Revista Autònoms.com
Xarxa sindical

18 Des, 2009

Ajuda especial de 425 € mensuals pels autònoms en atur a Catalunya a proposta de la CTAC

Enviat per revistaautonom 13:42 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
/blog/revista_autonomscom/general/mar_serna.jpgDesprés de més un any de reivindicació de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), el Consell de Govern de la Generalitat ha aprovat una Ajuda Temporal Extraordinària (ATE) com a prestació de desocupació d’emergència per als autònoms en situació d’atur que no percebin els ingressos. La xifra ascendeix a 425 euros mensuals amb una durada màxima de sis mesos. Aquesta mesura forma part de les trenta mesures del pacte anticrisi que es firmarà amb els agents socials de Catalunya.

Els beneficiaris hauran d’estar inscrits com a demandants d’ocupació durant sis mesos, tenir un període cotitzat d’almenys tres anys i no disposar de recursos econòmics suficients dins de la unitat de convivència.

L’ ATE tindrà un pressupost pel proper exercici de 13 milions de euros, dels quals un part es dedicarà a l’orientació per l’autoocupació.

Salvador Duarte, president de la CTAC, ha valorat molt positivament la consecució d’aquest sistema d’ajudes que s’uneix a altres ja aprovats en algunes Comunitats Autònomes, com es el cas de Castilla la Mancha i Euskadi, i que sense cap mena de dubte son un exemple per a la resta de les administracions.

En el conjunt de l’Estat durant el 2009 s’han perdut més de 148.000 llocs de treball al règim d’autònoms. A Catalunya la xifra arriba a 28.543, que representa quasi el 20% del total.


1287 lectures

18 Des, 2009

L'Ajuntament de Gavà i la CTAC signen un conveni de suport als autònoms i emprenedors

Enviat per revistaautonom 13:41 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Els tècnics municipals podran resoldre dubtes a través de l'Oficina Tècnica de la CTAC

El passat 1 de desembre va tenir lloc l'acte protocol·lari de la signatura d'un nou conveni entre la /blog/revista_autonomscom/general/gava.jpgConfederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i l'Ajuntament de Gavà. L'acord va ser el colofó després de diverses reunions entre l'organització d'autònoms i el consistori per a referendar un acord sòlid amb voluntat de donar suport als emprenedors i autònoms de Gavà.

L'acte el va presidir l'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, i hi van participar el regidor de Promoció Econòmica, Laura Barrufet, gerent d'IMPAC, entre altres. Per part de la CTAC va signar el conveni el seu president, Salvador Duarte, acompanyat pel gerent, Alexis Serra. En aquest acte hi van tenir accés els mitjans de comunicació.

L'acord compromet la CTAC a desenvolupar un conjunt d'activitats divulgatives i formatives per ajudar el conjunt d'autònoms i emprenedors de Gavà. Cal destacar el suport que farà l'Oficina Tècnica de la CTAC per als tècnics en aquells casos puntuals que es necessiti.

Per a l'alcalde de Gavà, Joaquim Balsera, l'acord simbolitza una clara voluntat de donar la màxima atenció a un col·lectiu creador de riquesa. Per al president de la CTAC, Salvador Duarte, l'acord és fruit d'un llarg treball que fa temps que desenvolupa la CTAC i que ha permès que sigui un clar referent, no sols per a la defensa dels treballadors autònoms, sinó per donar una bona atenció a tots aquells que volen emprendre una activitat i per a tots aquells que vulguin continuar consolidant i enfortint els seus projectes professionals.


370 lectures

18 Des, 2009

La CTAC celebra a Redessa una jornada farcida de ponents de primer nivell amb l'assistència de l'alcalde de la ciutat.

Enviat per revistaautonom 13:40 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Davant d'un públic divers, representants d'associacions, nous emprenedors i autònoms amb una llarga trajectòria, es va celebrar una jornada d'alt contingut tècnic i polític. La jornada es va /blog/revista_autonomscom/general/jornada_reus.jpgcentrar en les noves perspectives centrades des de la promulgació de la nova Llei de l'Estatut del Treball Autònom i sobretot en un dels punts més esperats per al conjunt d'autònoms de l'Estat. La prestació pel cessament d'activitat. Va ser el director general de Treball Autònom, Juan José Barrera, l'encarregat de manifestar els punts més interessants de l'avui avantprojecte de Llei. Barrera va posar en relleu la tasca del treball autònom a l'Estat espanyol i el paper que ha desenvolupat en els últims anys l'executiu en aquesta matèria. Abans, la directora de l'Oficina Tècnica de CTAC, Ana Estrella Villares va fer una brillant dissertació sobre el treball autònom en l'actualitat. La Jornada s'havia iniciat amb el parlament de l'alcalde de Reus, fent referència a la llarga trajectòria de l'Ajuntament de Reus en les polítiques de foment als emprenedors. Reus és una ciutat referent en les polítiques municipals de suport als autònoms i emprenedors del conjunt de Catalunya. Per la seva banda, el secretari general de la UGT a les comarques de Tarragona, Jordi Salvador, va parlar del bon enteniment entre la UGT de Tarragona i la CTAC. La jornada es va tancar amb la participació de Sebastián Reyna, que va fer una proposta sobre quins han de ser els nous plantejaments per als autònoms i va dir que espera una bona llei de prestació de cessament d'activitat quan passi tots els tràmits parlamentaris. Per la seva banda, la directora general de Treball Autònom del Govern català, Mireia Franch, es va referir a la importància de fer cultura emprenedora i va posar en valor la tasca del Govern català amb el Pla Inicia. Va tancar l'acte el president de la CTAC, Salvador Duarte, tractant de les dificultats que es troben a hores d'ara el conjunt d'autònoms catalans amb unes xifres de destrucció de treball autònom molt preocupants a Catalunya.


345 lectures

2 Nov, 2009

500 autònoms tanquen el negoci cada dia per culpa de la crisi

Enviat per revistaautonom 18:28 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
construccin_ii.jpgEn els nou primers mesos de l’any el número de treballadors per compte propi que han deixat de cotitzar al règim dels autònoms (RETA) ha estat de 124.315 persones (-3’7%) al conjunt de l’estat, i s’han situat a 3.194.873 afiliats.
El sector més afectat per la greu situació econòmica que està passant l’economia de l’estat és la construcció amb una pèrdua de 65.380 treballadors autònoms en els nou primers mesos de l’exercici, amb una davallada del 12,1%, seguit del comerç amb 13.821 (-1,7%), la industria, on han tancat 11.725 negocis (-4,4%), i l’agricultura, que ha perdut 9.764 afiliats (-3,2%).
En canvi l’hosteleria i les activitats sanitàries han estat dels pocs sectors que han incrementat el número de treballadors autònoms amb 6.039 i 592 afiliats, respectivament
En valors absoluts, les majors reduccions d’autònoms cotitzants corresponen a Catalunya, amb 24.387 treballadors menys, el País Valencià (-19.713), Madrid (-18.178) i Andalusia (-16.900). Només aquestes quatre comunitats concentren el 63,7% de tortes les baixes dels autònoms produïdes entre gener i setembre d’enguany.


450 lectures

2 Nov, 2009

La CTAC i els transportistes de Catalunya agrupats en la AGTC uneixen els seus esforços

Enviat per revistaautonom 18:25 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El passat dimecres 7 d'octubre va tenir lloc a la seu de la CTAC la signatura del primer /blog/revista_autonomscom/general/conduccion.jpgconveni de representativitat entre la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i l'Associació General de Transportistes de Catalunya (AGTC). Aquest acord és fruit dels acords subscrits entre les organitzacions d'àmbit estatal com són UPTA i Fenadismer. L'acord entre UPTA i els transportistes a nivell de l'Estat es va signar fa aproximadament any i mig i que va permetre fer un pas important en la representació del col.lectiu de transports dins del treball autònom. Com a conseqüència d'aquella signatura s'han anat intensificant els contactes en diverses comunitats autònomes.

L'acord pactat a Catalunya obre un marc de relació molt interessant d'un col•lectiu fonamental per a la bona marxa de l'economia catalana. El sector del transport, és dels que pitjor estan patint les conseqüències de la davallada econòmica, té una importància vital i l'acord amb l'organització catalana de la UPTA pretén donar un nou impuls a les seves reivindicacions.
CTAC i AGTC es comprometen en els seus àmbits i actuació a col•laborar el més estretament possible, a establir estratègies unitàries en benefici dels autònoms, a estendre la seva influència institucional i a plantejar iniciatives comunes davant les diferents administracions, incloses les d'àmbit europeu.
Tant Salvador Duarte (CTAC) com Ramón García (AGTC) van coincidir a manifestar la importància d'unir els seus esforços en un període tant important com és la regulació del grau de representació de les organitzacions d'autònoms així com la futura creació del Consell del Treball Autònom.


341 lectures

2 Nov, 2009

L’Associació Espanyola de Practicants del Mètode Grinberg s’uneix a la Sectorial de Teràpies Naturals de CTAC

Enviat per revistaautonom 18:18 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El passat 6 d 'octubre va tenir lloc la signatura del conveni d'integració de l'Asociació Espanyola metodo_grinberg.jpgde Practicants del Mètode Grinberg amb la Sectorial de Teràpies Naturals de CTAC. Amb la signatura del conveni la Sectorial continua amb el procés d'anar incrementant associats a la sectorial de Teràpies Naturals de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC). A la signatura del conveni d'integració van estar presents el president d'aquesta associació, el senyor Xavier Tull i el president de la CTAC, el senyor Salvador Duarte. El conveni suposa la integració del Mètode Grinberg a l'estructura organitzativa de CTAC així com de tots els seus associats. Per tant la CTAC a través de la sectorial de Teràpies Naturals i el Mètode Grinberg conformen ja un espai cada vegada més representatiu en el sector de les teràpies naturals. Salvador Duarte es va felicitar per l'acord assolit assegurant que el projecte de CTAC-UPTA és el millor per defensar els compromisos dels treballadors de les teràpies naturals. En aquest sentit va insistir que l'acord ratifica que l'organització continua creixent "no només en quantitat sinó també en la qualitat dels seus associats" qualificant a tots els seus membres com gent professional i competent que treballen diàriament per millor la qualitat del col•lectiu.


301 lectures

17 Set, 2009

La pèrdua d'autònoms torna a accelerar-se a Catalunya: 3.771 menys a l'agost

Enviat per revistaautonom 09:37 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC demana un segon Pla E amb reserva de contractació d'autònoms, i un pla específic per al comerç, dels més afectats junt amb el sector de la construcció.

arquitecte.jpgEl nombre de baixes d'autònoms s'ha accelerat novament a Catalunya. Aquest mes d'agost ja són 3.771 els treballadors per compte propi que s'han donat de baixa al RETA, una pèrdua notablement superior a la que va produir-se al llarg del passat mes de juliol, de 2.819 autònoms menys.

Les dades publicades avui pel Ministeri de Treball posen de relleu que a Catalunya continuem amb la davallada, durant 16 mesos consecutius, de pèrdua neta de treballadors i treballadores per compte propi.
El "sotrac" d'aquest mes augmenta la gravetat d'aquesta caiguda lliure d'autònoms, : en tot el que portem d'any -des del mes de gener-, l'acumulat de baixes d'autònoms ha estat de 17.799 persones. Respecte l'agost passat, el nombre d'"esborrats" del RETA ha estat de 34.787 treballadors i treballadores.
(Segueix)
398 lectures

17 Set, 2009

El CTESC informa del Decret d'Aplicació de la LETA a Catalunya

Enviat per revistaautonom 09:34 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El passat 14 de setembre, el ple del Consell Econòmic i Social de Catalunya va/blog/revista_autonomscom/general/jornada_ctesc_15.9.9.jpg aprovar l'informe sobre el Decret de la Generalitat de Catalunya que desenvolupa l'Estatut del Treball Autònom en l'àmbit de Catalunya. Amb aquesta etapa, el Decret entra ja en la seva última fase d'aprovació, que segons les previsions del Govern de la Generalitat de Catalunya estarà en vigor a finals d'enguany.
L'informe aprovat per una àmplia majoria al CTESC posa de manifest el llarg camí que encara queda per recórrer des de l'àmbit competencial de Catalunya en matèria de treball autònom i posa, a més, l'accent en l'oportunitat de representar la regulació d'un col•lectiu que sustenta bona part del mercat de treball català.
(Segueix)
383 lectures

17 Set, 2009

La CTAC va participar en la tradicional ofrena per la Diada Nacional de Catalunya

Enviat per revistaautonom 09:31 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
/blog/revista_autonomscom/general/diada_09.jpgEl passat divendres 11 de setembre va tenir lloc la tradicional ofrena floral davant el monument a Rafael de Casanova. Les principals organitzacions polítiques, sindicals, esportives i culturals del país van fer la seva ofrena com es costum. La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) va participar dins de la delegació de la UGT de Catalunya encapçalada per la UGT de Catalunya, d’on també hi participaven, a banda de la CTAC, l’Avalot-Joves de la UGT de Catalunya, AMIC (l’organització dels immigrants de la UGT i el SAP (que es el sindicat de UGT dels Mossos d’esquadra) Por part de la delegació de la CTAC va encapçalà la delegació en Pere Caballero, responsable dels Trade de la CTAC i Maria Rosa Sepena, responsable d’immigració de l’organització).


367 lectures

22 Jul, 2009

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya diu que la Generalitat no es competent per regular les teràpies naturals

Enviat per revistaautonom 14:32 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El passat 11 de juny es va conèixer l’anul•lació per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del decret de teràpies naturals de la Generalitat per considerar que la normativa catalana de l'any 2007 entra en conflicte amb les competències estatals.
La sentència determina que les actuacions professionals que regula el Decret, que en resumen recauen sobre la conservació, manteniment i restabliment de la salut, mitjançant diagnòstic, la indicació terapèutica i el pronòstic, o la prevenció, recuperació i rehabilitació de disfuncions somàtiques mitjançant l’ús d’agents físics, son totes elles considerades actuacions sanitàries, encomenades a professionals sanitaris, així com els establiments en els que es desenvolupen aquestes pràctiques sanitàries.
(Segueix)
420 lectures

22 Jul, 2009

La Generalitat anuncia la presentació d'un recurs a la Sentència del TSJC

Enviat per revistaautonom 14:28 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

CTAC i TENACAT posen de manifest el seu malestar per l’anul•lació del decret i també recorreran la sentència

Tot i respectar, com no podia ser d'altra manera, la sentència del TSJC, CTAC & TENACAT lamenten que aquesta resolució torni a deixar de nou els 6.000 professionals que conformen aquest sector a casa nostra en un "llindar jurídic". La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i la Federació d’Entitats de Teràpies Naturals de Catalunya (TENACAT) es mostren en desacord amb els principals arguments de la mateixa condueixen a l'estimació del recurs.
(Segueix)
393 lectures

22 Jul, 2009

MÉS AUTÒNOMS SENSE FEINA TOT I EL REPUNT DE L'AFILIACIÓ A LA SEGURETAT SOCIAL

Enviat per revistaautonom 14:21 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC demana a la Conselleria de Treball que creï urgentment la taula "anticrisi" d'autònoms a Catalunya


/blog/revista_autonomscom/general/dentistes.jpgAquest mes de maig 1.134 autònoms s'han vist obligats a cessar la seva activitat al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) a Catalunya. Només a Girona s'ha produit un increment del nombre de persones que opten per a treballar per compte propi, i s'han donat d'alta 224 nous autònoms.
Al conjunt d'Espanya, l'afiliació en el RETA a final de maig va ser de 3.237.965 persones, una xifra menor que la de final del mes d'abril (6.561 menys), i 172.113 menys que fa tot just un any. Malgrat que la dada és dolenta, sembla que la situació millora lleugerament respecte els primers mesos de 2009.

Ara fa un any l'afiliació al RETA va començar a donar senyals d'alerta i a disminuir. El mes de maig de l'any passat havia perdut 429 actius. El punt àgid, però, va arribar al gener d'aquest any, amb 32.000 baixes.
Malgrat el repunt del mes de maig en l'afiliació al Règim General de la Seguretat Social, la xifra d'afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms continua baixant:

(Segueix)
372 lectures

22 Jul, 2009

CTAC-UGT DE CATALUNYA LAMENTA LA MANCA DE CONCRECIÓ DE ZAPATERO SOBRE LES REBAIXES FISCALS PER ALS AUTÒNOMS

Enviat per revistaautonom 14:20 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El discurs del president del Govern durant el Debat de l'estat de la nació ha servit per anunciar la reducció en cinc punts del tipus de l'impost de societats per a les empreses de menys de vint-i-cinc treballadors, que són la gran majoria de les societats espanyoles. Així mateix, el president ha ofert un reflex equivalent de la fórmula per als treballadors autònoms en la seva declaració de l'impost de la renda. Però, la concreció d'altres mesures econòmiques per plantar cara a la crisi (ajudes a l'automoció, educació, etc.) xoca amb l'escassa concreció respecte de com mitigar la pressió fiscal en el col•lectiu d'autònoms.
(Segueix)
349 lectures

22 Jul, 2009

La CTAC, 4 anys de presència constant en el Dia de l´Emprenedor

Enviat per revistaautonom 14:15 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, CTAC, ha participat una vegada més en els actes organitzats pel Dia de l´Emprenedor de Barcelona Activa. Ja són quatre els anys ininterromputs en què la nostra organització participa. I ho fa en aquells dos vessants que millor reflecteixen la cultura organitzativa de la CTAC: donant assessorament i assumint el paper de lideratge en la defensa dels treballadors autònoms. Com ja és tradicional, la CTAC va tenir presència en l’espai assessora’t on membres de la nostra Oficina Tècnica van oferir assessorament durant els dos dies que va durar el certamen. D’altra banda, el president de la CTAC, Salvador Duarte, va participar en una ponència per tal de donar una visió actualitzada del paper dels autònoms en un context econòmic preocupant i en relació a les expectatives creades referents al desenvolupament de la llei pionera al conjunt d´Europa: l´Estatut del Treball Autònom.



393 lectures

28 Abr, 2009

Adéu a Paco de Quinto

Enviat per revistaautonom 17:45 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La Comissió Executiva i extensiu al conjunt de treballadors i treballadores de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), volem expressar el nostre més sincer condol per la mort del company i amic, Francisco de Quinto Zumárraga.

En Paco sempre ha estat un exemple de constància, treball i honestetat i sempre ha donat suport a la causa dels treballadors i treballadores autònoms.

En Paco sempre ha estat al peu del canó!!, disposat a ajudar en tot allò que fes falta.


Moltes Gràcies Paco!!!



1071 lectures

28 Abr, 2009

La CTAC posa en marxa el servei de declaració de la renda 2008

Enviat per revistaautonom 16:59 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

A partir del proper mes de maig i fins el 29 de juny, la CTAC posa en marxa el servei de realització de la declaració de la renda corresponent a l’exercici 2008 per a totes les persones que ho desitgin, que té termini de presentació del 2 de maig al 30 de juny.

El preu del servei serà d’aplicació individual, i dependrà de si el titular de la declaració és afiliat o afiliada, al corrent de pagament de la quota, o no, amb una antiguitat de 12 mesos per gaudir del preu com afiliat/da.

Per això mateix, per accedir a aquest servei, ens demani via e-mail, un certificat d’estar al corrent de pagament, ho pot fer adreçant-se: autonoms@catalunya.ugt.org Aquesta adreça de correu electrònica està protegida contra els robots d'spam, necessites activar Javascript per veure-la ; ctac@catalunya.ugt.org Aquesta adreça de correu electrònica està protegida contra els robots d'spam, necessites activar Javascript per veure-la

Abreujada

Ordinària

Patrimoni

Afiliats i afiliades

20€

40€

55€

No afiliats i no afiliades

33€

58€

79€



El servei es realitzarà a la seu de la CTAC de C/ Sant Oleguer, 17 baixos de Barcelona i és necessari sol.licitar dia de visita. Per això pot trucar al telèfon 93 601 10 00 i demanar per la companya Rosa Calduch per a concertar hora. Tal i com s’ha fet d’altres anys, i per tal d’oferir un millor servei, les declaracions abreujades i ordinàries s’atendran presencialment. En canvi, per les de patrimoni serà necessari deixar la documentació i demanar hora per venir-les a recollir. En cas de que sorgís algun dubte ens posaríem en contacte amb la persona interessada.




551 lectures

28 Abr, 2009

Converses amb l’ajuntament de Solsona sobre els autònoms de la comarca

Enviat per revistaautonom 16:57 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El president de la CTAC, Salvador Duarte i el responsable dels Treballadors Autònoms econòmicament Dependents (TRADE) de l’organització, Pere Caballero van mantenir una reunió amb representants empresarials de la comarca del Solsonès i amb el regidor de Promoció Econòmica de l’ajuntament de Solsona, Josep Caelles.

Entre els assistents hi havia membres de le juntes del Gremi d’Hosteleria del Solsonès i de la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC). En la trobada es van tractar diversos temes relacionats amb l’Estatut del Treball Autònom així com les possibles vies de col•laboració que es poden establir per facilitar eines a aquest tipus de treballadors que els permetin defensar els seus interessos.

En la reunió es va valorar la necessitat que els autònoms estiguin com més organitzats millor per tal de veure’n millorades les seves propostes i gaudir de millors serveis. En aquest sentit Duarte i Caballero van expressar el desig que aquesta trobada sigui l’inici per establir un marc de col•laboració més sòlid entre els autònoms del Solsonès i la pròpia CTAC. També es va acordar organitzar una gran jornada dirigida a tots el autònoms de la comarca per tal d’informar de les principals novetats legislatives en matèria del treball autònom.



578 lectures

3 Abr, 2009

El 14% dels nous casos de renda mínima són exautònoms

Enviat per revistaautonom 13:22 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La CTAC demana a la Generalitat que no es restringeixi l´accés a la prestació

La crisi està passant factura als autònoms. Un sondeig als nous perceptors del salari social que concedeix la Generalitat ha confirmat la sospita de desprotecció social dels emprenedors que han de tancar el negoci. Prop del 14% dels nous perceptors de la renda mínima d´inserció havien estat autònoms.

Es tracta d´una primera dada fruit d´un sondeig dut a terme entre les sol·licituds de renda dels mesos de desembre a febrer rebudes per la Generalitat. Pel president de la Confederació de Treballadors Autònoms de catalunya (CTAC), Salvador Duarte, “això és només la punta de l´iceberg ja que el percentatge augmentarà considerablement en els pròxims mesos, a mesura que els autònoms que han cessat la seva activitat reuneixin les condicions per percebre la renda bàsica del Govern”. Una d´aquestes condicions és haver passat un any amb molt pocs ingressos.
Aquesta prestació, que oscil·la entre 410 i 700 euros mensuals, en funció de les rendes i les persones a càrrec en la unitat familiar, s´ha convertit en un succedani de l´assegurança d´atur contributiva a què no tenen dret els treballadors per compte propi.

La CTAC recomana als seus associats que sol·licitin la renda mínima, i fa que, en conseqüència, augmenti considerablement la xifra de perceptors. "Es tracta -assegura Duarte- de pal·liar el tobogan social que pateixen els autònoms, que d´un dia per altre passen de tenir un negoci a ser considerats persones en risc d´exclusió social".

Per l´organització és fonamental que la Generalitat no cedeixi davant de les temptacions de restringir l´accés a la renda mínima per moderar la despesa en un moment que milers d´autònoms es donen de baixa cada mes. Al 2008, el Govern va abonar el salari social a 13.708 persones, el 8,6% més que al 2007.



815 lectures

3 Abr, 2009

El Tribunal Laboral de Catalunya crea un organisme extrajudicial per autònoms dependents

Enviat per revistaautonom 12:35 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) ha creat el Tribunal TRADE, un organisme extrajudicial específic per als autònoms econòmicament dependents amb l´objectiu de resoldre els conflictes laborals amb les empreses on executen la seva activitat professional i d´aquesta manera "ampliar l´àmbit funcional" del TLC, va assegurar el president del patronat de la Fundació Privada Tribunal Laboral de Catalunya, Salvador Álvarez.

El Tribunal TRADE consta de la mateixa propornt del Treball, Pimec, CC.OO., UGT i USOC. Així mateix l’òrgan creat tramita conflictes de quatre sectors laborals: construcció, asseguradores, agents comercials i mitjans de comunicació. L’estat espanyol té un comput de prop de 4.800 inscripcions al registre d´autònoms dependents.

Al 2008, la mediació del TLC va evitar 24 de les 44 vagues que es van tractar, que va suposar acords amb 25 empreses i 2.382 treballadors. Els dos motius més freqüents de conflicte al TLC van ser la retribució (21%) i la jornada laboral (20%), mentre que els sectors d´activitat que van plantejar més procediments van ser el metall (35%), els transports (13%), la sanitat (10%) i la química (9%).



566 lectures

3 Abr, 2009

Publicada l’ordre per a l’ocupació autònoma per part de la Generalitat

Enviat per revistaautonom 12:26 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Amb un pressupost de més de 2’4 milions d’euros, la Conselleria de Treball ha publicat l’ordre de les bases pel qual s’ha de regir la concessió de subvencions per a la promoció de l’ocupació autònoma, un programa que elm govern de la generalitat va regular per primera vegada l’any 1986. Aquestes subvencions tenen com a finalitat contribuir al finançament dels projectes destinats a la constitució en treballadors autònoms d’aquelles persones que estiguin en atur. Els diferents ajuts que es concedeixen son la subvenció per a l’establiment com a treballador autònom o per compte propi, la subvenció financera, la subvenció per assistència tècnica i la subvenció per a formació. La subvenció per a l’establiment com a treballador autònom respon a la voluntat de facilitar a les persones desocupades fer-se autònomes i la quantia, per norma general, és de 4.000 euros, els joves de 30 anys o menys és de 4.500 euros, mentre que les dones seria de 5.000 euros. Per a les persones amb discapacitat, la xifra que es subvenciona és de 8.000 euros i si les dones tenen alguna discapacitat la xifra s’eleva a 9.000 euros. La subvenció financera té per objecte reduir els interessos de préstecs destinats a finançar inversions per a la creació d’empreses. L’ajut és de 4 punts al tipus d’interès fixat per l’entitat financera que concedeixi el préstec, sempre que no suposi els 4.000 euros.
La subvenció per assistència tècnica cobreix la despesa de serveis externs contractats arribant al 75 % del seu cost fins a un màxim de 1.000 euros.
Finalment la subvenció per formació cobreix el finançament parcial de cursos relacionats amb la direcció i gestió empresarial així com noves tecnologies de la informació i la comunicació amb la finalitat de cobrir les necessitats de formació. L’import pot arribar al 75 % del cost dels cursos rebuts fina a un límit de 1.000 euros

Adjuntem l’ordre del Departament de treball




595 lectures

13 Mar, 2009

La CTAC preveu que Catalunya perdrà 50.000 autònoms més, abans que acabi el 2009

Enviat per revistaautonom 10:50 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

1 de cada 5 autònoms que es van donar de baixa a l'Estat durant el mes de febrer és català.

La CTAC denuncia que Catalunya perd 5.000 treballadors per compte propi al mes

Catalunya continua perdent pistonada en autoocupació. Durant els mesos de gener i febrer, 10.000 treballadors per compte propi s'han donat de baixa del RETA a Catalunya. En total, la CTAC denuncia que, a l'Estat, 1 de cada 5 autònoms que han perdut la seva autoocupació durant aquest any és català.

Catalunya perd 5.000 autònoms al mes i la situació tendeix a agreujar-se. La manca de crèdit i finançament per a l'autoocupació se suma a l'augment de la morositat per oferir-nos un panorama desolador de l'autoocupació a Catalunya. La CTAC preveu que abans que no acabi el 2009, el Règim Especial de Treballadors Autònoms haurà perdut a Catalunya més de 50.000 treballadors per compte propi més.


(Segueix)
1209 lectures

13 Mar, 2009

La Generalitat aprova un paquet de mesures per als autònoms

Enviat per revistaautonom 10:43 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La Generalitat de Catalunya ha aprovat un paquet de mesures per tal de donar suport a autònoms i emprenedors alhora de trobar préstecs i avals. La mesura es vol posar en marxa el proper mes de maig. Les polítiques de facilitar el crèdit i promoció de l’ocupació suposaran 14,3 milions d’euros per a un total de 4.200 autònoms, emprenedors o petits empresaris. D’aquesta partida qui s’emporta una xifra més gran és aquella destinada a l’autoocupació, ja que s’hi destinaran 12,8 milions d’euros per a que se’n beneficiïn unes 3.000 persones.

Es vol subvencionar amb un mínim de 4.000 euros per tal que els desocupats s’estableixin com a autònoms o treballadors per compte propi. També es pretén fins al 75% de les partides d’assistència tècnica externa (comercialització, finançament, o organització) amb un límit de fins a 1.000 euros. Aquells que vulguin obrir un negoci podran rebaixar fins a Quatre punts el tipus d’interès fixat pel banc.

Per altre banda, i també dins els paquet de mesures, la Consellera de Treball també va anunciar la iniciativa Avalis Emprèn per a microempreses recentment constituïdes (entre un i tres anys)

La voluntat d’aquesta mesura, que compta amb un pressupost d’1,5 milions d’euros, és ajudar a 1.200 emprenedors avalant operacions per 37,5 milions d’euros, es vol finançar inversions de fins 100.000 euros.



579 lectures

13 Mar, 2009

El nombre d’autònoms estrangers es desploma

Enviat per revistaautonom 10:27 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Durant el mes de gener, el col·lectiu va perdre 983 treballadors per compte propi a l'Estat.
La CTAC alerta que aquesta dada continuarà incrementant-se, sobretot en el comerç.

El nombre de treballadors autònoms estrangers donats d'alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) ha sofert un descens de 983 treballadors per compte propi durant el mes de gener a tot l'Estat. Aquest descens és superior al que s'ha produït durant la resta de mesos. Des del mes de juny de l'any passat -mes en què va començar a decréixer el col·lectiu- les xifres demostren que la tendència de creació de treball per compte propi entre els immigrants està patint fortament la crisi.


(Segueix)
595 lectures

25 Feb, 2009

La CTAC valora positivament la regulació del treballador autònom econòmicament dependent

Enviat per revistaautonom 16:47 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
L'aprovació del Reglament suposarà l'aflorament de milers de contractes ja existents entre empreses i autònoms. La CTAC prepara acords col·lectius amb empreses per a més de 5.000 treballadors autònoms a Catalunya

El Consell de Ministres va aprovar el passat divendres el Real Decret que regula la Llei de l'Estatut del Treball Autònom, aprovat pel Congrés dels Diputats el juny del 2007, i que esborra definitivament la figura del "fals autònom", mancat de garanties laborals.

La CTAC valora positivament la regulació definitiva d'aquesta figura, ja que permetrà d'una manera eficaç lluitar contra la precarització del mercat laboral que s'estava produint en els darrers anys via relacions mercantils, i eliminar les pràctiques empresarials que pervertien la figura del treballador "fals autònom".

El Decret fixa un plaç de 3 mesos per a que emergeixin els milers d'acords civil-mercantils que ja existeixen entre empreses i Treballadors Autònoms Econòmicament Dependents (TAED). En aquest periode de temps, la CTAC- té previst signar importants acords col·lectius que només a Catalunya afectaran a més de 5.000 treballadors de diferents sectors.


(Segueix)
147862 lectures

25 Feb, 2009

La xarxa impulsem autònoms arrenca a Berga parlant del desenvolpament de la llei dels autònoms

Enviat per revistaautonom 16:41 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La xarxa impulsem autònoms va arrencar el passat dilluns a Berga amb el primer dels seminaris que estan planificats a diferents indrets del nostre país. Amb una presència d'unes trenta persones la Directora de l'Oficina Tècnica de la CTAC, Ana Estrella Villares, va explicar l'actual situació del desenvolupament de la llei de l'Estatut del Treball Autònom, la LETA, aprovada el juliol de 2007 i que va entrar en vigor el 12 d'octubre d'aquell mateix any. Villares ha desenvolupat una ponència fent incidència en le principals aportacions de l'actual llei, posant ènfasi en la reglamentació dels treballadors autònoms econòmicament dependents, la protecció social que ampara la llei per als autònoms, en especial amb el borrador d'avantprojecte sobre la prestació pel cessament d'activitats. La Directora de l'Oficina Tècnica de la CTAC també ha exposat tot un seguit de mesures que s'estan aplicant per tal de fer front a la crisi econòmica per part del Govern de l'estat.

(Segueix)
610 lectures

3 Feb, 2009

Ja es pot sol·licitar la devolució del 50% de les cotitzacions al RETA

Enviat per revistaautonom 12:48 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Els autònoms que en 2008 hagin desenvolupat a la vegada un treball per compte aliena (pluriactivitat) i que, per tant, hagin cotitzat per contingències comunes al Règim General i al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), per una quantitat igual o superior a 10.440 euros, podran sol·licitar ja una devolució del 50% de les seves cotitzacions que superin aquesta quantitat.

Per aclarir una mica el concepte de la devolució del 50 % de les cotitzacions, adjuntem un exemple pràctic:

Salari brut com a treballador per compte aliena: 20.000 € (anual)

Quotes de SS a càrrec de l’empresa i del treballador: 7.600 € (anual)

Quota d’autònom de tot l’any: 3.576 € (anual, per una base de cotització de 1.000 €)

Total cotitzacions d’ambdós Règims: 11.176 €

Diferencia amb els 10.440 €: 736 €, del quals podrem demanar una devolució de 368 €, devolució que s’ha de demanar en la Tresoreria General de la Seguretat Social, dins el primer trimestre de l’any 2.009.




869 lectures

3 Feb, 2009

La CTAC alerta que la pensió de l’autònom és un 41% inferior que la de l’assalariat

Enviat per revistaautonom 12:46 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La gran majoria del col·lectiu encara cotitza per la base mínima

La CTAC denuncia que, en els darrers anys, la bretxa entre les pensions dels treballadors per compte propi i la dels assalariats no només no s’han reduït sinó que continuen sent molt importants. La pensió mitjana en el Règim dels Treballadors Autònoms se situa en els 523,72 euros, un 41% menys que la del Règim General (892 euros), i un 30% menys que actualment en els 747 euros. A finals de 2008 existien a Catalunya més de 578.000 treballadors per compte propi.

La CTAC considera indispensable continuar amb la tasca de difusió entre el col·lectiu, informant-los de la necessitat de cotitzar per sobre de la base mínima actualment establerta i més d’acord amb els ingressos reals de cada treballador, amb la finalitat de garantir un sistema de protecció social més equilibrat. Tot i que en pocs anys s’ha reduït en més d’un 5% el nombre d’autònoms que cotitzaven per la base mínima, el gran gruix del col·lectiu encara ho continua fent.

Tanmateix, la CTAC ha traslladat a la Secretaria d’Estat per a la Seguretat Social el suggeriment d’oferir un major marge d’actualització de les cotitzacions per als majors de 50 anys, que actualment tenen topat, oferint augmentar la base mínima de cotització durant aquest període al menys en un 1% anual, a banda d’aplicar la inflació prevista.



624 lectures

3 Feb, 2009

Presentació del reglament de l'Estatut del Treball Autònom en el sector comercial

Enviat per revistaautonom 12:15 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Amb una sala plena amb més de 170 assistents va tenir lloc el passat 22 de gener una jornada sobre el treball autònom econòmicament dependent. El Col·legi Oficial d’Agents Comercials de Barcelona (COACB), en col·laboració amb la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), van ser els encarregats d’organitzar la jornada que va comptar amb diverses personalitats que van poder donar el seu punt de vista respecte a la figura dels TAED.

La jornada va comptar amb la ponència de Juan José Barrera, director general d'Economia Social del Treball Autònom i Responsabilitat Social a les empreses, del Ministeri de Treball i Immigració, que va exposar els aspectes jurídics de la figura del treballador autònom econòmicament dependent, els ingressos del qual depenen en un 75% d'una empresa. Barrera va remarcar que, en el cas dels agents comercials, la llei no exigeix el requisit d'assumir el risc i ventura de les operacions, ja que van a càrrec de l'empresa.
Posteriorment, el secretari general de la UPTA,
Sebastián Reyna, el president del COACB, Enric Enrech i el president de la CTAC, Salvador Duarte van participar en un debat on diputats de les principals formacions polítiques van exposar la seva opinió sobre l'Estatut i la figura de l'autònom en l'entorn actual de crisi.
Els ponents polítics van ser: Carles Campuzano (CIU), Montserrat Capdevila (PSC), Xavier Vendrell (ERC), Santi Rodríguez (PPC) i Albert Rivera (Ciutadans).
Durant la seva intervenció, Reyna va insistir en el "retard normatiu" que està patint l'Estatut i en la tendència preocupant de les baixes d'autònoms del passat 2008.



646 lectures

20 Gen, 2009

Els agents comercials organitzen una jornada sobre els autònoms

Enviat per revistaautonom 13:02 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Sota el títol “Desenvolupament del reglament de l´Estatut del Treball Autònom” el Col·legi d´Agents Comercials de Barcelona (COACB) i la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), organitzen el proper 22 de gener un acte que pretén posar al dia les últimes novetats referents al treball autònom. Dit acte tindrà lloc al carrer Casp, número 130 a la sala d’Actes de l’Edifici COACB a les 16.30 hores.

L´acte tindrà una ponència central que anirà a càrrec del Sr. Juan José Barrera, director general d´Economia Social i Responsabilitat Social a les Empreses. També inclourà un debat moderat per Sebastián Reyna i Salvador Duarte juntament amb representants de CiU, PSC, ERC i PP sobre les mesures anticrisi en l´àmbit dels autònoms.




675 lectures

20 Gen, 2009

El ministre de Treball sospesa la prestació de 600 € per a autònoms en atur

Enviat per revistaautonom 12:12 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El ministre de Treball ja té sobre la taula el document de la comissió d´experts constituïda pel Govern i les organitzacions d´autònoms, que planteja la prestació per als autònoms que van a l´atur. Aquesta proposta es concreta en una prestació de desocupació de 600 euros durant sis mesos per a autònoms que hagin cotitzat el 3% de la base de cotització (entre 24 i 30 euros) durant, almenys, un any, per articular una prestació per cessament d´activitat per a aquest col·lectiu de treballadors.

El ministre va insistir que la futura prestació ha de ser de caràcter contributiu, és a dir, que s´haurà d´haver cotitzat per poder cobrar-la. De moment, el disseny de la prestació encara està en procés d´estudi, ja que es tracta d´una qüestió "jurídicament molt complexa". L´objectiu és abordar aquest tema al Consell Estatal de l´Autònom, que es constituirà d´aquí a dos o tres mesos, així com en el diàleg social. Per a Corbacho “l´autònom té un problema en aquest país. Té uns determinats nivells de protecció, però no té dret a prestació per cessament d´activitat".


(Segueix)
672 lectures

20 Gen, 2009

Catalunya ha perdut 16.690 autònoms des de l´inici de la crisi

Enviat per revistaautonom 12:01 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC denuncia que les mesures adoptades pel Govern continuen sense arribar al col·lectiu de treballadors per compte propi

Catalunya ha perdut 16.690 treballadors per compte propi des que en el mes d’abril va canviar la tendència d´afiliació al Règim Especial de Treballadors Autònoms.

D´abril a setembre de 2008, a Catalunya s´havien destruït més de 7.500 petits negocis. Pràcticament la mateixa quantitat que han desaparegut en el darrer trimestre de l´any (9.190). Durant el mes de desembre, que històricament havia marcat augments significatius en l´afiliació al RETA, s´han destruït a Catalunya 2.994 negocis. És a dir, cada dia s´han donat de baixa prop de 100 autònoms.

Les baixes dels autònoms catalans ja suposen el 20% de les que s´han produït a tot l´Estat.

Nombre d´autònoms (desembre 2008)

Barcelona

406.951

Girona

64.439

Lleida

45.868

Tarragona

60.840

Catalunya

578.098


(Segueix)
661 lectures

19 Des, 2008

La CTAC organitza la primera jornada del treball autònom econòmicament dependent

Enviat per revistaautonom 13:42 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Catalunya ha perdut, al dia, 123 treballadors autònoms en el mes de novembre

Amb la presència d’aproximadament un centenar de treballadors autònoms econòmicament dependents, tècnics de promoció econòmica i responsables d’entitats associades, va tenir lloc el passat 2 de desembre la primera jornada sobre el treball autònom econòmicament dependent. En aquesta matinal es van poder desgranar les principals característiques que tindrà el nou reglament dels TAED a la vegada que es van constatar les diferents problemàtiques que ha suposat la pròpia reglamentació. L’acte, que va tenir el suport de la UGT de Catalunya i del Departament de Treball va comptar amb una fornida presència de persones que van intervenir; des del Director, director general d'Economia Social, Autònoms i Responsabilitat Social en les empreses del Ministeri de Treball i Immigració, Juan José Barrera, el, secretari general d’UPTA, Sebastián Reyna, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep M. Àlvarez, el president de la CTAC, Salvador Duarte, així com la, directora general de Cooperatives i Creació d'Empreses, Mireia Franch (la Consellera de Treball, Mar Serna va excusar-se en últim moment) Cal, també destacar les aportacions fetes en la ponència de la Directora de l’Oficina Tècnica de la CTAC, Ana Estrella Villares que va entrar a concretar respecte contractes, registre, acords d'interès professional i sistemes de conciliació i arbitratge. També hi va haver un debat que, sota el títol de La figura de l'Autònom en el Mercat Laboral, va comptar amb la participació de repesentants de les diverses organitzacions d’autònoms.

(Segueix)
4398 lectures

19 Des, 2008

El Ministre de Treball garantitza que els autònoms cobraran “atur” aquesta legislatura

Enviat per revistaautonom 13:40 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
En unes declaracions fetes a la cadena SER i transcrites per Europa Press, el Ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho va anunciar que en el decurs de l’actual legislatura els autònoms podran accedir a la prestació per cessament d’activitats, un dels drets recollits en l’estatut del treball Autònom aprovat l’any passat. Corbacho va anunciar que ja tenien sobre la taula l’informe que en el seu moment es va demanar a una comissió d’experts per tal que fessin una proposta de com articular aquesta mesura. D’aquesta manera segons el Ministre el treballadors autònoms tindran un drets equiparables als treballadors per compte aliena.

El Ministre va recordar que aquesta prestació seria de tipus contributiu, o sigui, que caldrà haver cotitzat per cobrar-la. De totes maneres, i malgrat que ja es té l’informe dels experts, en aquests moments tan sols es pot dir que està en estudi al ser un tema “jurídicament complexa” assegurava el Ministre de treball i Immigració.




671 lectures

7 Nov, 2008

Set de cada deu autònoms han vist incrementat els impagats en els últims nou mesos

Enviat per revistaautonom 16:46 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Segons un estudi intern elaborat per l’Oficina Tècnica de la CTAC, hi ha molta preocupació en els sectors de treballadors autònoms. Segons les dades de l’Oficina Tècnica de la CTAC, a partir d’una enquesta pròpia, el 86% considera que la seva situació és greu o molt greu. Segons la directora de l’Oficina Tècnica de la CTAC, Ana Estrella Villares, “en tan sols nou mesos s’han multiplicat per cinc el nombre d’expedients relacionats amb processos concursals que ha atès aquesta organització. Aquesta dada és un reflex clar de les conseqüències que està tenint l’actual crisi econòmica en el col·lectiu d’autònoms de Catalunya”.
Hi ha dos punts importants que cal tenir en compte. Primer, la retallada de les línies de crèdit, que provoca que els possibles nous emprenedors rebaixin les seves expectatives. El 78% dels enquestats reconeix que fins al moment havia finançat la seva activitat mitjançant alguna modalitat creditícia, com pòlisses de crèdit o descomptes de pagarés. L’import mitjà d’aquestes pòlisses se situa en els 30.000 euros. Amb la crisi financera i el tancament de l’aixeta de crèdit per part de les entitats financeres, l’import de les pòlisses de crèdit s’ha vist reduït en un 60%. Això vol dir que fins ara els autònoms podien demanar crèdit per un valor de 30.000 euros de mitjana pel desenvolupament de la seva activitat laboral, ara el crèdit es redueix a 18.000, i explica, en part, la disminució de l’activitat d’autoocupació.

(Segueix)
3839 lectures

7 Nov, 2008

Catalunya ha perdut cent onze autònoms cada dia durant el mes d’octubre

Enviat per revistaautonom 16:38 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC reclama que s’engegui urgentment un
pla de rescat per als autònoms

Segons les dades avançades avui pel Ministeri de Treball, la crisi està afectant amb gran virulència el col·lectiu dels autònoms. En només sis mesos, a Catalunya s’han destruït més de 10.000 petits negocis. Les baixes d’autònoms catalans ja suposen el 20% de les que s’han produït arreu de l’Estat. Aquesta evolució fa pensar que les previsions de la CTAC, que advertien que abans de final d’any es perdrien 20.000 cotitzants més del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) a Catalunya, es poden quedar curtes.
Nombre autònoms (octubre 2008)
Barcelona 411.983
Girona 66.926
Lleida 46.461
Tarragona 62.757
Catalunya 588.127
Des de la CTAC es recorda que, tal i com ja ha anat denunciant fa uns mesos, les mesures adoptades fins ara pel Govern no estan pensades en cap cas per al col·lectiu dels autònoms. Fins i tot les mesures presentades recentment pel Govern -la moratòria del 50% per a autònoms i desocupats en el pagament de la hipoteca durant un període màxim de dos anys- segueix sense donar resposta al principal problema del col·lectiu: la manca de liquiditat.(Segueix)
685 lectures

7 Oct, 2008

La falta d´activitat i els impagats són les principals causes de la problemàtica que pateixen els autònoms

Enviat per revistaautonom 19:50 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El nombre d´autònoms lleidatans segueix disminuint

A començament d´any es comptabilitzaven a la nostra ciutat un total de 47.182 treballadors per compte propi. A final de setembre, només nou mesos després, la xifra s´ha reduït a 46.461.
Segons el Ministeri de Treball i Immigració, durant aquest període, s´han registrat a Lleida 721 baixes al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA).

El nombre d´afiliats autònoms durant el mes de setembre de 2008 ha sofert un descens del 0,44%, respecte al mes d´agost, és a dir, es comptabilitzen 206 autònoms menys.

Pel que fa al conjunt de l´Estat i per sectors, tots aquells on es mouen els treballadors autònoms estan afectats, destaquen la construcció amb 4.325 autònoms menys, el comerç amb 2.124 i les activitats immobiliàries amb 494.

Fins i tot l´hostaleria, un sector que encara no havia patit aquesta situació, ha presentat 1.924 baixes de treballadors per compte propi respecte al mes anterior.

La falta d´activitat i els impagats són les principals causes de la problemàtica que pateixen els autònoms. També la situació actual està afectant les empreses familiars, que estan aclaparades per la crisi i per les condicions financeres.

CTAC considera que la pèrdua d´ocupació autònoma continuarà durant tot l´any.
En tot cas, l´estadística confirma les propostes de CTAC que s´han d´accelerar les inversions públiques previstes, en especial les relacionades amb la rehabilitació d´habitatges, locals comercials i serveis de turisme, amb la finalitat de millorar el treball a la construcció i fer més competitius els negocis de comerç i oci.





8105 lectures

7 Oct, 2008

Vuit de cada deu autònoms catalans qualifiquen la crisi de “greu”

Enviat per revistaautonom 19:48 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Els estralls de la crisi econòmica estan passant factura a diferents sectors on majoritàriament hi és present el treball autònom. En aquest sentit, la majoria dels autònoms que es ressenteixen de l´actual conjuntura econòmica pertanyen al sector de la construcció, el transport i el comerç. Els autònoms consultats asseguren que la crisi els està passant una factura molt cara. Un dels sectors afectats és el de les teràpies naturals. S´hi viuen situacions de disminució de la facturació d´entre un 30 a un 45%. L´explicació és que els habituals consumidors de les teràpies han dilatat les seves visites o fins i tot han decidit suprimir-les. Les visites costen d´entre 50 a 80 euros. Hi ha també el cas d´un autònom vinculat a la construcció, la crisi li ha caigut al damunt com una llosa. Mentre fa uns anys ocupava més de deu persones, ara, sumats els socis, són tan sols quatre, i han passat de facturar 45.000 euros a facturar-ne 6.000. Els bancs els han tancat l´aixeta financera, i amb aquest panorama desconeixen quin futur tindran ni fins quan podran aguantar.

Cal tenir en compte que, en tan sols un any, els autònoms que han entrat en processos concursals s´han multiplicat per cinc.


747 lectures

7 Oct, 2008

El Ministeri de Treball ultima el registre dels trades

Enviat per revistaautonom 19:44 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El proper 12 d’octubre és el termini màxim que tenen tots els treballadors/es autònoms econòmicament dependents (Trades) del sector del transport i agents d’assegurances, per tal de comunicar a les seves empreses que compleixen els requisits per ser trades, o el que és el mateix, que almenys el 75% dels seus ingressos depenen d’una empresa.

És important que el treballador/a ho comuniqui dins el termini establert, ja que si no ho fa, podria perdre, per exemple, la capacitat de guardar la seva antiguitat a l´empresa en qüestió, o l´empresa li podria plantejar altres condicions. Per tant, notificar a temps la seva situació ha de donar garanties per tal que es respectin les seves antigues condicions laborals.

El nou contracte redactat permet que aquests treballadors puguin acudir al jutjat social en comptes del mercantil per tal de resoldre qualsevol conflicte que puguin tenir entre l´empresa i el treballador/a.

El reglament obligarà a inscriure´s en el nou registre que el Ministeri de Treball està acabant de detallar. Una de les novetats d´aquest nou registre és que caldrà posar per escrit la indemnització que cobraria el treballador/a en cas que es rescindís el contracte.

Cal recordar que, aproximadament uns 60.000 agents d’assegurances i uns 120.000 transportistes són els que tenen aquest temps per acabar notificant a les empreses que compleixen dits requisits com a trades.


859 lectures

7 Oct, 2008

Els aturats que vulguin fer-se autònoms podran capitalitzar fins al 60% de l´atur

Enviat per revistaautonom 19:41 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Amb la unanimitat dels vots del Congrés de Diputats es va aprovar la setmana passada una proposició no de llei presentada inicialment pel Partit Popular i esmenada després pels grups del PSOE i CiU, en la qual s’insta al Govern de l´Estat que augmenti el percentatge de capitalització de la prestació per desocupació del 40% al 60% per a aquells aturats que decideixen convertir-se en treballadors per compte propi en la forma que reglamentàriament es determini.
La reglamentació d´aquesta aprovació es podria incloure en la tramitació de la Llei de pressupostos, per tant, l´entrada en vigor de la mesura seria el proper 1 de gener.
S´estima que en aquest 2008, al conjunt de l´Estat, seran prop de 80.000 desocupats els que optaran a la capitalització i, amb la nova mesura, es podria arribar al llarg del 2009 a 110.000 i 120.000 persones. L´augment del percentatge de capitalització suposarà un increment mitjà de 2.400 € en el pagament únic per persona. Cal tenir en compte que el percentatge que resta de la prestació també es capitalitza, però a través del pagament de les quotes de la Seguretat Social.

Des de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) es valora positivament aquest increment, tot i que l´objectiu a assolir és la de capitalitzar el 100 % de la prestació.



1130 lectures

7 Oct, 2008

Es multipliquen per 5 els processos concursals en el col·lectiu d´autònoms

Enviat per revistaautonom 19:38 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC recorda als treballadors autònoms catalans que la millor manera de fer front a la crisi és unir-se i treballar d’una forma coordinada
Els serveis jurídics de la Confederació de Treballadors denuncia que en tan sols nou mesos s´han multiplicat per cinc el nombre d´expedients relacionats amb processos concursals que ha atès aquesta organització. Aquesta dada és un clar reflex de les conseqüències que està tenint l´actual crisi econòmica en el col·lectiu d´autònoms de Catalunya, on tant sols en el mes d´agost es van veure obligats a donar-se de baixa del RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms) 3.800 treballadors (la mateixa quantitat que en el trimestre anterior)
En aquest sentit, des de la CTAC es recorda als autònoms que disposen de les Oficines d’Atenció a l’Autònom on podran de manera individual i personalitzada trobar respostes, formació i informació, ja que per a la CTAC aquest assessorament pot suposar la continuïtat del projecte empresarial de l’autònom.



725 lectures

7 Oct, 2008

L´Estatut de l´Autònom i el comerç al Vallès Oriental

Enviat per revistaautonom 19:34 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El passat dijous 18 de setembre va tenir lloc al Casino de Granollers la primera trobada d´autònoms, en el transcurs de la qual es va desenvolupar una interessant xerrada sobre l´Estatut del Treball Autònom i com afecta el món del comerç. La xerrada, que va moderar el periodista David Bassa, va comptar amb la presència de la regidora de Comerç, Andrea Canelo, l´exdiputat al Congrés i advocat de l´Estat, Manel Silva, el president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, Salvador Duarte, el president del Gran Centre de Granollers, Amadeu Barbany, i el president de l´Associació Catalana dels Treballadors per Compte Propi del Vallès Oriental (entitat conveniada amb la CTAC), Frederic Moreno. Aquest acte va aplegar prop d´una cinquantena de persones. En primer lloc, el Manel Silva va parlar de tot el procés des de l´any 1994 fins al 2007 que va portar l´aprovació de la Llei de l´Estatut del Treball Autònom (LETA) i de la conveniència de fer un estudi sobre el desenvolupament de l´Estatut en la seva fase de reglament, que en alguns extrems s´ha vist alentida. Salvador Duarte, president de la CTAC, va manifestar que “ara tenim Estatut, però la veritat és que encara no tenim res, perquè falta desenvolupar-lo”. Duarte va situar l´actual llei com la més avançada d´Europa en aquesta matèria, però va alertar que l´actual marc econòmic estava afectant també el treball per compte propi, amb una baixa de 4.800 autònoms. Finalment, Duarte va recordar la necessitat de constituir una subcomissió de la fiscalitat dels autònoms, a partir de la iniciativa de CiU.
(Segueix)
615 lectures

2 Oct, 2008

Catalunya va perdre a l'Agost 3.800 treballadors autònoms, el doble que tot el trimestre anterior

Enviat per revistaautonom 16:25 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC insta al govern de l’estat i al català a impulsar el desenvolupament de l'Estatut del Treball Autònom

Les dades avançades pel Ministeri de Treball reflecteixen com la crisi està afectant amb una gran virulència el col·lectiu de treballadors autònoms. En només tres mesos, en el conjunt de l'Estat, s'han destruït més de 30.000 petits negocis, el 20%, a Catalunya.

Pel que fa a casa nostra, només el passat mes d'agost 3.800 treballadors catalans per compte propi es van donar de baixa del RETA, gairebé el doble que els 2.030 que ho van fer durant el trimestre anterior.
Des de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) es considera que si continua aquesta dinàmica destructora d'ocupació per compte propi, l'any pot acabar amb 150.000 autònoms menys a nivell estatal i uns 30.000 menys a Catalunya.
Actualment, al nostre país hi ha 589.711 treballadors i treballadores autònoms, repartits per províncies de la següent manera:
Barcelona 412.612
Girona 67.387
Lleida 45.667
Tarragona 63.045
Catalunya 589.711
(Segueix)
614 lectures

2 Oct, 2008

El número d’autònoms immigrants s’apropa els 44.000

Enviat per revistaautonom 16:23 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Catalunya continua sent el territori amb més autònoms immigrants de tot l’Estat seguit de Madrid, el País Valencià i Andalusia, amb 43.996 autònoms. En un clima de davallada generalitzada de l’ocupació autònoma, el col·lectiu immigrant registra respecte el mes anterior, una petita davallada de 70 persones.

Per sectors, la construcció continua sent el que té més autònoms amb el 23’73 % del conjunt d’autònoms immigrants catalans, tot i així la construcció continua sent un dels sectors que està disminuint. Així, el nombre de nouvinguts donats d’alta del règim d’autònoms, ha perdut 219 persones. Els altres sectors amb més percentatge d’autònoms, comerç i reparació de vehicles, activitats immobiliàries i de lloguer, així com hosteleria han assolit petits augments tant en números absoluts com en percentatge.

Pel que fa als països de procedència, el col·lectiu més nombrós és el romanès amb 5.716 autònoms, tot que és un dels col·lectius que han davallat respecte el mes anterior. En canvi, el col·lectiu més nombrós darrera el romanès, és el xinès, que ha tingut un lleuger increment.

El percentatge d’autònoms immigrants respecte al conjunt de règims dels treballadors estrangers es situa en el 7’64%



576 lectures

2 Oct, 2008

Panrico negocia el primer “conveni” d´autònoms

Enviat per revistaautonom 12:50 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
L´Estatut del Treball Autònom recull l´opció que les empreses signin pactes amb els representants dels treballadors, semblants als convenis, per als autònoms econòmicament dependents (aquells treballadors que tenen més d´un 75% del total d´ingressos que prové d´una sola empresa).
Panrico serà la primera empresa, segons les parts negociadores, a signar aquest tipus de conveni. Aquest grup empresarial compta amb prop de 3.000 repartidors, el 75% dels quals són autònoms econòmicament dependents, segons dades de la societat.
La base per a l´acord d´interès professional són els pactes regionals que el grup de pastisseria industrial ja havia signat anteriorment amb els treballadors.
L´acord, encara en procés de negociació, i que probablement estigui preparat a l´octubre, recull els drets d´aquests treballadors. Actualment, cada un d´ells rep una quantitat mínima per ruta, també una prima mensual per al manteniment del vehicle i pagaments a la Seguretat Social i una paga pel cost del gasoil.
A més a més, compten amb dues pagues extres al juny. Aquests són drets salarials pactats.
Però, a banda dels drets en salaris, l´acord recull una indemnització per cessament d´activitat de 45 dies per any treballat, igual que el dels assalariats, i un màxim de 48 hores setmanals de dilluns a dissabte. També assumeix prestacions per maternitat, incapacitat temporal i el dret a 30 dies de vacances.
(Segueix)
585 lectures

2 Oct, 2008

La decisió de Brussel·les de reduir l´IVA a restaurants i construcció pot ajudar a fer remuntar aquests sectors

Enviat per revistaautonom 11:28 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La decisió de la Comissió Europea de modificar la normativa comunitària sobre IVA i permetre als països aplicar de manera permanent tipus reduïts podria ser una mesura molt positiva que afectaria molts dels sectors que en aquests moments passen per una situació delicada.

Aquesta proposta de la Comissió haurà de ser aprovada per unanimitat pels estats membres encara que Espanya ja aplica aquesta mesura en sectors com la perruqueria, les petites reformes de construcció en domicilis privats i els restaurants, així com en articles d´alimentació.

La condició per a mantenir aquests tipus reduïts venia condicionada per la UE que cada país que els apliqués havia d´elaborar un informe que demostrés que amb l´aplicació s´havia aconseguit fer remuntar el sector i generar ocupació, fites que a Espanya es van aconseguir, i per això es continuen mantenint aquests tipus reduïts.

No obstant això, i segons el que la proposta de la Comissió i del comissari de fiscalitat, Lazslo Kovacs, indica, aquesta proposta s´aplicarà en àmbits en què l´IVA reduït no distorsioni la competència del mercat.

Per aquest motiu, la CTAC-UPTA proposa “que s´elabori un estudi complet dels sectors en què seria factible aplicar aquesta mesura, ja que a més d´aquests esmentats n´hi hauria d´altres com les tècniques de naturopatia, herbolaris, estètica, alguns comerços com els dedicats als arranjaments tèxtils o gestories, entre molts altres, en què no s´entraria en conflicte amb el mercat internacional”, explica Cèsar García, director del Departament de Política Sectorial d´UPTA.



581 lectures

2 Oct, 2008

CiU es compromet amb els autònoms a demanar al setembre la creació d´una subcomissió que estudiï la fiscalitat d´aquest col·lectiu

Enviat per revistaautonom 11:16 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Els diputats de CiU s´han compromès amb les associacions de treballadors autònoms ATA i UPTA a demanar al setembre la creació d´una subcomissió en el Congrés dels Diputats encarregada d´estudiar la fiscalitat d'aquest col·lectiu per a emprendre reformes.
Carles Campuzano i Josep Sánchez Llibre es van reunir durant més d´una hora amb el secretari general d´UPTA, Sebastián Reyna, i el president d´ATA, Lorenzo Amor, per a estudiar propostes. El principal compromís de CiU, expressat ja abans de les eleccions, va ser sotmetre a debat en la Comissió d´Economia del Congrés la creació d´una subcomissió encarregada d´estudiar la fiscalitat dels autònoms, amb una iniciativa que es plasmarà en la primera reunió d´aquesta comissió al setembre, en el pròxim període de sessions.
Els autònoms reclamen l´equiparació fiscal dels que tributen per societats i els que ho fan per estimació directa a l´IRPF.
En aquest sentit, els representants d´ambdues organitzacions van expressar la seva preocupació per l´"escletxa fiscal" existent entre ambdós col·lectius d´autònoms, sobretot pel fet que el 57% de les petites empreses espanyoles són persones físiques, no jurídiques, i per tant tributen per IRPF.
Tant Reyna com Amor van explicar que els diputats havien acollit bé les seves propostes, i van agrair l´interès d´aquest grup per les reclamacions dels autònoms.



556 lectures

2 Oct, 2008

La CTAC va donar suport a l´aturada del sector del transport autònom per la pujada del preu del petroli

Enviat per revistaautonom 11:08 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC-UGT de Catalunya va donar el seu suport a l´aturada estatal dels professionals autònoms del transport. Aquesta aturada es deu a les conseqüències de la pujada dels preus dels combustibles, en particular del gasoil, i que els autònoms no poden repercutir en les seves factures de serveis a causa de la negativa del sector de carregadors i intermediaris del transport, que actuen de forma gairebé monopolística. L´article 19 de la Llei orgànica del transport terrestre estableix que està prohibida, com a pràctica contrària a la Llei de competència, la contractació de serveis de transport per sota del preu, pràctica que avui estan patint autònoms i microempreses, perquè els preus del carburant estan superant les previsions més pessimistes, sense que es permeti repercutir-ho en els preus sota amenaça de perdre els contractes actuals. Aquest problema afecta també de forma directa els autònoms dependents del sector del transport lleuger, les remuneracions dels quals estan estancades malgrat que paguen directament els preus del combustible. Les principals reivindicacions del sector: Actualització de les remuneracions que perceben els autònoms dependents del transport lleuger per part de les empreses de càrrega fraccionada. Aquestes empreses estan repercutint en les seves tarifes finals l´encariment del preu dels hidrocarburs, però aquesta repercussió no s´aplica als autònoms, dependents i no dependents d´aquestes empreses, quan en realitat són ells qui s´han de fer càrrec de les despeses. *Reconeixement de la jubilació anticipada al sector del transport. Aplicació per al sector de l´article 26, punt 4 de la Llei de l´Estatut del Treball Autònom. Reconeixement de l´activitat penosa amb possibilitat de jubilació anticipada. * Tramitació urgent del Reglament de la Llei de l´Estatut del Treball Autònom i inici de les negociacions amb les principals empreses de treballadors autònoms per reduir el període de 18 mesos de moratòria per adaptar els contractes d´autònoms dependents del transport previst a la disposició transitòria tercera de la LETA. Revisió i reducció dels mòduls pels autònoms del transport. Les organitzacions patronals imposaran, una altra vegada, el seu poder respecte dels treballadors autònoms, ja des del primer dia de negociacions estaven disposades a signar qualsevol millora, i per això el procés va quedar tancat per al 82% del col·lectiu (patronals i carregadors) sense contemplar cap de les mesures que realment milloraven la situació d’aquest col·lectiu. I queda només el compromís d’analitzar amb més deteniment la situació per mirar de buscar mesures que millorin la difícil situació que passa el sector.



534 lectures

2 Oct, 2008

Trobada de cloenda de la Xarxa Impulsem Autònoms a Lleida

Enviat per revistaautonom 11:04 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El passat dilluns 16 de juny va tenir lloc a la Sala de Plens del Palau de la Paeria la trobada de cloenda de la Xarxa Impulsem Autònoms. L´acte fou presidit pel segon tinent d’alcalde regidor delegat de Promoció Econòmica i Treball de l’Ajuntament de Lleida, Josep Presseguer Gené. En l´acte hi va participar el director general de l´Economia Social, Treball Autònom i Fons Social Europeu del Ministeri de Treball i Immigració, el senyor Juan José Barrera. Barrera va marcar un seguit d´objectius de cara a aquesta legislatura. El primer, l´anàlisi de la capitalització de l´atur, l´estudi del sistema de prestació pel cessament d´activitats que està liderant pel director del Departament de Treball i Seguretat Social de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la Universitat Complutense de Madrid, Fernando Valdés Dal Re. Barrera també va confirmar que un altre dels objectius serà la clarificació de les activitats que podran accedir a la jubilació anticipada, i la regulació del treball autònom econòmicament dependent. Per acabar, Barrera va anunciar que properament es posaran sobre la taula els requisits per valorar el nivell de representació de les organitzacions d´autònoms. Per la seva banda, Salvador Duarte, president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, va destacar l´èxit de la segona campanya de la Xarxa Impulsem Autònoms i va posar l´èmfasi que, en l´actual conjuntura econòmica, calen mesures per l´impuls a l´emprenedoria, i la XIM n´era un bon exemple per als municipis i comarques. La directora general d’Economia Cooperativa i Autoocupació del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, Mireia Franch, va anunciar que properament s´obrirà la convocatòria del Pla Inicia d´impuls a l´emprenedoria. Va tancar la cloenda el segon tinent d´alcalde de la Paeria que va destacar el pes que té en l´economia de Lleida el treball que desenvolupen els autònoms.


612 lectures

2 Oct, 2008

Les escoles de música privades es concentren per no “silenciar la música”

Enviat per revistaautonom 11:00 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC va donar suport a la campanya "No silencieu la música!", organitzada per les Escoles de Música d'Iniciativa Privada Associades de Catalunya (EMIPAC), entitat associada a la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya per la millora de les condicions laborals dels autònoms del món de la música.
Mitjançant aquesta campanya, EMIPAC demana finançament públic per a aquestes escoles, que es crei una única xarxa d'escoles de música integrant les escoles d'iniciativa privada, que aquestes escoles siguin declarades escoles d'interès públic, i que se les tingui en comtpe en l'elaboració de la Llei d'Educació.
Alumnes, professors, pares, mares i directors es van trobar el passat 20 de maig a les quatre capitals de província de Catalunya per llegir el manifest i fer un concert "simbòlic" de dos minuts de durada durant els quals no tocaran ni una sola nota.
En el acto de Barcelona participació el presidente de la Confederación de Trabajadores Autónoms de Catalunya, Salvador Duarte.


612 lectures

2 Oct, 2008

Treball pujarà la capitalització de l´atur als que es facin autònoms.

Enviat per revistaautonom 10:58 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
A mig termini, els aturats que volguin establir-se com autònoms tindran més facilitats per a iniciar la seva activitat. Segons els representants del col.lectiu, el Ministeri de Treball està disposat a millorar la capitalització per atur per a ajudar als aturats que optin per treballar per compte propi, de manera que poguin disposar de més recursos econòmics al començar el seu negoci.
Avui en dia, els aturats poden cobra d´una sola vegada el 40% de la prestació de l´atur (la resta poden utilitzar-lo per a abonar les quotes a la Seguretat Social). En la reunió que van mantenir ahir en Treball, la secretària general de Col.locació, Maravillas Rojo, es va comprometre a augmentar aquest porcentatge, i fonts del Ministeri van asegurar que ja hi ha un grup de treball estudiant el tema per a concretar una xifra final.
Els representants dels autònoms (Lorenzo Amor, d´ ATA, i Sebastián Reyna, d´ UPTA) van assenyalar que , encara que ells volen que la capitalització per atur sigui el cent per cent, Rojo els va comunicar ahir que serà inferior, doncs considera necessari deixar una reserva per a quotes de la Seguretat Social.
A més a més, la secretària general de Col.locació va apuntar que hauria de crear-se un sistema de “prescriptors”, de tal manera que els organismes locals o les pròpies associacions d´autònoms fessin un aval tècnic per a accedir a la capitalització per atur, en lloc de que es garanteixi per el propi interessat, com fins ara.


629 lectures

2 Oct, 2008

Sebastián Reyna parla davant de 300 persones en el Dia de l´ Emprenedor de Barcelona Activa

Enviat per revistaautonom 10:55 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Els dies 27 i 28 de maig ha tingut lloc al Palau de Congressos de Catalunya una nova edició del dia de l´Emprenedor organitzat per Barcelona Activa i promogut per diverses institucions i entitats públiques i privades. L´èxit de participació ha estat absolut com ho demostren les exitoses càpsules tant de creació com de creixement. En aquest sentit cal destacar la presència de més de 300 persones en la càpsula organitzada per la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) que sota el títol: “ El nou estatut del treball autònom: novetats i perspectives”, va servir per conèixer de primera mà l´impacte d´aquesta nova reglamentació que ha de sorgir de la llei de l´autònom. Per això la CTAC va convidar al secretari general de la UPTA, (vinculada a la CTAC), Sebastián Reyna així com al President d´ATA, Lorenzo Amor per tal de donar la seva visió de l´actual estat del treball autònom a l´espera d´aquests desenvolupaments. Per altre banda la CTAC, com cada any, va participar de l´espai assessora´t on totes les persones que ho desitjaven rebien l´assessorament de les persones de l´Oficina Tècnica de la CTAC. En aquest sentit cal donar les gràcies per la seva professionalitat a les companyes Anna Estrella Villares i Vanessa López.


552 lectures

1 Oct, 2008

El 95,4 % de la població de l´estat coneix alguna teràpia natural

Enviat per revistaautonom 18:39 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El grau de satisfacció en l´ús de les teràpies naturals arriba als 4,18 sobre 5

El passat mes de maig es van fer publiques les dades del primer estudi sobre usos i hàbits del consum de les teràpies naturals al conjunt de l´estat. Un estudi realitzat per l´institut DYM i que ha estat patrocinat per COFENAT, CONAMAD I TENACAT. Realitzat a partir de 2000 entrevistes a usuaris d´edats compreses entre 16 i 65 anys de la península i les Illes Balears, l´estudi es va dur a terme entre el 12 de novembre i el 5 de desembre del 2007.

L´estudi conclou que hi ha un alt coneixement del que són les teràpies naturals entre la població així com el seu grau d´utilització. Si pràcticament la totalitat de la població coneix alguna teràpia natural, una de cada quatre persones l´ha utilitzada alguna vegada a la seva vida. D´entre les especialitats més conegudes l’encapçala el ioga amb un 87,7 % seguida de l’acupuntura amb el 81,8 % de coneixement. Per contra són el reiki (16,7%) i la kineosologia (11%) les que són menys conegudes entre els enquestats. L´estudi revela la important penetració de les teràpies naturals a l´estat espanyol, amb un 23,6% que suposa aproximadament uns 10.590.161 persones. Pel que fa a les teràpies més utilitzades és també el ioga la primera de totes (32,5%) seguida també de l’acupuntura (31,5%) i queden com les menys utilitzades el shiatsu (3,9%) i la kineosologia (2,1%).

(Segueix)
577 lectures

1 Oct, 2008

El Consorci de Formació i d´Iniciatives Cercs-Berguedà i la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) creen Berguedà Consolida

Enviat per revistaautonom 18:35 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
A partir d´aquest mesde maig es posa en funcionament un nou servei per a l´assessorament de les persones que han creat un projecte per compte propi i que necessiten atenció i assessorament per tal que aquests projectes es vagin consolidant en el mercat. Berguedà Consolida és un nou servei creat conjuntament pel Consorci de Formació i d´Iniciatives Cercs-Berguedà i la CTAC. El programa tindrà com a beneficiaris els emprenedors i emprenedores de menys de tres anys d´antiguitat (amb independència de la seva fórmula jurídica), els quals tindran la possibilitat de disposar de 12 hores d´assessorament gratuït durant un any. El servei es desenvoluparà els dissabtes al matí per mitjà d´un tutor/ora, el qual proveirà un assessorament integral per tal d´acompanyar la posta en marxa de l´empresa i el procés de consolidació.


7279 lectures

1 Oct, 2008

Canvis a l’executiva de la UPTA

Enviat per revistaautonom 18:32 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Lluís Farré, nou responsable dels autònoms dependents, i Salvador Duarte assumeix l´Àrea de Joventut

En el marc de l´executiva celebrada el passat 28 d’abril, es van confirmar els canvis que s´havien anunciat en l´anterior consell estatal de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA). En aquest sentit, els canvis suposen l’entrada de Lluís Farré com a responsable del treball autònom econòmicament dependent (TAED) dins de l´executiva estatal. Farré és transportista de l’empresa Panrico i està vinculat a la CTAC des dels seus inicis. La seva tasca el durà a coordinar les polítiques que afectin els TAED a nivell de l´Estat, sobretot, tenint en compte els canvis que ha suposat l’Estatut del Treball Autònom amb la definició i regulació d’aquesta figura laboral per part del govern de l´Estat. Per altra banda, Salvador Duarte, actual president de la CTAC, continuarà formant part de l´executiva, ara assumint les competències en matèria de joventut, una àrea on la UPTA pretén treballar, a partir d’ara, més intensament.


526 lectures

1 Oct, 2008

El terapeuta català Alfons Vinyals, nou responsable dels professionals de la salut d´UPTA

Enviat per revistaautonom 18:27 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La Comissió Executiva de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms d´Espanya (UPTA) va aprovar la designació d´Alfons Vinyals Arnau com a nou responsable de coordinació amb les agrupacions sectorials vinculades a la salut i tècniques sanitàries.

Vinyals, des de l´any 1982, practica com a osteòpata i homeòpata de forma habitual a Catalunya. Ha realitzat els seus estudis de forma particular a Alemanya, i és membre de la Federació Professional Alemanya (FDH).

Al març del 2003 va ser el president de la CTAC, càrrec que va deixar al 2004 per a incorporar-se a la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya com a expert assessor en teràpies naturals per a participar en el procés d´elaboració del Decret de regulació d´aquesta matèria i les guies de formació publicades per l´Institut d'Estudis de la Salut.

Alfons Vinyals s´encarregarà de la coordinació de diversos sectors agrupats a UPTA, com els protètics, logopedes o els professionals de les teràpies naturals, en particular per a aquest últim sector coordinarà les accions, amb COFENAT, per a la regulació definitiva d´aquestes tècniques durant la legislatura en curs.


554 lectures

1 Oct, 2008

CTAC-UPTA demana el gasoil professional per a tots els vehicles destinats al transport

Enviat per revistaautonom 18:25 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC se suma a la sol·licitud que farà la UPTA en els pròxims dies al nou govern en relació al gasoil bonificat, en concret per a tots els vehicles destinats al transport, inclosos els de càrrega inferior a 7,5 tones.

La mesura consistiria en la devolució parcial de l´impost sobre hidrocarburs a aplicar sobre les adquisicions efectuades en el territori nacional de carburants utilitzats.

CTAC-UPTA també tornarà a sol·licitar l´eliminació del requisit de determinades unitats i càrregues necessàries per a l´obtenció de noves targetes de transport de servei públic pesat nacional per a treballadors autònoms que exerceixin l´activitat com a titulars d´un sol vehicle, a fi d´afavorir la seva entrada al mercat.

“La normativa actual discrimina l´autònom amb recursos limitats a favor dels grans grups empresarials amb disposició de capital i que no tenen cap restricció per a disposar d´autoritzacions emparades en la compra de tres o més vehicles i 60 o més tones de càrrega”, va assenyalar Sebastián Reyna, secretari general de la UPTA.

El preu del barril de cru Brent, de referència a Europa, va marcar un nou rècord històric la setmana passada en cotitzar a 104,64 dòlars. Aquesta evolució del preu del cru ha tingut una ràpida repercussió en el preu del gasoil d´automoció, que no ha parat de pujar, passant dels 0,918 euros per litre l´1 de gener als 0,988 euros registrats la setmana passada (superant 1 euro per litre en comunitats com Madrid i Catalunya), que, de començament d´any ençà, representa un increment del 7,6%.



316 lectures

1 Oct, 2008

Consorci de Formació i Iniciatives Bages Sud (CFIBS) signen un acord de col·laboració

Enviat per revistaautonom 18:22 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i el CFIBS (entitat integrada per sis ajuntaments: Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Marganell, Monistrol de Montserrat, el Pont de Vilomara i Rocafort, i Sant Vicenç de Castellet, que treballa per la promoció econòmica, la promoció turística, el foment de l´ocupació i la formació d’adults, al Bages Sud) ha signat un acord de col·laboració amb la CTAC (organització interprofessional, d´àmbit autonòmic, que enquadra els professionals i treballadors per compte propi, inscrits al Règim Especial d´Autònoms de la Seguretat Social).

L´acord, signat per Cecilio Rodríguez, president del CFIBS, i per Salvador Duarte, president de la CTAC, servirà per portar a terme serveis i accions pel benefici i l’interès general del col·lectiu de treballadors autònoms.

Les dues entitats col·laboraran en la vertebració local del col·lectiu de treballadors autònoms per tal de ser més dinàmics i estar més cohesionats econòmicament i socialment.

En la primera acció conjunta, es preveu una sessió informativa sobre l´Estatut del Treball Autònom i els efectes que s´han produït després de la seva aplicació, les modificacions previstes en la capitalització de la prestació d´atur per aquest col·lectiu, la futura prestació per abandonament de l´activitat, i altres informacions d´interès per als treballadors autònoms. I per a més endavant, també es preveu un recorregut formatiu adreçat, específicament, a aquest col·lectiu.


6828 lectures

29 Set, 2008

El Departament de Treball impulsa el suport a l´emprenedoria

Enviat per revistaautonom 13:48 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El passat 17 de març es van donar a conèixer les línies mestre del que s´anomena Pla INICIA, un pla de suport a les persones emprenedores i a l´autoocupació pels períodes 2008-2010. La consellera de Treball, Mar Serna, va desgranar els continguts del projecte així com la seva partida pressupostària. El Pla destinarà prop de 73 milions d´euros i beneficiarà cap a 310.000 persones. Així, el projecte consta de quatre grans línies d´actuació, la primera de les quals pretén aprofundir en el coneixement i diagnosi de l´emprenedoria, bàsicament a través de la implementació del sistema d´informació i seguiment de Demografia Empresarial de Catalunya, SISDEC, i a través de la diagnosi de l´èxit i fracàs de les microempreses de nova creació. La segona gran línia pretén promoure i divulgar la cultura emprenedora. En aquest sentit, es vol incorporar la formació en emprenedoria en les diferents etapes educatives, desenvolupar tallers de sensibilització i motivació a les escoles de secundària, itineraris formatius de descoberta de l´emprenedoria a la formació professional, i la creació d´un mòdul de formació en creació d´empreses. La tercera gran actuació és la de donar orientació i suport a la creació d´empreses mitjançant diverses actuacions com la creació d´una cartera de serveis bàsics, un pla de suport específic als joves i les dones, obrir una línia de subvencions a les dones autònomes, o la creació d´un portal d´informació per als emprenedors. En aquesta línia, també es pretén donar molta importància a la seva formació, acompanyament i assessorament. Finalment, la quarta gran via d´actuació va encaminada a millorar la consolidació empresarial a través, d´una banda, de la millora dels instruments financers a l´abast dels emprenedors, amb la creació, entre d’altres, d´una xarxa especialitzada, en l´assessorament de persones emprenedores en l´àmbit financer. D’altra banda, el projecte també preveu subvencions directes a les persones emprenedores així com una política de suport i acompanyament durant els primers anys en les empreses de nova creació. La consellera de Treball, Mar Serna, ha dit que aquest pla fa una aposta especial per a la igualtat d´oportunitats de dones i joves, ja que “volem tenir més dones i més joves que s´incorporin a l’emprenedoria”


6470 lectures

29 Set, 2008

La CTAC i l´AMIC treballaran de forma conjunta amb els autònoms immigrants

Enviat per revistaautonom 12:31 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La immigració a Catalunya està provocant una evolució constant en el mercat laboral. Entre aquests canvis que s´estan duent a terme, trobem la penetració dels immigrants en els treballs per compte propi, que obliga els treballadors a donar-se d´alta al Règim General dels Treballadors Autònoms. Catalunya té, en aquests moments, prop de 42.000 autònoms que són immigrants, que és la xifra més alta del conjunt del de l´Estat. Aquests representen aproximadament el 20% dels autònoms a nivell de l´Estat i generen el 2% del PIB. Aquesta realitat ja fa temps que és percebuda per la CTAC i AMIC com una realitat amb què cal treballar en les millors condicions possibles, ja que es constata en el dia a dia d’ambdues organitzacions. Fruit d´aquesta realitat va néixer la voluntat de treballar colze a colze entre ambdues organitzacions germanes per la seva vinculació a la UGT de Catalunya. L´acord suposa la creació del servei integral a l´autònom que oferirà assessorament, informació, i facilitarà instruments als autònoms immigrants, així com la resolució de qualsevol consulta de caràcter jurídic. CTAC i AMIC també col·laboraran per aprofundir els contactes amb diferents col·lectius d´immigrants establerts a Catalunya, podent-hi establir acords de col·laboració. Ambdues organitzacions també treballaran plegades de cara a l´organització de xerrades i/o conferències, obriran els camps de treball en àmbits del terreny municipal, i editaran informació de forma conjunta. L´acord va ser ratificat per la presidenta de l´AMIC, Raquel Gil, i pel president de la CTAC, Salvador Duarte.




1758 lectures

29 Set, 2008

Més de 300.000 autònoms de tot l´Estat cotitzen voluntàriament per les cobertures d´accident laboral i malalties professionals

Enviat per revistaautonom 12:29 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Més de 300.000 treballadors autònoms cotitzen ja voluntàriament per cobrir les cobertures per accident laboral i malalties professionals, segons les dades de la UPTA. En aquest sentit, Sebastián Reyna, secretari general de la UPTA, va assegurar que “aquesta dada demostra que malgrat allò que s´ha considerat sempre com una realitat, els autònoms tendeixen cada vegada més a cobrir les seves necessitats de protecció social encara que aquesta prestació sigui voluntària”.

Cal recordar que des de l´any 2003 els autònoms poden accedir a aquestes contingències professionals quasi en les mateixes condicions que els assalariats. A final any 2004 el nombre d´autònoms acollits a aquesta cobertura era de 145.435 autònoms al conjunt de l´Estat; al 2005 aquesta xifra va augmentar fins a 202.894, i l´últim mes de 2006 la xifra ja era de 260.322. Segons les mateixes estimacions de la UPTA, la xifra encara pendent de publicar respecte al 2007 superarà els 320.000 i es podrà tancar el 2008 amb més de 400.000 cotitzacions acollides.

Pel que fa a les dades de Catalunya, i segons les mateixes estimacions fetes per la UPTA, el nombre de cotitzants per accident laboral i malalties seria de 54.668 -31.610, homes i 23.058, dones.

Els sectors on més s´han apreciat aquestes cotitzacions són el de la construcció, seguit del comerç a l´engròs i de l´hostaleria. Per contra, cal destacar l´escàs ressò que ha tingut en el sector del transport.


287 lectures

29 Set, 2008

Publicada al BOE la resolució per registrar els contractes dels trades

Enviat per revistaautonom 11:30 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Amb data de 21 de febrer es va publicar al BOE la resolució per la qual s´explica que els contractes concertats pels treballadors autònoms econòmicament dependents es podran registrar al Servei Públic d´Ocupació Estatal. Tal i com recull el BOE, els directors provincials, en funció dels recursos disponibles i del nombre de contractes a registrar, podran concentrar aquest registre, al seu criteri, en una o més oficines, o bé a la mateixa Direcció Provincial, informant-ne als usuaris. En aquelles unitats on s´ubiqui, s´obrirà un llibre per registrar els contractes. Les oficines registraran tots els contractes que es presentin, sense entrar en el seu contingut, assignant-los número i data del registre.

La resolució especifica el procediment pel qual es registraran els contractes. Primer de tot, s´anotaran les dades del contracte al llibre del registre, després se segellaran el contracte original i les còpies, i s´anotarà el número de registre assignat, es tornarà l´original del contracte i la resta de còpies (excepte una) al treballador o al client. Finalment, s´arxivarà pel número de registre la còpia del contracte en un arxiu independent.



319 lectures

29 Set, 2008

Consorci de Formació i Iniciatives Bages Sud (CFIBS) signen un acord de col·laboració

Enviat per revistaautonom 11:29 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i el

El CFIBS -entitat integrada per sis ajuntaments: Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Marganell, Monistrol de Montserrat, el Pont de Vilomara i Rocafort, i Sant Vicenç de Castellet, que treballa per la promoció econòmica, la promoció turística, el foment de l´ocupació i la formació d´adults, al Bages Sud- ha signat un acord de col·laboració amb la CTAC -organització interprofessional, d´àmbit autonòmic, que enquadra els professionals i treballadors per compte propi, inscrits al Règim Especial d´Autònoms de la Seguretat Social.

L´acord, signat per Cecilio Rodríguez, president del CFIBS, i per Salvador Duarte, president de la CTAC, servirà per portar a terme serveis i accions pel benefici i l´interès general del col·lectiu de treballadors autònoms.

Ambdues entitats col·laboraran en la vertebració local del col·lectiu de treballadors autònoms per tal de ser més dinàmics i estar més cohesionats econòmicament i socialment.

En la primera acció conjunta es preveu una sessió informativa sobre l´Estatut del Treball Autònom i els efectes que s´han produït després de la seva aplicació, les modificacions previstes en la capitalització de la prestació d´atur per aquest col·lectiu, la futura prestació per abandonament de l´activitat, i altres informacions d´interès per als treballadors autònoms. I per a més endavant, també es preveu un recorregut formatiu adreçat, específicament, a aquest col·lectiu.


354 lectures

29 Set, 2008

El treball autònom es resisteix a la desacceleració de l´economia

Enviat per revistaautonom 11:18 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Malgrat la pujada de l´atur -53.406 persones al mes de febrer-, el Règim d´Autònoms va créixer gairebé en 9.000 persones. Gairebé el 50% de les noves altes corresponen a treballadors estrangers.
El nombre d´afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms va créixer en 8.816 treballadors durant el mes de febrer, i es va situar en la barrera dels 3.400.000 cotitzants (3.398.863).
Respecte a les dades d´afiliació, cal destacar que, amb la incorporació del Règim Agrari al RETA, Catalunya va enregistrar 594.620 cotitzants al mes de febrer, i Barcelona torna a anar al capdavant amb 417.700 afiliats (Girona, 66.482; Tarragona, 63.152; i Lleida, 47.286).
Per sectors, cal ressaltar l´increment de més de 3.000 nous autònoms en el sector de la construcció, amb un creixement interanual de 43.150 persones, en un moment que es parla obertament de crisi immobiliària. Una altra dada important és el nombre d´estrangers, que ja se situa en 228.665 afiliacions –prop de 4.000 altes netes al mes de febrer.

En aquest sentit, des de la CTAC s´ha traslladat al Govern la preocupació per l´augment de l´atur en aquest període. La CTAC considera que seria convenient engegar polítiques més actives per tal de reforçar i consolidar l´activitat econòmica, i particularment, promocionar l´ocupació en les empreses més petites, que són aquelles on aquesta conjuntura pot generar nova ocupació estable.


301 lectures

29 Set, 2008

Els autònoms econòmicament dependents podran registrar els seus contractes

Enviat per revistaautonom 11:07 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC recomana als treballadors autònoms catalans econòmicament dependents que comencin a regular la seva situació amb el seu client principal
Els treballadors autònoms econòmicament dependents ja podran registrar els seus contractes, segons una resolució signada avui entre els representants dels treballadors per compte propi i els directors generals del Servei Públic d´Ocupació, Eduardo González, i d´Economia Social i Treball Autònom, Juan José Barrera. Tot i dependre del Ministeri de Treball, aquesta resolució la podran executar les comunitats autònomes a través de les seves pròpies oficines d´ocupació. La creació d´aquest Registre en el Servei Públic d´Ocupació agilitarà aquest tràmit i permetrà que les diferents administracions públiques els puguin tramitar, almenys amb caràcter provisional.
Des de l´entrada en vigor de la Llei de l´Estatut del Treball Autònom, el 12 d´octubre de 2007, els emprenedors poden formalitzar els seus contractes com a treballadors autònoms dependents, però fins ara no podien registrar-los a causa del buit legal existent en les normes de desenvolupament de l´Estatut. Els autònoms dependents són aquells que duen a terme el seu treball amb autonomia organitzativa, però depenen econòmicament, almenys en un 75%, d´un únic client principal, i no tenen persones assalariades al seu càrrec.
El contracte amb l´empresa de referència haurà de ser per escrit i, segons estimacions de la CTAC, un cop s´iniciï aquest procés de registre, podran acollir-s’hi uns 59.000 treballadors a Catalunya. Alhora, des de la CTAC es recomana a tots els autònoms dependents de Catalunya que comencin a regularitzar la seva situació amb el seu client principal, això és que formalitzin per escrit la seva relació mercantil i notifiquin la seva situació d´econòmicament dependent a l´empresa principal, per poder després registrar-ho.


315 lectures

29 Set, 2008

Lleida estrena la Xarxa Impulsem Autònoms

Enviat per revistaautonom 11:02 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La ciutat de Lleida ha estat l´escenari per inaugurar la segona edició de la XIM (Xarxa Impulsem Autònoms). En aquesta segona edició, són tres les ciutats que han assumit la xarxa que, a més de Lleida, són Badalona i Barberà del Vallès. Cal recordar que l´any passat van ser l´Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Manresa i Mollet del Vallès.
En aquesta edició es posa l´èmfasi a conèixer les novetats de la recent entrada en vigor Llei de l´Estatut del Treball Autònom així com les perspectives del seu desenvolupament. El projecte XIM té previst celebrar diferents seminaris adreçats, d´una banda, a joves emprenedors d´aquestes localitats i, de l´altra, al col·lectiu de professionals. També es comptarà amb la publicació de la revista Xarxa Autònoms -on s´hi poden trobar els serveis que s´ofereixen des de cada municipi, experiències de nous emprenedors d´aquestes localitats així com un conjunt d’informació útil per al treballador autònom-, l´accés a la pàgina web www.xim.cat -permet fer consultes virtuals-, i una gran trobada final a cada ciutat implicada amb els agents socials de cada municipi. En aquestes trobades institucionals, es pretén convidar personalitats del col·lectiu d´autònoms a nivell de l´Estat, ja siguin dirigents de la UPTA com membres del Ministeri de Treball. La setmana passada va tenir lloc el conjunt de seminaris a Lleida dins el marc de la Fira del Treball de Lleida amb un gran èxit de públic.


293 lectures

29 Set, 2008

Augmenta el nombre de treballadors autònoms a Catalunya

Enviat per revistaautonom 10:55 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC alerta del possible frau al sector de la construcció, on molts assalariats estrangers s´estan transformant en treballadors autònoms. El passat mes de gener, el nombre de treballadors estrangers afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms (REPTA) a Catalunya es va situar en 41.919 persones, 21.048 de les quals (el 50,21%) procedeixen de la Unió Europea. Respecte a gener del 2007, el nombre de treballadors estrangers per compte propi ha augmentat un 0,34%. Cal destacar que el nombre d´estrangers autònoms que no pertanyen a la UE ha patit un descens tant a Girona com a Lleida, amb una reducció del 0,12% i de l´1,89%, respectivament. Però, aquest no és el cas de Barcelona i Tarragona, on els autònoms forans s´han incrementat en un 0,39% i un 0,16%, respectivament. Pel que fa al país d´origen, destaquen Romania (com a membre de la UE), amb 5.264 autònoms, i el Marroc (com a país que no pertany a la UE), amb 4.473 treballadors per compte propi. A Catalunya, els treballadors autònoms estrangers representen el 7,64% respecte a la resta de règims de la Seguretat Social. La construcció i el comerç segueixen situant-se com els principals sectors d´activitat dels autònoms estrangers.
Pel que fa a la construcció, sembla contradictori que, malgrat el retrocés del sector, cada vegada són més els treballadors estrangers que s´estan donant d´alta com a autònoms en aquest sector. Des de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) es vol alertar del possible frau que alguns empresaris estan duent a terme en la transformació de les relacions laborals en relacions mercantils amb la finalitat de reduir costos. Aquesta transformació d´assalariats a treballadors autònoms és general en el sector, però s´està produint de manera més accentuada en el cas de les persones estrangeres.


295 lectures

23 Set, 2008

Finalment els autònoms tindrem la rebaixa dels 400 €

Enviat per revistaautonom 18:35 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Després que diverses organitzacions d´autònoms, entre elles la CTAC, reclamessin al president del Govern de l´Estat que la mesura de deduir els 400 € no discriminés els autònoms, el passat dimecres el mateix Zapatero va anunciar que els autònoms també es beneficiarien d´aquesta mesura, malgrat que no va explicar la manera de fer-ho. En aquest sentit, va anunciar que buscarien una solució òptima per assegurar un tracte equitatiu entre tots els treballadors. Des de la UPTA, Sebastián Reyna declarava que era necessari conèixer els criteris per tal de saber a qui afectarà i quin serà el cost de la mesura. Cal tenir en compte que al conjunt de l´Estat hi ha 3,3 milions d’autònoms (prop de 600.000 són a Catalunya). Del total de l´Estat, quasi un milió i mig declaren per estimació directa (ED), 652.000 ho fan per estimació objectiva (EO) –mòduls- i poc més d´un milió pertanyen al col·lectiu d´empresaris agrícoles, forestals i ramaders. Els primers declaren tots els seus ingressos a través de l´IRPF, ja que no tenen societats mercantils, mentre que els altres ho fan, una part, a través de l´IRPF i, l´altra, a través de l´impost de societats.




59389 lectures

23 Set, 2008

La CTAC parla de l´Estatut del Treball Autònom a Berga

Enviat per revistaautonom 18:30 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
El dilluns 4 de febrer, a les vuit del vespre, va tenir lloc al Pavelló de Suèciala jornada més important que mai s’ha fet sobre els autònoms. En una comarca amb més de 3.700 treballadors autònoms i amb la recent aprovació de la Llei de l’Estatut del Treball Autònom es feia necessari organitzar una jornada per tal de donar a conèixer l’actual situació dels autònoms d´acord als drets de què disposen amb la nova llei.

Aquesta és la primera de les activitats que, d´una banda, el Consorci CFI Cercs-Berguedà, i de l´altra, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) han organitzat fruit del conveni signat el passat dijous 10 de gener. En aquesta jornada, que va comptar amb la col·laboració de l´Associació Comarcal d´Empresaris del Berguedà, hi van assistir diverses personalitats polítiques de la comarca, des de l´alcalde de la ciutat, Juli Gendrau, a la presidenta del Consell Comarcal, Montserrat Ribera, la diputada i alcaldessa d´Olvan, Judit Carreras, i el mateix president del Consorci i alcalde de Cercs, Ferran Civil.

El punt central de la conferència va anar a càrrec de la berguedana Sara Malé, assessora de la CTAC.




285 lectures

23 Set, 2008

58.416 treballadors de la construcció s´enregistren com a empleats per compte propi durant el mes de gener

Enviat per revistaautonom 18:28 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El nombre d´afiliats al Règim Especial de Treballadors Autònoms va créixer en 58.416 treballadors durant el mes de gener, 114.482 treballadors més que al gener de 2007.

Des de la CTAC volem alertar del possible frau que alguns empresaris estan realitzant en la transformació de les relacions laborals en relacions mercantils amb la finalitat de reduir costos, i es recomana als treballadors del sector que s´informin de tots els termes que suposa el canvi de treballador assalariat a treballador autònom. La CTAC vol recordar que amb la recent entrada en vigor de l´Estatut del Treball Autònom, queden clarament identificades les situacions en què es fa servir la figura del treballador autònom en frau de llei.

Respecte a les dades d´afiliació cal destacar que, amb la incorporació del Règim Agrari al RETA, Catalunya enregistrà al mes de gener 593.610 cotitzants, Barcelona torna a destacar amb 416.850 afiliats (Girona, 66.467; Tarragona, 63.111; i Lleida, 47.182).

Als treballadors autònoms hi hem de sumar 238.277 agricultors per compte propi que, amb la reforma de la Seguretat Social, s´han integrat al Règim d´Autònoms des del passat 1 de gener. La taxa de creixement d´aquest grup augmenta, doncs, fins al 3,51%.

La resta de règims (agrari, mar, carbó i llar) han perdut en els darrers dotze mesos un total de 41.311 afiliats. En aquest sentit, des de la CTAC s´ha traslladat al Govern la preocupació per l´increment de l´atur en aquest període en més de 132.000 persones.




261 lectures

1 Feb, 2008

La CTAC demana a Zapatero que els 400 € també beneficiïn tots els autònoms

Enviat per revistaautonom 15:11 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) considera que l’anunci fet pel president del Govern de l’Estat de reduir 400 € de la declaració de l’IRPF no arriba al conjunt de treballadors, perquè discrimina els treballadors autònoms, que suposen a Catalunya més de mig milió de persones i que generen aproximadament un 18% de la riquesa del país.

Des de la CTAC es recorda que més de 500.000 declarants per rendes professionals són autònoms individuals que no declaren els seus ingressos per l’impost de societats i es troben en els límits més reduïts d’ingressos. La CTAC considera una mesura insuficient la reacció de Zapatero d’estudiar la possibilitat que els autònoms anomenats dependents també puguin acollir-se a aquesta reducció.

Cal recordar que aquest és un dels sectors socials més necessitats alhora de rebre ajudes fiscals per millorar el seu potencial d’estalvi i, sobretot, d’inversió en un escenari econòmic que es preveu més negatiu que l’actual. És per tot això que la CTAC demana que la promesa feta per Zapatero també inclogui tot el col·lectiu de treballadors autònoms, perquè aquests no quedin discriminats.



2234 lectures

1 Feb, 2008

Catalunya és la primera comunitat autònoma en nombre d’immigrants

Enviat per revistaautonom 15:06 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Aquest col·lectiu creix un 8,4% respecte de l'any 2006

Catalunya és una de les comunitats autònomes amb més treballadors immigrants, hi destaca la presència de treballadors immigrants per compte propi, 41.775 durant el 2007.

Del total d´autònoms a Catalunya (576.161 a 31 de desembre), els immigrants representen ja el 7,25%. Des de la CTAC creiem que aquestes dades són molt significatives i destaquen la capacitat emprenedora del col·lectiu.

Pel seu país d´origen, cal ressaltar els autònoms procedents de la Unió Europea: 5.124 romanesos, 3.568 italians, 3.223 procedents de França i 2.052 d'Alemanya. Dels països no comunitaris: 4.505 marroquins, 4.269 xinesos, 1.370 argentins i 1.370 pakistanesos.

Per la seva distribució, els autònoms estrangers a Catalunya se situarien geogràficament:

BARCELONA: 27.808

TARRAGONA: 4.753

GIRONA: 6.539

LLEIDA: 2.675

TOTAL CATALUNYA 2007: 41.775

Des de la CTAC es treballa amb la integració al mercat laboral del col·lectiu de nouvinguts via autoocupació com una qüestió prioritària, unes línies que coincideixen amb les directrius del Departament de Treball en el foment de l´autoocupació per aquest col·lectiu.



373 lectures

1 Feb, 2008

Hisenda obliga les empreses a posar “data de caducitat” als vals menjador

Enviat per revistaautonom 14:41 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La Direcció General de Tributs pretén regular l´ús que es fa dels vals menjador. Hisenda obligarà a anotar les dates concretes en què es farà servir els vals esmenats.

Amb aquesta decisió, Hisenda vol passar la pilota de la responsabilitat als empresaris. Les companyies hauran de portar i conservar una relació dels vals menjador entregats a la plantilla, amb l´import i el dia de lliurament. La mateixa normativa insisteix que està prohibit acumular els tiquets d´alimentació, i que el seu valor no pot excedir els nou euros diaris, perquè estiguin exempts de tributar.

La voluntat de la Direcció General és la de verificar que la prestació del servei tingui lloc durant els dies hàbils del treballador o treballadora i que no superi aquests 9 € diaris.

D´aquesta manera Hisenda obligarà les empreses a portar una relació dels xecs entregats als treballadors on s´haurà de detallar el dia de lliurament, o sigui, el dia d´utilització.

Si l’empleat no el fa servir el dia concret, l’empresa té quatre opcions: retirar el val, acreditar-ne la no utilització, reassignar-li per poder-lo fer servir un altre dia o restituir l´import en metàl·lic.

Amb els canvis, les companyies hauran de procedir a organitzar-se per seguir un control dels dies no treballats per l’empleat (baixes, dietes, vacances...). Aquesta pràctica suposarà acabar amb la pràctica d´entregar un talonari el dia 1 de cada mes.



329 lectures

18 Gen, 2008

CTAC i ICPA s´uneixen per oferir “assegurances per autònoms”

Enviat per revistaautonom 09:11 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Sota la marca d´“assegurances per autònoms” la Confederació de Treballadors de Catalunya (CTAC) i Creació i Gestió d´Assegurances, SA (ICPA) han creat un nou servei de productes d´assegurances adreçades als treballadors autònoms. L´objectiu principal d´aquest projecte és oferir els millors productes al millor preu pels autònoms. De fet, des de CTAC i ICPA ja s´està treballant per tancar una sèrie de productes per a determinats col·lectiu d´autònoms. Assegurances per autònoms també ofereix alguns productes per a tots els autònoms que hi estiguin interessats, i pretén obrir-se als col·lectius vinculats per cercar nous productes d’assegurances.

Per sol·licitar més informació sobre algun dels productes, pots trucar-nos a

CTAC 93 601 10 00

ICPA 93 601 10 63



4758 lectures

18 Gen, 2008

El Consorci de Formació i Iniciatives Cercs- Berguedà i la CTAC signen un acord per desenvolupar accions i serveis a favor dels autònoms de la comarca

Enviat per revistaautonom 09:10 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El passat 10 de gener es va signar el conveni de col·laboració entre la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i el Consorci de Formació i Iniciatives Cercs- Berguedà amb l´objectiu de desenvolupar serveis i accions conjuntes a favor dels treballadors autònoms de la comarca del Berguedà. L´acord fou rubricat pel president de la CTAC, Salvador Duarte, i el president del Consorci, Ferran Civil.

Posteriorment, es va celebrar una reunió de treball per analitzar les diferents possibilitat existents en el marc de l´acord subscrit, on també hi participaren, entre d´altres, el gerent de la CTAC, Alexis Serra, i el gerent del Consorci, Eduard Barcons. En el decurs de la reunió ja van sorgir diferents actuacions per tal d´acomplir l´objectiu de gestar un espai de suport i atenció a totes aquelles persones que tenen projecte per compte propi al conjunt de la comarca.

També es va acordar organitzar una jornada explicativa al voltant de l´Estatut del Treball Autònom que comptarà també amb la participació de l´Associació d´Empresaris del Berguedà (ACEB), el proper 4 de febrer al Pavelló de Suècia.

(Segueix)
502 lectures

18 Gen, 2008

Els immigrants de Lleida s´apunten a l´autocupació

Enviat per revistaautonom 09:09 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

L´Oficina d´Atenció a l´Autònom de la CTAC es consolida com a punt de referència del col·lectiu a la província de Lleida

Hem atès un total de 349 visites a la nostra oficina. Cal destacar que el 51% d’aquestes visites van ser d´estrangers.

Les consultes realitzades van ser sobre diferents temes. Les més nombroses sobre l´assessorament sobre inici d´activitat per tal de realitzar els tràmits oportuns a l´hora d´obtenir la condició d´autònom.

En segon lloc, el tema de la Llei de l´Estatut de Treball Autònom va despertar molt d´interès, ja que aquesta nova normativa regula una millora dels drets laborals i protecció social dels treballadors per compte propi.

Quant a les subvencions i ajuts per promocionar l´ocupació autònoma hem dut a terme un assessorament exhaustiu, perquè es tracta d´una consulta molt demanada.

En el cas de temes jurídics, la nostra oficina dóna un servei de seguiment pels treballadors per compte propi amb problemàtiques concretes.

Sobre impostos i Seguretat Social, l´assessorament ha estat de caràcter divers, segons les necessitats i inquietuds de les persones que hem atès.

Una altra via d´atenció a l´autònom és donar una informació genèrica, és a dir, intentem donar una visió global i a la vegada concreta sobre tot el que fa referència a l´àmbit del treballador per compte propi.

Totes les nostres expectatives s´han vist superades. Amb això volem dir que si en un primer moment la nostra tasca era oferir un assessorament personalitzat gratuït, formació per l´autònom i informació general, la nostra feina s´ha convertit en més complexa gràcies a la demanda que hem obtingut de totes aquelles persones que hem rebut a la nostra oficina.



364 lectures

18 Des, 2007

La CTAC anuncia que Catalunya perd el tren del treball autònom

Enviat per revistaautonom 18:45 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Només la província de Barcelona manté el creixement del Règim d'Autònoms, mentre que Girona, Lleida i Tarragona perden 759 treballadors i treballadores

Per segon mes consecutiu, el nombre de treballadors i treballadores autònoms per províncies a Catalunya es redueix i augmenta el nombre d'aturats. El passat mes de novembre, Girona, Lleida i Tarragona van perdre un total de 759 treballadors i treballadores per compte propi. Només a Barcelona es manté el creixement del Règim d'Autònoms, amb 2.260 nous treballadors i treballadores.

La situació, a més, és especialment preocupant si tenim en compte que durant tot aquest 2007 el Règim d'Autònoms (RETA) està experimentant un creixement sense precedents a la història, amb més de 100.000 altes netes i un creixement interanual superior al 3,6%.

És a dir, que Catalunya està patint una recessió important en un moment d'expansió del treball autònom. Des de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) considerem que diversos factors poden ser causants d´aquest descens, però hi ha dos aspectes fonamentals: d´una banda, la desacceleració econòmica que estan patint sectors com la construcció i el comerç, i d´altra banda, l´aposta decidida de la resta de comunitats autònomes pel foment del treball autònom, mitjançant els anomenats "plans integrals" que ja han posat en marxa Madrid o Andalusia, i que encara no existeix a Catalunya.

Des de la CTAC denunciem la manca de mesures i de lideratge per part del Departament de Treball en matèria d´autònoms. A més, reiterem la necessitat de regular el Consell Català del Treball Autònom i la implantació d´un "pla integral" que desenvolupi totes les competències que Catalunya té en matèria de treball autònom i que posi en marxa l´Estatut del Treball Autònom que va entrar en vigor el passat 12 d´octubre.



7811 lectures

18 Des, 2007

Llibre: “Todas las claves para los autónomos”

Enviat per revistaautonom 18:42 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

ISBN: 978-84-934690-1-6

Autor: Sebastián Reyna Fernández, Salvador Duarte Soto, Sara Malé Fernández,

Francisco de Quinto Zumárraga, Mª Jose Landáburu Carrecero, Alexis Serra Rovira.

PVP: 14,50 euros

Pàgines: 248 Mida: 15,50 x 23,50

Amb l´aprovació de l´Estatut del Treball Autònom finalment, després de molts anys, s´ha reconegut la importància d´aquest col·lectiu. Els més de tres milions d´autònoms en actiu són una peça important de l´economia espanyola. Moltes vegades han estat l´amortidor de les crisis d´ocupació en convertir-se en una alternativa a la desocupació. En altres, un primer pas per a molts emprenedors que després d´un període inicial de prova han acabat constituint empreses de més envergadura una vegada consolidat el seu projecte. I, sens dubte, representen un element dinamitzador que contribueix a dotar de flexibilitat les nostres empreses, en un món global cada vegada més competitiu, en haver demostrat els autònoms la seva gran capacitat d´adaptació a les demandes del mercat. Malgrat la magnitud d´aquest col·lectiu, poques vegades, fins ara, s´havien tingut en compte les seves reivindicacions, potser per la seva falta d´organització que l´ha privat d´interlocutors vàlids i representatius davant de l´Administració. El nou Estatut del Treball Autònom i els posteriors reglaments que han de desenvolupar-lo corregeixen aquesta injustícia.

Amb aquesta nova Llei, els autònoms disposen d´una carta de drets individuals i col·lectius, que podran reclamar que es compleixin, igual que ho fan els treballadors assalariats des de fa ja 27 anys, quan es va aprovar l’Estatut dels Treballadors. També contempla obligacions, la millora del nivell de protecció social, avançant en l´equiparació amb el que tenen els assalariats, una política de foment del treball autònom, i es regula la situació dels autònoms que treballen fonamentalment per a un sol client, els anomenats des d´ara autònoms econòmicament dependents. No hi ha dubte, que l´Estatut del Treball Autònom dignifica socialment la tasca dels ciutadans que emprenen una activitat econòmica per compte propi aportant el seu treball personal i assumint un risc econòmic.

El llibre ha estat escrit d´una forma clara i pràctica amb la intenció de convertir-se en una eina de consulta que ajudi els autònoms a conèixer els seus drets i deures tant legals com socials, laborals o fiscals. A més a més, es podran informar de la realitat actual del seu col·lectiu, les expectatives de futur, i trobaran una àmplia relació d’adreces web interessants. Alhora, es tracten en profunditat totes les qüestions relacionades amb el nou Estatut del Treball Autònom. El lector també disposa, a través de la web de l´editorial, d´un apartat d´actualitzacions que li permetrà estar informat d’aquelles novetats que puguin ser interessants per aquest col·lectiu i fins i tot plantejar els seus dubtes.



378 lectures

18 Des, 2007

S´activa la regulació de les teràpies naturals al conjunt de l’Estat

Enviat per revistaautonom 18:31 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El Congrés de Diputats estudiarà la possibilitat de crear una subcomissió de treball per estudiar el tema

Els màxims dirigents de COFENAT-UPTA i TENACAT, ambdues participades per la sectorial de teràpies naturals de Catalunya-CTAC, han trobat complicitats de la classe política representada al Congrés de Diputats, que es podria traduir en compromisos electorals de cara a la propera contesa al conjunt de l´Estat. Fruit de les converses mantingudes amb totes les formacions polítiques s´està estudiant la possibilitat de crear una subcomissió de treball, dins de la comissió de sanitat, per tal d’avançar en la propera legislatura.

Tot això es produeix dies després de la reunió que es va celebrar el passat 20 de novembre a la seu del Ministeri de Sanitat entre representants del sector de les teràpies naturals i el secretari general de Sanitat, José Martínez Olmos. La reunió, convocada a petició del Ministeri de Sanitat, venia precedida per l´anunci d´una concentració davant del Ministeri de Sanitat pel passat 26 de novembre. Davant de l´esperada mobilització del col·lectiu, ara ja a tot l´Estat, el Ministeri va decidir seure´s a parlar-hi. En la reunió, en la qual hi havia la cúpula de COFENAT-UPTA, encapçalada per la seva presidenta, Rafi Tur, així com la cúpula de TENACAT, encapçalada per Francesca Simeón, es va decidir alguns punts prou importants pel col·lectiu. A banda de la decisió de crear una comissió de treball per estudiar i fer el seguiment de la regulació de les teràpies naturals, en la qual hi estarien presents totes les comunitats autònomes i es garantiria la presència de COFENAT-UPTA i TENACAT, també es va assumir el compromís d´informar en breu de la situació de les qualificacions professionals de l´INCUAL relacionades amb les teràpies per tal de reactivar-ne la posada en marxa. Un altre dels punts calents era el relacionat amb el recurs interposat pel Ministeri contra el decret que regula determinades teràpies naturals a Catalunya. En aquest sentit, el secretari general de Sanitat (que estava acompanyat pel director general de Cohesió del Sistema Nacional de Salut i Alta Inspecció, Alfonso Jiménez Palacios) va assegurar que aquest recurs no interpreta que els professionals de les teràpies naturals siguin un perill sinó la possible confusió que genera l´aplicació del Decret.



345 lectures

14 Nov, 2007

L’alcalde de Barcelona inaugura la nova seu de la CTAC

Enviat per revistaautonom 17:14 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El passat dimecres 31 d’octubre es van inaugurar les noves instal·lacions de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya situades al carrer de Sant Oleguer, 17, al barri del Raval. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i del secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, així com de diversos representants d’entitats del món dels autònoms com Pimec Autònoms, i entitats conveniades amb la CTAC i representants d’organitzacions polítiques (també hi era present la diputada socialista Manuela de Madre).

L’alcalde de Barcelona va destacar el paper que desenvolupen entitats com la CTAC en la defensa dels drets dels autònoms. En aquest sentit, Hereu va destacar la vitalitat i la capacitat emprenedora de la capital catalana amb més de 122.000 treballadors autònoms, sens dubte un percentatge molt important del conjunt dels autònoms catalans.

En el seu torn, Josep Maria Àlvarez, va ressaltar el bon moment de la CTAC, tot destacant-ne l’important salt que ha tingut en els últims anys. Àlvarez va destacar el paper de les organitzacions sindicals, i sobretot el de la UGT, en les modificacions legislatives recents, per la qual cosa va lloar el paper que representa la CTAC a Catalunya i la UPTA a nivell de l’Estat.

Amb el canvi a la nova seu, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya augmenta l’espai per tal d’oferir un millor assessorament al conjunt d’autònoms de Catalunya, en especial als seus afiliats i representats. El canvi de seu també arriba en un moment molt important legislativament parlant, just 15 dies després de l’entrada en vigor de la Llei de l’Estatut del Treball Autònom.



446 lectures

14 Nov, 2007

CTAC i Microbanc de “la Caixa” signen un acord per finançar microcrèdits

Enviat per revistaautonom 16:20 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El conveni entre l’entitat financera i la CTAC afavorirà la creació de projectes d’autoocupació i alhora facilitarà operacions de préstec a persones excloses del sistema creditici tradicional

El director de Mercat Institucional de "la Caixa" a Catalunya, Pere Guardiola, i el president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), Salvador Duarte, van signar el passat 9 de novembre un conveni de col·laboració per al finançament de microcrèdits. L’acord entre l’entitat financera i la CTAC facilitarà les operacions de préstec de petites quantitats adreçades a persones amb dificultats per accedir al sistema tradicional de crèdit. També, donarà suport i fomentarà la creació de projectes innovadors de persones amb caràcter emprenedor.

El criteri de concessió dels microcrèdits de Microbanc de "la Caixa" atén fonamentalment a la confiança i la viabilitat dels projectes per finançar, que no requereixen de les garanties i avals necessaris per a accedir als crèdits del sistema financer tradicional. Especialment, aquests crèdits donen suport a persones més grans de 45 anys, dones, discapacitats/des, aturats/des de llarga durada, famílies monoparentals i població immigrada. L´import mitjà dels préstecs oscil·la entre els 8.000 i els 15.000 euros i el termini de reemborsament és de 4 anys a un interès molt avantatjós.



2973 lectures

14 Nov, 2007

El Ministeri de Treball pretén que els trades estiguin regulats abans d’acabar la legislatura

Enviat per revistaautonom 16:10 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El director General d’Economia Social, Treball Autònom i Fons Social Europeu, Juan José Barrera, va assegurar que els contractes dels treballadors autònoms econòmicament dependents (trades) quedarien regulars abans de finalitzar l’actual legislatura i, per tant, vuit mesos del termini que indica la recent llei del treball autònom.

En aquest Decret també es regularia el registre d’aquests contractes que, segons la proposta del Govern estatal, es faria a través de la xarxa de serveis públics d’ocupació, malgrat que aquest punt estaria pendent de negociar amb les comunitats autònomes.

Barrera, que es va reunir amb les associacions d’autònoms UPTA, ATA i CEAT, va explicar que es pretén desenvolupar la representativitat de les diferents associacions de treballadors autònoms. Un altre dels temes per regular és la prestació pel cessament de l’activitat dels treballadors per compte propi. Per això, les associacions d’autònoms i el mateix Govern van decidir crear una comissió de quatre experts que serà l’encarregada de fer un estudi que serveixi de base per desenvolupar un sistema per desocupació i que podria estar acabat a final del proper estiu. Barrera va dir que els autònoms no es podran beneficiar de la prestació pel cessament de l’activitat immediatament, sinó que haurà de passar un temps de cotització.



344 lectures

11 Oct, 2007

Catalunya continua essent el territori amb més autònoms del conjunt de l'Estat

Enviat per revistaautonom 13:44 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

En 9 mesos, 95.220 persones s´han donat d´alta com a autònomes. El RETA passa de tenir un creixement interanual del 3 % a situar-se al 3,65 %

Cal destacar el creixement de Balears, amb 8.693 treballadors que s’han afiliat des de l’1 de gener al Règim d´Autònoms de la Seguretat Social, i el de Castella-la Manxa, amb 6.482.

El Règim Especial de Treballadors Autònoms, amb 95.220 noves afiliacions durant els primers nou mesos de l´any, ha assolit un ritme de creixement del 3,65 %, mentre que a començament d´any se situava en el 3 %. Ara com ara, és el Règim de la Seguretat Social que creix més, i se situa per sobre del Règim General, que porta un ritme del 3,51%.

A 30 de setembre, 3.146.913 treballadors eren autònoms, això és el 16,30 % del total del Sistema.

Per comunitats autònomes, les que més han incrementat l´afiliació al Règim Especial de Treballadors Autònoms des de gener són Andalusia (14.776 autònoms més en els nou primers mesos de l’any), Catalunya (13.823 més), la Comunitat de Madrid (11.802) i el País Valencià (11.604). De totes maneres, cal destacar el creixement de Balears, amb 8.693 treballadors que s’han afiliat des de l´1 de gener al Règim d’Autònoms de la Seguretat Social, i el de Castella-la Manxa, amb 6.482.



11225 lectures

11 Oct, 2007

Jornada sobre l´Estatut del Treball Autònom la vigília de la seva entrada en vigor

Enviat per revistaautonom 13:41 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El proper 12 d´octubre entrarà en vigor la Llei de l´Estatut del Treball Autònom. Aquesta llei, llargament esperada i reclamada pel conjunt de treballadors autònoms al conjunt de l´Estat i inèdita a tot Europa, suposa un pas molt important en l´equiparació de drets dels treballadors autònoms respecte dels treballadors assalariats.

L´11 d´octubre, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i la Mútua Asepeyo han organitzat unes jornades per tal d’exposar en què consisteix la Llei i quins són els drets que entren en vigor i aquells que estan a l’espera que el Govern n’elabori el corresponent reglament.

La Jornada comptarà amb la presència del Sr. Juan José Barrera Cerezal, director general d´Economia Social, Treball Autònom i Fons Social Europeu del Ministeri de Treball; la Sra. Mireia Franch, directora general d´Economia Cooperativa i Creació d´Empreses de la Conselleria del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya; el secretari general de la UPTA, i els representants de CTAC i Asepeyo.

