Bloc de Frederic
 Bloc del vicesecretari general de la UGT de Catalunya Xarxa sindical

24 Oct, 2006

eleccions al parlament de Catalunya

" Estem en plena campanya electoral al Parlament de Catalunya i val la pena fer alguns comentaris.

Primer, si es confirmen les enquestes tindrem una participació encara més baixa de la que ja solem tenir en les eleccions autonómiques. Això continua sent una mala noticia pel pais, per la democràcia i per la classe treballadora.

Segòn, no acaben d'arribar a la gent les propostes principals i amb claretat dels partits i sí que ho fan els aspectes formals i una mena de pseudodebats sobre amb qui pactará cadasqú que ja se sap, fa dies, que ningú desllorigará abans de les votacions del dia 1 de novembre".


El 24 d'octubre, a meitat de la campanya electoral, vaig escriure aquests dos parágrafs. Hem vaig adonar que potser hem sortiria un escrit excesivament pesimista i ho vaig parar.

Ara, deu dies després, m'adono que están en la realitat del que ha passat.

No tinc clar que se n'analitzin a fons les causes, especialment, per part dels partits.. El que ha guanyat o governa perque la victòria, en alguna mesura,sempre anestèsia l'autocrítica i la reflexió i el que ha perdut o passa a l'oposició, que sí si presta més, sempre pensa que es "corre el risc" de provocar el desànim del col.lectiu. Total, les necessitats del present i del moment manen i cap allá que anem.

Tot indica que tindrem un nou govern de coalició amb el PSC, ERC i IC. Per cert no acabo de veure la necessitat de posarli un adjectiu, en aquest cas "entesa". Ja quan el "tripartit" hem va semblar un error, el govern es el govern, de Catalunya i ja en te prou. Si la imatge de tripartit, per visualitzar que era de tres partits i no de un, va resultar tan interioritzada pel govern que semblavent tres governs en lloc d'un, crec que la millor manera de presentar-lo seria utilitzant una part del que li havia sentit dir, de manera gràfica, divertida pero directe a la mandíbula, al Miquel Iceta en el període anterior quan deia que hi habia consellers d'ERC, consellers d'IC i consellers del govern. Consellers del govern de Catalunya crec que estaría millor.

Fora bo també que el nou govern i els partits que el formen tinguèssin un comportament incloent cap als partits que quedarán a l'oposició i molt especialment a CiU. No només per necessitats polítiques com ara el desplegament de l'Estatut sino perqué hi ha persones que els han votat i creuen que, tot i ser el partit més votat, no governen i no poden fer aliances amb ningú que no sigui el PP. Ja sé que això, en primer lloc, es una qüestió que ha d'interessar a la pròpia CiU i sobre tot a la seva direcció, pero fora bo, insisteixo, que des d'una perspectiva de pais es tingués una mirada generosa i de conjunt com sí li he sentit proclamar al que probablement será el nou President, José Montilla.

Valoro positivament també que el PSC hagi tingut coratge per mantenir una decissió política de la trascendència de decidir amb qui es governa d'acord amb els interessos dels seus electors i no d'altres expresant clarament la seva autonomía.

Estem pendents també de conèixer quin será el programa amb el que el nou govern gestionará i finalment els consellers que el formarán.

Ho hem dit des de la UGT, Catalunya necessita que aquest govern tingui com a prioritat una potent agenda social -habitatge, immigració, precarietat i sinistralitat laboral, igualtat i no discriminació a les dones, als joves, als discapacitats..., atenció a les persones- l'educació com a motor de desenvolupament econòmic i social i generadora d'igualtat, l'impuls per a una economia competitiva...,

disposarem de nous instruments per a fer-ho amb l'Estatut, el compromís de l'Estat d'una forta inversió amb insfraestructures i una situació econòmica que ha de permetre no només créixer econòmicament i sostenible sino també en benestar social i en drets per a les persones.


98 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink