se especifica el salari.

Pel que fa al conveni col·lectiu d'aplicació, en un 21,4% dels contractes no s'indica (enfront del 26,9% de l'any passat). Per a l'Avalot, el més preocupant és la mala fe dels empresaris i empresàries, que cada cop ometen més la informació que s'ha de transmetre als treballadors i treballadores en els contractes .

També hem trobat que continua havent-hi contractes que no assenyalen ni el sou ni el conveni col·lectiu d'aplicació, concretament un 14,6% (enfront del 26,5% del 2006), el que ens demostra la voluntat conscient de cert empresariat d'aprofitar la desídia de l'Administració en el control jurídic de la contractació i la noció retrograda de "quant menys informat el treballador o treballadora, millor".

grafica2

PROPOSTES DE L'AVALOT

La realitat contractual que hem trobat ens obliga a denunciar:

1. La normalització del contracte temporal com a via corrent de contractació al nostre país, quan hauria de ser, per definició, l'excepció.

2. La mala fe contractual d'una part de l'empresariat, que realitzen contractes en frau de llei amb plena consciència d'aquest fet.

3. La necessitat que a les Oficines de Treball de la Generalitat es realitzi un control de la qualitat dels contractes.

I per aquest motiu proposem:

  • L'augment de recursos de l'administració destinats a les Oficines de Treball de la Generalitat, amb la voluntat de tenir personal que es dediquin al control legal de la contractació. De la mateixa manera que s'exigeix rigorositat formal i legal als convenis col·lectius, s'ha de demanar també als contractes laborals.
  • La necessitat de noves fórmules per incentivar la contractació indefinida.

A la vegada, fem una crida als treballadors i treballadores del nostre país a revisar els seus contractes laborals amb la voluntat de detectar possibles irregularitats i fraus i posar-se en contacte amb el sindicat, ja que si un contracte està en frau de llei (per exemple, un contracte temporal que no indica la causa de la temporalitat) es pot convertir en un contracte indefinit, segons la llei.



Powered by LifeType