Revista Autònoms.com
Xarxa sindical

7 Nov, 2008

Set de cada deu autònoms han vist incrementat els impagats en els últims nou mesos

Enviat per revistaautonom 16:46 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Segons un estudi intern elaborat per l’Oficina Tècnica de la CTAC, hi ha molta preocupació en els sectors de treballadors autònoms. Segons les dades de l’Oficina Tècnica de la CTAC, a partir d’una enquesta pròpia, el 86% considera que la seva situació és greu o molt greu. Segons la directora de l’Oficina Tècnica de la CTAC, Ana Estrella Villares, “en tan sols nou mesos s’han multiplicat per cinc el nombre d’expedients relacionats amb processos concursals que ha atès aquesta organització. Aquesta dada és un reflex clar de les conseqüències que està tenint l’actual crisi econòmica en el col·lectiu d’autònoms de Catalunya”.
Hi ha dos punts importants que cal tenir en compte. Primer, la retallada de les línies de crèdit, que provoca que els possibles nous emprenedors rebaixin les seves expectatives. El 78% dels enquestats reconeix que fins al moment havia finançat la seva activitat mitjançant alguna modalitat creditícia, com pòlisses de crèdit o descomptes de pagarés. L’import mitjà d’aquestes pòlisses se situa en els 30.000 euros. Amb la crisi financera i el tancament de l’aixeta de crèdit per part de les entitats financeres, l’import de les pòlisses de crèdit s’ha vist reduït en un 60%. Això vol dir que fins ara els autònoms podien demanar crèdit per un valor de 30.000 euros de mitjana pel desenvolupament de la seva activitat laboral, ara el crèdit es redueix a 18.000, i explica, en part, la disminució de l’activitat d’autoocupació.


Però, aquest daltabaix no només comporta la pèrdua de llocs de treball per compte propi sinó que suposa la pèrdua de la capacitat emprenedora del nostre país, que ha estat tradicionalment el motor de l’emprenedoria de l’Estat. Si a Catalunya les dades constaten que quasi 7.500 llocs de treball s’han perdut en sis mesos, al conjunt de l’Estat la xifra de destrucció de llocs de treball per compte propi s’ha situat en 38.817. Però, lluny de veure una sortida, el panorama que es presenta tendeix a agreujar-se. Als problemes esmentats de manca de finançament i de crèdit s’hi ha de sumar l’augment de la morositat que pot provocar una situació insostenible per molts treballadors per compte propi. Segons l’enquesta de la CTAC, set de cada deu autònoms admet que en els darrers nou mesos ha vist un increment d’impagats o ha tingut dificultats per fer els cobraments pendents. Amb aquest panorama, la CTAC alerta que aquest final d’any Catalunya haurà perdut més de 20.000 treballadors per compte propi.
Autònoms.com ha volgut conèixer com estan vivint la crisi alguns dels sectors que tradicionalment han estat formats per treballadors autònoms.
El perfil de l’autònom català més afectat per la crisi respon a una persona:
- Autòctona
- Home
- D’entre 35 i 50 anys
- Treballa al sector de la construcció o al de serveis
- Fa almenys 5 anys que exerceix la seva activitat actual
- Nivell de formació: estudis bàsics

3838 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink