Revista Autònoms.com
Xarxa sindical

22 Jul, 2009

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya diu que la Generalitat no es competent per regular les teràpies naturals

Enviat per revistaautonom 14:32 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El passat 11 de juny es va conèixer l’anul•lació per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del decret de teràpies naturals de la Generalitat per considerar que la normativa catalana de l'any 2007 entra en conflicte amb les competències estatals.
La sentència determina que les actuacions professionals que regula el Decret, que en resumen recauen sobre la conservació, manteniment i restabliment de la salut, mitjançant diagnòstic, la indicació terapèutica i el pronòstic, o la prevenció, recuperació i rehabilitació de disfuncions somàtiques mitjançant l’ús d’agents físics, son totes elles considerades actuacions sanitàries, encomenades a professionals sanitaris, així com els establiments en els que es desenvolupen aquestes pràctiques sanitàries.

Per tant, i segons la sentència, la Generalitat no pot determinar l’ús d’aquestes activitats a professionals no sanitaris, ni reconèixer unitats sanitàries sense el requisit professional sanitari llicenciat que sigui el responsable.

Finalment el TSJC determina que la Generalitat no té competències per regular les teràpies naturals.
2 vots particulars


Dels cinc magistrats que resolen dos no varen estar conformes amb la sentència i van emetre dos vots particulars. En aquets determinen que les teràpies no estan regulades pel nostre ordenament jurídic ni estan incloses com a especialitats en les professions sanitàries. També a tenor que el RD 1277/2003, sols fa al•lusió a les teràpies que es regulen en un establiment sanitari, però aquest precepte no fa cap regulació general de les teràpies naturals. Per tant, en els dos vots particulars, entén que no hi ha contraposició entre dos medicines reconegudes, ni existeix intromissió de les teràpies naturals en el camps reservat a les professions sanitàries, ja que avui en dia es permesa l’exercici de les teràpies naturals, on no hi ha cap regulació, sent en aquest cas la Generalitat qui pretén donar una mínima regulació a allò que no està regulat. Els vots particulars conclouen que no s’ha d’entrar a valorar jurídicament si estem davant de medicines diferenciades, doncs allò correspon a l’àmbit acadèmic i científic i en última instància a legislatiu.

419 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink