Bloc de Frederic
Bloc del vicesecretari general de la UGT de Catalunya Xarxa sindical

30 Mai, 2006

COMITÉ NACIONAL, 2ª PART.

Enviat per frederic 03:19 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

A l'escrit anterior us parlava de que haviem fet el Comité Nacional de la UGT de Catalunya per tractar la posició del sindicat sobre l'Estatut, la reforma del mercat de treball, ja acordada entre govern, patronal i sindicats i de les negociacions -potser finals- de la seguretat social.


Tenim doncs tres iniciatives que posen el sindicat devant de decissions que poden suposar avenços i millores pels treballadors i les treballadores del nostre país. Avui hem referiré a la del mercat de treball i pensions.

Reduir la precarietat en la contractació -limitant l'encadenament de contractes i fent més transparent i amb control sindical la cadena de subcontractació- millorar la cobertura salarial de les persones que perceben prestacions de l' Estat o la Seguretat Social, especialment d'aquells que les tenen més baixes; en altres casos que passin de no tenir-hi dret a percebren a tenir-lo -com per exemple les parelles de fet- son objectius que la UGT s'ha propossat en les negociacions.

Pel que fa a l'acord de mercat de treball, ha rebut del comité una valoració positiva tot i que, en alguns assumptes, ens hagués agradat anar més lluny com en el cas de la subcontractació. Cal dir però que ara disposarem d'instruments, com un llibre de registre de les empreses subcontractades per saber les que hi ha i qui son i, en aquelles que no hi hagi representació sindical la podrá exercir la de l'empresa matriu.

En canvi, tot i valorar les millores en les negociacions de seguretat social, hi ha hagut crítiques, especialment en el tema de la jubilació parcial que hi volen introduir canvis que poden tenir efectes negatius en el futur sobre el contracte de relleu i alguns processos de solució de crisi i de rejuveniment de plantilles que han estat ùtils en moltes empreses.

També n'hi ha hagut en la pensió de viudetat i alguns requisits nous que s'hi exigeixent per tenir-hi accés, per exemple un mínim de dos anys de matrimoni o tenir fills en comú, encara que, com deia abans, s'introdueix, per primer cop, el reconeixement a les parelles de fet.

En acabar el comité nacional la Eva Granados ja s'ha possat a escriure una carta a la Comissió Executiva Confederal, que es qui porta la negociació, explicant-los'hi clarament quin ha estat el sentir dels membres del comité nacional de catalunya.

Cal tenir en compte que estem parlant d'una negociació complicada i llarga -20 mesos- i amb una CEOE que "no en volía" , mentre mirava la situació política del país i veia un Zapatero apretat per l' Estatut i creixía la seva esperança que el PP pogués rendibilitzar electoralment un desacord i no tenir que cedir en res en la negociació laboral.

I, per altra banda, unes comissions obreres disposades a ampliar el període de càlcul de les pensions a tota la vida laboral.

Aquestes circumstàncies s'hauran de tenir en compte a alhora de la valoració final de les negociacions.


179 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink