Revista Autònoms.com
Xarxa sindical

7 Nov, 2008

Catalunya ha perdut cent onze autònoms cada dia durant el mes d’octubre

Enviat per revistaautonom 16:38 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC reclama que s’engegui urgentment un
pla de rescat per als autònoms

Segons les dades avançades avui pel Ministeri de Treball, la crisi està afectant amb gran virulència el col·lectiu dels autònoms. En només sis mesos, a Catalunya s’han destruït més de 10.000 petits negocis. Les baixes d’autònoms catalans ja suposen el 20% de les que s’han produït arreu de l’Estat. Aquesta evolució fa pensar que les previsions de la CTAC, que advertien que abans de final d’any es perdrien 20.000 cotitzants més del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) a Catalunya, es poden quedar curtes.
Nombre autònoms (octubre 2008)
Barcelona 411.983
Girona 66.926
Lleida 46.461
Tarragona 62.757
Catalunya 588.127
Des de la CTAC es recorda que, tal i com ja ha anat denunciant fa uns mesos, les mesures adoptades fins ara pel Govern no estan pensades en cap cas per al col·lectiu dels autònoms. Fins i tot les mesures presentades recentment pel Govern -la moratòria del 50% per a autònoms i desocupats en el pagament de la hipoteca durant un període màxim de dos anys- segueix sense donar resposta al principal problema del col·lectiu: la manca de liquiditat.
Per això, des de la CTAC s’insta tant al Govern estatal com al català a impulsar el desenvolupament de l’Estatut del Treball Autònom i, en especial, d’aquelles mesures que es van anunciar amb gran bombo, com l’assegurança per desocupació i les mesures recollides en el títol V de la Llei per afavorir l’adaptabilitat, el foment i la consolidació del treball autònom.
Des de la CTAC es reclama que s’engegui un pla de rescat per als autònoms que contempli mesures que afavoreixin la injecció de liquiditat en el sistema i el finançament de nous projectes emprenedors.
Des de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya fa temps que s’està avisant que la crisi pot tenir conseqüències molt greus per al treball autònom. Salvador Duarte, president de la CTAC, reclama que es pensi en els petits creadors de riquesa, “són el col·lectiu d’autònom els que, de sempre, hem donat riquesa, vitalitat i creativitat a aquest país”.

Mesures que proposa la CTAC de pla de rescat:

- Mesures efectives d’accés a crèdit (ICF, ICO...) per introduir liquiditat en l’àmbit financer del treballador per compte propi.
- Millorar les condicions d’accés al crèdit.
- Incentius fiscals: baixades dels tipus d’interès en inversió per a l’autoocupació.
- Desenvolupament de la Llei de l’Estatut del Treball Autònom.

La CTAC també reclama mesures en l’àmbit català:

- Crear el Consell Català del Treball Autònom com a àmbit d’interlocució de les entitats d’autònoms amb el Govern de Catalunya.
- Desenvolupar el títol V de l’Estatut de l’Autònom referent al foment i promoció del treball autònom.
- Potenciar el Pla INICIA (increment despeses en època de crisi).
- Posar en marxa les mesures d’assistència tècnica a l’autònom.
- Millorar la formació i el reciclatge dels treballadors autònoms.
- Dissenyar mesures específiques que permetin l’adaptabilitat del sector.

684 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink