Revista Autònoms.com
Xarxa sindical

18 Des, 2006

Inauguració de l´Oficina d´Atenció a l´Autònom de la CTAC a Lleida

Enviat per revistaautonom 16:26 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Inauguració CTAC LleidaAmb la presència, entre d´altres, de l´alcalde de Lleida, Àngel Ros, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, el president de la CTAC, Salvador Duarte, el president de la UPTA, Sebastián Reyna, i la secretària general de la UGT de Terres de Lleida, Rosa Palau, va tenir lloc la inauguració de la nova Oficina d´Atenció a l´Autònom de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya a Lleida.

L´oficina inaugurada informarà, assessorarà i orientarà els treballadors autònoms de Lleida i la seva àrea d´influència en la gestió de tota mena de procediments administratius, així com qualsevol informació que sol.licitin.

Durant la inauguració, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, va afirmar que el nou Estatut del Treball Autònom serà una peça clau per situar en millors condicions els autònoms. Pel màxim dirigent de la UGT de Catalunya, els treballadors autònoms són avui dia un col.lectiu molt important i ha assenyalat que fins ara s´ha utilitzat massa la seva bona voluntat, fent referència a la situació de desprotecció pel que fa als drets laborals. Àlvarez ha afirmat que cal crear una xarxa d´oficines com la de Lleida de suport als treballadors autònoms, perquè moltes vegades ens han dit que, d´ells, no se´n preocupava ningú.

Per la seva banda, l´alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha aplaudit la sensibilitat de la UGT de Catalunya cap als treballadors autònoms, ha assenyalat que aquest col.lectiu crea riquesa arriscant el seu patrimoni i contribueix a la seva cohesió social.

Aquest espai és fruit d´un conveni de col.laboració subscrit el proppassat mes d´octubre entre l´Ajuntament de Lleida, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya CTAC, l´Institut Municipal de Treball de la Paeria i la UGT de Lleida.

Cal destacar també la presència de la regidora i presidenta de l´Institut Municipal del Treball Salvador Seguí, Pilar Castillo. Entre d´altres persones assistents també hi havia responsables de PIMEC, de la Fira de Lleida, així com de diverses entitats i col.lectius sectorials de Lleida que treballen per compte propi.



510 lectures

18 Des, 2006

Nou de cada deu autònoms cotitzen per la base mínima

Enviat per revistaautonom 16:24 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Segons dades de la Direcció General del Treball Autònom, adscrita al Ministeri de Treball del Govern Estatal, el 88,1% dels 2.204.917 autònoms, persones físiques comptabilitzades per la Seguretat Social a 30 de setembre, no superava la base mínima de cotització.

D´acord amb les dades següents, el percentatge d´autònoms que no sobrepassa la base mínima s´eleva al 93% quan tenen una edat inferior a 50 anys. Quan sobrepassen aquesta edat, el 24,4% cotitza per una base superior a la mínima, i aquesta circumstància el Ministeri la relaciona amb l´edat de jubilació.

Mentre que el 77% cotitza per la base mínima, aquest percentatge s´eleva fins al 95,6% en el cas dels estrangers, i fins al 96,5% en el cas de les persones que vénen i que fa menys temps que estan inscrits al sistema. De totes maneres, i segons les dades del Ministeri, el 63% dels treballadors per compte propi fa més de cinc anys que estan donats d´alta a la Seguretat Social.

Cal tenir en compte que dos de cada deu autònoms tenen assalariats al seu càrrec, i el 4,5% ho combina amb una altra activitat per compte d´altri, sobretot entre la gent més jove, amb menys antiguitat i amb una cotització reduïda o mínima.



4523 lectures

18 Des, 2006

El Síndic de Greuges reclama més drets pels autònoms

Enviat per revistaautonom 16:17 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Síndic de GreugesEl Síndic de Greuges, Rafael Ribó va presentar la setmana passada un informe extraordinari amb 12 recomanacions i propostes amb l´objectiu d´equiparar els drets socials del conjunt de treballadors autònoms de Catalunya.

L´informe, que serà enviat al Defensor del Poble i als grups parlamentaris catalans, proposa que s´obligui proteguir per incapacitat temporal encara que suposa un increment de les cotitzacions. En la mateixa línia, també es demana més prestacions per maternitat, malalties i risc durant l´embaràs. En l´informe també s´expressa la necessitat d´establir diverses modalitats de jubilació, com l´anticipada per als empleats autònoms. Un dels temes més debatuts en el procés de l´Estatut del Treball Autònom, la prestació per desocupació, també s´esmenta en aquest informe. L´Estatut preveu que l´autònom pugui cobrar l´atur en cas de trobar-se sense feina, encara que els diversos agents socials i el mateix Govern estatal encara s´han de posar d´acord en la concreció d´aquesta mesura.

