Revista Autònoms.com
Xarxa sindical

17 Set, 2009

La pèrdua d'autònoms torna a accelerar-se a Catalunya: 3.771 menys a l'agost

Enviat per revistaautonom 09:37 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC demana un segon Pla E amb reserva de contractació d'autònoms, i un pla específic per al comerç, dels més afectats junt amb el sector de la construcció.

arquitecte.jpgEl nombre de baixes d'autònoms s'ha accelerat novament a Catalunya. Aquest mes d'agost ja són 3.771 els treballadors per compte propi que s'han donat de baixa al RETA, una pèrdua notablement superior a la que va produir-se al llarg del passat mes de juliol, de 2.819 autònoms menys.

Les dades publicades avui pel Ministeri de Treball posen de relleu que a Catalunya continuem amb la davallada, durant 16 mesos consecutius, de pèrdua neta de treballadors i treballadores per compte propi.
El "sotrac" d'aquest mes augmenta la gravetat d'aquesta caiguda lliure d'autònoms, : en tot el que portem d'any -des del mes de gener-, l'acumulat de baixes d'autònoms ha estat de 17.799 persones. Respecte l'agost passat, el nombre d'"esborrats" del RETA ha estat de 34.787 treballadors i treballadores.

Davant d'aquest escenari, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) reclama que el govern activi un segon Pla E, aquest amb reserva de contractació pels autònoms. També considera que és urgent l'elaboració d'un pla específic per al comerç, l'altre sector, junt amb el de la construcció, més afectat per la crisi entre els treballadors per compte propi.
A més, la CTAC demana que el conjunt d'autònoms també pugui beneficiar-se del complement proposat pel govern de la Generalitat a la mesura dels 420 euros.

Altres mesures que reclama la CTAC són:
Que el govern de la Generalitat posi en marxa un subsidi per desocupació per a aquest col*lectiu. Tot i que la Llei de l'Estatut del Treball Autònom té previst implementar un sistema de protecció per cessament d'activitat, aquest encara no s'ha posat en marxa. En l'actualitat, els treballadors per compte propi que han de cessar la seva activitat no disposen de cap mesura de protecció que els permeti, a diferència d'altres règims del sistema, tenir uns ingressos fins que puguin iniciar novament la seva activitat o trobar una ocupació com a assalariats. A més, com no tenen dret a la prestació d'atur, tampoc són susceptibles d'accedir al sistema de subsidis i ajudes familiars.

La creació d'una taula del sector amb caràcter extraordinari, per tal de coordinar les mesures que des de l'àmbit competencial de Catalunya poguessin complementar les mesures que des del Govern central s'estan desenvolupant en matèria de treball autònom.

És imprescindible que les línies de crèdit arribin als emprenedors. Per això, la CTAC reclama que s'obri l'aixeta del crèdit en els canals convencionals, i demanem que s'implementin els acords assolits entre el Govern català i les organitzacions d'autònoms en matèria de millora de l'accés al crèdit via Societats de Garanties Recíproques.

La reobertura de les línies de microcrèdits, dirigits als col*lectius de joves, dones i immigrants. En el darrer any, 8 de cada 10 microcrèdits que s'han sol*licitat mitjançant la nostra organització han estat denegats, capgirant les concessions de fa uns mesos. La manca de crèdit genera una situació de crisi completament atípica per al col*lectiu autònom, perquè, al contrari d'altres situacions similars, no s'està generant treball per compte propi.

Que es contempli l'ampliació del període d'assistència tècnica als autònoms, que actualment és de 3 anys. Quan un emprenedor obre un negoci, té dret a rebre un assessorament tècnic durant tres anys. Des de la CTAC considerem que un dels instruments que poden ajudar a frenar la davallada d'autònoms és allargar aquest període de temps de suport a l'autònom per part de les administracions.

397 lectures
comentaris
Afegeix comentari













BoldItalicLink