Finalment, també recomana, entre d´altres, l´endarreriment de l´obligació de cotitzar fins que l´activitat professional s´hagi consolidat, la flexibilització de les cotitzacions per a determinats col.lectius o la regulació de la figura del treballador autònom a temps parcial.

L´informe del Síndic ha estat elaborat després que hagi rebut les 137 queixes i suposa un plantejament més de suport per la feina d´anar equiparant els drets dels treballadors per compte propi amb els treballadors del règim general.



431 lectures

1 Des, 2006

La CTAC demana a CCOO i CEOE que deixin de posar traves a l´Estatut del Treball Autònom

Enviat per revistaautonom 18:15 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Des de la CTAC-UGT de Catalunya s´alerta del perill que suposa la posició de CCOO i CEOE en el procés definitiu d´aprovació de l´Estatut del Treball Autònom (LETA). Davant les declaracions als mitjans de comunicació dels últims dies, el president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya fa una crida a la responsabilitat i demana que aclareixin d´una vegada la seva posició davant un procés que dotara de protecció i seguretat jurídica un col.lectiu de 600.000 autònoms a Catalunya.

També, demana a CCOO de Catalunya que deixi de donar una versió esbiaixada del procés, que només genera desànim i confusió en el col.lectiu. En aquest sentit, va destacar la falta de solidaritat que en reiterades ocasions està mostrant aquest sindicat de classe per un col.lectiu que tant ha lluitat per aconseguir el seu reconeixement.

Respecte a la posició que manté la CEOE (FEMIPE), Salvador Duarte recorda que l´Estatut vindrà a posar fre a la precarització del mercat de treball i a l´us fraudulent que determinades empreses estan aplicant a Catalunya aprofitant el buit legal existent. Encara, recorda als representants de les grans empreses que el LETA, no només protegeix els autònoms que depenen d´aquestes grans empreses, sinó que també serà una bona eina per a la defensa dels seus propis interessos, tot augmentat la seguretat jurídica.



425 lectures

1 Des, 2006

Les factures entre autònoms portaran una retenció de l´1%

Enviat per revistaautonom 18:01 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
A primers de gener de l´any vinent entrarà en vigor la normativa per la qual els autònoms que facturin entre ells tindran una retenció de l´1% en l´IRPF.

Això significa que paletes, fusters i lampistes, aixì com altres autònoms lligats a la construcció, hauran de practicar una retenció de l´1% en les factures que emetin a d´altres empresaris. Aquesta mesura va dirigida a milers d´autònoms que tributen els seus rendiments per a l´impost de la renda pel sistema d´estimació objectiva (mòduls). Queden inclosos en aquesta nova norma els autòms agrupats al grup cinc de l´IAE -lampistes, fusters, instal.ladors d´aires condicionats- i al grup tres -els tancaments metàl.lics i la fabricació de ferreteria. També s´hi inclouen els del grup quatre de l´IAE -sobretot la fabricació de fusteria i parquet- i del set -els transportistes de mercaderies i serveis de mudances.

La retenció a les factures no s´haurà de practicar en els casos que l´empresari que exerceixi una de les activitats implicades determini els seus rendiments per mitjà del sistema d´estimació directa.



889 lectures

1 Des, 2006

La CTAC de les Comarques de Tarragona organitza a Reus les I Jornades Polítiques Econòmiques en l´Àmbit Municipal

Enviat per revistaautonom 17:58 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Els proppassats dies 21 i 22 de novembre, va tenir lloc al Mas Miarnau de Reus la celebració de les primeres Jornades Polítiques Econòmiques en l´Àmbit Municipal. L´acte es va organitzar conjuntament per la CTAC de les Comarques de Tarragona, la Unió General de Treballadors i la Universitat Rovira i Virgili, i va comptar amb el suport de l´Ajuntament de Reus i del Servei Català d´Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

En les ponències, que es van desenvolupar en sessions de matí i tarda, es van tractar temes d´importància cabdal per a l´estructuració socieconoòmica dels territoris, agafant com a referència el cas específic del camp de Tarragona. El Dr. Javier Mato, de la Universitat d´Oviedo, va tractar el tema de les polítiques atives d´ocupació; mentre que el Dr. Fernando Campa i el Dr. Agustí Segarra, ambdós de la Universitat Rovira i Virgili, es van referir, respectivament, al paper dels emprenedors i dels altres actors del sistema productiu local. Els tallers que van complementar les ponències van anar a càrrec de Miquel Àngel Bové, degà de la Facultat de Ciències Econòmiques de la URV.

La presència d´autoritats i institucions va aportar experiències enriquidores i noves perspectives de futur. Els actes de presentació i clausura van comptar amb la presència del regidor d´Hisenda i l´alcalde de Reus, i el gerent de la Universitat. Tots van valorar molt positivament la celebració de les Jornades, i van fer un esment especial a les repercussions que tenen els fòrums d´aquestes característiques en el desnvolupament local, i van proposar una reedició per l´any vinent.



470 lectures