La Jornada se celebrarà a l’Auditori AXA Winterthur, avinguda Diagonal, 547, a partir de les 17.30 hores.



398 lectures

11 Oct, 2007

La CTAC i el col·legi de graduats socials de Barcelona uneixen forces per defensar els drets dels autònoms

Enviat per revistaautonom 13:38 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) ha signat un acord de col·laboració amb el Col·legi de Graduats Socials de Barcelona, pel qual la CTAC comptarà amb els serveis tècnics del Col·legi i aquest, amb els serveis que la CTAC pugui proporcionar en el seu àmbit d'especialització organitzativa en defensa dels treballadors i les treballadores per compte propi.

Amb aquest acord, la CTAC de Catalunya vol defensar els drets dels graduats socials de la província, que majoritàriament exerceixen la seva activitat per compte propi, i que alhora assessoren un gran percentatge de Petites i Mitjanes Empreses, també gestionades majoritàriament per treballadors per compte propi.

Aquest acord arriba la setmana que entra en vigor de l'Estatut del Treball Autònom, que ha d'oferir una major seguretat jurídica i protecció social per al col·lectiu.



418 lectures

23 Jul, 2007

Primera reunió entre la Generalitat i els col·lectius d´autònoms

Enviat per revistaautonom 14:02 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El proper dijous 26 de juliol tindrà lloc la primera reunió convocada pel Departament de Treball, a través de la Direcció General d´Economia Cooperativa Social i d´Autoocupació de la Generalitat de Catalunya, amb les quatre principals organitzacions d´autònoms de Catalunya.

Tal i com avançava la revista Autònoms.com al número de juliol, la consellera de Treball, Mar Serna, va anunciar la voluntat de convocar una primera reunió amb les principals organitzacions d´autònoms, és a dir, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), Pimec-Autònoms, la Federació Trade-CCOO i l´Associació Intersectorial d´Autònoms de Catalunya-AIAC-CEAT.

Amb la recent aprovació de l´Estatut del Treball Autònom per part del Govern estatal, s´obre un nou marc d´interlocució on Catalunya, amb el 20% dels autònoms de tot l´Estat, ha de jugar un paper determinant. A més, en el marc estatutari es traspassen un conjunt de competències que s´han de desenvolupar en l´àmbit català. És per això que, des de la Conselleria, es vol iniciar el procés constituent del futur Consell Català del Treball Autònom, màxim òrgan d´interlocució entre el col·lectiu d´autònoms catalans i l’administració en termes de representativitat, de polítiques de foment i promoció del treball autònom, per això la directora general d´Economia Cooperativa Social i d´Autoocupació, Mireia Franch, ha convocat aquesta primera reunió a la seu de la Direcció General, al carrer de Casp.



673 lectures

23 Jul, 2007

El Ministeri de Sanitat impugna el Decret de teràpies naturals

Enviat per revistaautonom 13:59 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Sanitat ha presentat un recurs davant l´Audiència Nacional en què demana l´anul·lació del Decret 31/2007 que regula les condicions per a l´exercici de determinades teràpies naturals per part de personal no sanitari de Catalunya, perquè entén que aquesta norma "permet l´exercici de competències i funcions assignades als professionals sanitaris -en particular, metges i fisioterapeutes- als pràctics naturistes, que no tenen els coneixements ni la formació adequada”.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja ha suspès cautelarment la vigència dels articles 5.1, 5.2, 5.3 i 12.2.3 i les disposicions transitòries primera, segona i tercera. El tribunal català va entendre que aquests articles podien vulnerar pel Govern de la Generalitat una competència exclusiva de l´Estat com és la de regular les condicions per a l´obtenció, l´expedició i l´homologació de títols professionals.

Des de la Sectorial de Teràpies Naturals de Catalunya - CTAC, que representa a més de 3.500 terapeutes de Catalunya, s´ha posat de manifest la sorpresa davant d´aquest recurs, partint de la base que ambdós organismes tenen el mateix color polític.



449 lectures

23 Jul, 2007

Acord de col·laboració entre les Escoles de Música d´Iniciativa Privada Associades de Catalunya i la CTAC

Enviat per revistaautonom 13:49 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El passat 17 de juliol es va signar el conveni de col·laboració entre la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i les Escoles de Música d’Iniciativa Privada Associades de Catalunya (EMIPAC).

EMIPAC, que agrupa una cinquantena de centres privats de música a tot Catalunya, va néixer de la mà d´un col·lectiu de centres d´ensenyament musical i escoles de música de Catalunya, amb la finalitat d´unificar esforços de cara a la millora de l´educació musical del nostre país amb la implantació de la LOGSE.

Les Escoles de Música d´Iniciativa Privada van néixer com a resposta a una necessitat social, gràcies a l´esforç d´uns professionals de la pedagogia musical que van voler posar a l´abast dels alumnes uns coneixements i unes metodologies innovadores, poc o gens habituals als centres educatius oficials. A les seves aules s´han forjat i ho continuen fent nombrosos bons amateurs i professionals qualificats de la música. És innegable l´aportació d´aquestes escoles a la pedagogia musical i al fet cultural del nostre país.

L´acord amb la CTAC suposarà, entre d´altres, iniciar un nou marc de treball amb l´objectiu d´aconseguir un únic sistema financer per a les escoles de música amb ajuts i concerts econòmics per als centres.

Per la seva banda, la CTAC assumeix la representativitat davant les diferents administracions alhora de defensar els seus interessos en la seva condició d´autònoms.



394 lectures

10 Jul, 2007

La CTAC inicia una campanya de sensibilització dels autònoms dependents

Enviat per revistaautonom 17:18 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

S´exigeix mà dura contra els empresaris que abusen de la figura de l´autònom per emmascarar relacions laborals encobertes

Coincidint amb l´aprovació definitiva de l´Estatut del Treball Autònom al Congrés dels Diputats, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) engega la campanya "Ets TRADE? Coneix els teus drets!", que portarà a diferents centres de treball arreu de Catalunya amb presència d´aquest tipus de professionals la informació necessària perquè coneguin els seus drets i la seva nova situació arran de l´aprovació definitiva de l´Estatut del Treball Autònom.

Segons dades del Ministeri de Treball, a l´Estat hi ha prop de 550.000 autònoms econòmicament dependents que, amb l´entrada en vigor de l´Estatut del Treball Autònom, tindran un conjunt de drets sense precedents al marc normatiu europeu.

La regulació de la figura de l´autònom dependent és, probablement, la novetat més destacada del projecte de llei, segons el qual els autònoms econòmicament dependents són els que reben d´un client principal almenys el 75% dels seus ingressos. Amb el nou Estatut, tindran 18 dies hàbils per gaudir de les seves vacances, rebran una indemnització per danys i perjudicis en cas de trencament de la seva relació mercantil, podran anar al jutjat social per resoldre els seus litigis i podran signar acords d´interès professional i reivindicar conjuntament les seves millores.

Amb la campanya "Ets TRADE? Coneix els teus drets!", la CTAC pretén que els treballadors autònoms dependents coneguin els seus drets i exigir d’aquesta manera a l´empresariat que deixi d’emprar la figura de l´autònom per desregularitzar el mercat laboral emmascarant, en moltes ocasions, relacions laborals encobertes.



473 lectures

10 Jul, 2007

La CTAC preveu la progressió de les altes al RETA després de l´entrada en vigor de la Llei del Treball Autònom

Enviat per revistaautonom 17:17 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Catalunya arribarà als 600.000 autònoms abans d´acabar l´any

El creixement en el nombre de persones que s´han donat d´alta al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) continua una marxa ascendent i es manté en un percentatge interanual del 3,3%, i supera a tot l´Estat els tres milions de treballadors per compte propi.

Catalunya continua al capdavant en el nombre de treballadors autònoms de l´Estat, amb més de 570.000, una xifra que la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) preveu que creixi fins a arribar als 600.000 treballadors per compte propi abans que finalitzi el 2007.

Per a la CTAC, la recent aprovació de l´Estatut del Treball Autònom, que ofereix més seguretat jurídica i protecció social al col·lectiu, així com l´àmplia incorporació d’immigrants, són les bases que sustentaran aquest augment en els propers mesos. També tenen molta importància els increments en les ajudes en matèria de foment de l´autoocupació aprovades recentment pel Ministeri de Treball, que està animant un sector cada cop més jove a incorporar-se al mercat laboral a través d´aquest sistema de treball independent.

La CTAC espera que l´adaptació de la llei a l´àmbit català, que probablement s´iniciarà després de l´estiu, superi les previsions, i que les garanties que s´atorguen al treball per compte propi facin més atractiva l´autoocupació de qualitat al mercat de treball català.



377 lectures

10 Jul, 2007

Comença el Seminari sobre el treball per compte propi entre la Universitat de Barcelona i la CTAC

Enviat per revistaautonom 17:14 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Per tercera vegada consecutiva, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya- CTAC i la Universitat de Barcelona organitzen el Seminari sobre el treball per compte Propi, del 9 al 13 de juliol a l´edifici de relacions laborals de la Universitat de Barcelona al Carrer Còrsega, 409.

Seguint la línia dels anys anteriors, la UB i la CTAC proposen entrar en matèries al voltant del treball autònom ja sigui des de les relacions laborals, els aspectes fiscals, els punts de vista jurídics o la gestió de la petita empresa, entre d´altres. La novetat d´aquest any ve imposada per l´aprovació de l´Estatut del Treball Autònom, per això el seminari tractarà d´una forma especial tot allò que envolta l´aprovació d´aquesta llei, ja sigui fent la síntesi del projecte de llei com analitzant-ne les possibilitats de futur a l´hora de desplegar-lo. El seminari també tractarà l´ús de les noves tecnologies en el marc del treball autònom, els riscos laborals del treballador autònom, entre altres. Els organitzadors preveuen que el seminari continuï essent un èxit de participació tal i com ja va passar en els dos primers anys, tot superant les expectatives inicials. Es preveu que la consellera de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya, Mar Serna, participi a la cloenda. Us adjuntem el programa.



403 lectures

15 Jun, 2007

L’Estatut del Treball Autònom estableix reduccions i bonificacions en les bases de cotització i en les quotes de Seguretat Social.

Enviat per revistaautonom 11:41 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

L´aprovació del Projecte de llei de l´Estatut del Treball Autònom portarà novetats per a determinats col.lectius de treballadors autònoms segons i en atenció a les característiques personal i a les característiques professionals en la què exerceixin l’activitat per compte pròpia.

El Projecte de Llei estableix, doncs, reduccions i bonificacions a la cotització de la Seguretat Social en els col·lectius d´autònoms que realitzin una altre activitat i per aquesta es cotitzi, sumant les bases de cotització es sobrepassi el límit anual fixat com a base màxima de cotització, les persones amb discapacitat que realitzin un treball autònom, els treballadors autònoms que es dediquin a l’activitat de venta ambulant o a domicili i tots aquells col.lectius que es determini legalment o reglamentariament.

D´altra banda, les administracions competents podran subscriure convenis amb la Seguretat Social amb l´objectiu de propiciar una reducció de les cotitzacions de les persones que, en règim d´autonomia, es dediquin a activitats artesanals o artístiques.

Aquesta reducció es concretarà en el reglament de la Llei i afecta un col·lectiu estimat de mig milió de treballadors professionals, venedors ambulants i a domicili, artesans i artistes.



668 lectures

15 Jun, 2007

Tercer Seminari sobre el treball per compte propi entre UB i CTAC

Enviat per revistaautonom 11:38 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La setmana del 9 al 13 de juliol tindrà lloc a Barcelona el Tercer Seminari sobre el treball per compte propi, organitzat conjuntament entre la Universitat de Barcelona i la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya- CTAC i que compta amb el suport del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. La voluntat dels organitzadors és continuar oferint a tots els alumnes un conjunt de sessions teòriques i pràctiques al voltant de tot allò que té a veure amb el treball per compte propi. Seguint la línia dels anys anteriors, la UB i la CTAC proposen entrar en matèries referents al treball autònom, ja sigui des de les relacions laborals, als aspectes fiscals, els punts de vista jurídics, la gestió de la petita empresa, entre d´altres. La novetat d´aquest any ve imposada per l´aprovació de l´Estatut del Treball Autònom, per tant, el seminari tractarà d´una forma especial l´aprovació d´aquesta llei, ja sigui fent la síntesi del mateix projecte de llei com per les seves possibilitats de futur quant al seu desplegament. El seminari també tractarà temes com ara l´ús de les noves tecnologies en el marc del treball autònom o els riscos laborals del treballador autònom. Els organitzadors del seminari preveuen que continuï essent un èxit de participació tal i com ja va passar en els dos primers anys, tot superant les expectatives inicials. Es preveu que la consellera de Treball i Indústria de la Generalitat de Catalunya, Mar Serna, participi a la cloenda.



404 lectures

15 Jun, 2007

El Govern de l´Estat aprova el programa de promoció del foment a l´autònom amb 20 anys de retard

Enviat per revistaautonom 11:28 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La CTAC espera que la Generalitat agilitzi el seu programa de foment de l´ocupació autònoma

La setmana passada es va publicar al Butlletí Oficial de l´Estat l´ordre ministerial que regula la concessió de subvencions al programa de promoció de l´ocupació autònoma. Exceptuant el cas de determinades comunitats autònomes que ja han formulat les seves normes pròpies, aquesta normativa arriba amb 20 anys de retard ja que l´anterior corresponia a l’any 1986.

La nova ordre, en particular, augmenta la quantia de les subvencions, tant les directes per començar una activitat, com les financeres per reduir els costos crèdits per a la inversió. Per cada cas, i com a norma general, augments de 3.000 a 5.000 €, però poden arribar a 10.000 €, segons la prioritat dels col·lectius beneficiaris. També hi ha la possibilitat de subvencionar íntegrament els costos financers dels microcrèdits.

L´ordre també planteja l´establiment d´ajudes en concepte d´assistència tècnica i formació i que aquestes accions puguin ser desenvolupades a través de les associacions d´autònoms de caràcter intersectorial.

Des de la CTAC es valora positivament la sortida d´aquest Programa, malgrat que arriba amb més de 20 anys de retard i es demana a la Generalitat de Catalunya rapidesa per a desplegar les mesures de foment per a Catalunya.

La CTAC considera que aquesta nova norma, sumada a l´aprovació de l´Estatut del Treball Autònom, pot donar més confiança als treballadors en l´autoocupació, i significarà una important promoció de la iniciativa emprenedora en especial de cara a joves i dones.



446 lectures

10 Mai, 2007

Els autònoms podran contractar els seus fills menors de 30 anys

Enviat per revistaautonom 09:26 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

CiU i PSOE pacten la majoria d´esmenes a la Comissió de Treball

Els treballadors autònoms podran contractar, com a treballadors per compte d´altri, els fills menors de trenta anys, encara que hi convisquin, tot i que no tindran la cobertura per desocupació. Aquesta és una de les diverses novetats que s´han acceptat a la Comissió de Treball i Assumptes Socials i que es trameten al Congrés de Diputats per tal que les ratifiqui el proper 10 de maig. Cal destacar tot el paquet d´esmenes pactades entre els grups de Convergència i Unió i el PSOE per introduir vàries modificacions a l’Estatut del Treball Autònom que, sobretot, milloren les ajudes als emprenedors i el grau de protecció social.

Entre aquestes millores també destaca la cobertura pels accidents de treball in itinere (els accidents que es produeixen quan el treballador va o torna del lloc on ha prestat la seva activitat). Un altre dels aspectes importants de les esmenes millorades és l´aplicació global de la jubilació anticipada, o sigui, a tots els autònoms amb activitats penoses i a tots els autònoms pròxims a l’edat de retirar-se i que hagin cotitzat prou per no necessitar una pensió amb complements a mínims.

Una altra de les esmenes pactades, i que és rellevant, és la protecció de l´habitatge del treballador autònom com un bé no embargable en cas de fallida, malgrat que el creditor sí que podrà actuar contra el vehicle.

Pel que fa als treballadors autònoms econòmicament dependents, els que tenen el 75% d’ingressos d´una sola empresa, disposaran de 18 dies hàbils de vacances pagades, gràcies a l´acord CiU-PSOE, en comptes dels 15 que hi havia al text anterior. També cal esmentar el reconeixement del dret de suspensió de contracte dels autònoms dependents en situacions d’exercici de dret de maternitat i paternitat, que representa un pas més en l´equiparació de la dona autònoma respecte de l´assalariada.



615 lectures

10 Mai, 2007

La CTAC participa a la xarxa de treballadors per compte propi d´Amèrica Central amb la voluntat de cooperar

Enviat per revistaautonom 09:22 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Un dels fenòmens més generalitzats a tots els països en vies de desenvolupament, i particularment als de l´Amèrica llatina, és la forta expansió els últims anys de la denominada “economia informal”, que afecta fonamentalment el comerç minorista, però que també es detecta als sectors productius i de serveis a les empreses i les famílies.

És en el marc d´aquesta realitat que el president de la CTAC, Salvador Duarte, amb Jaume Soler, tècnic de la Fundació Comaposada, es van reunir l´11 i 12 d´abril a San Pedro Sula (Hondures) amb la xarxa de treballadors per compte propi SEICAP. Aquesta xarxa aplega diferents organitzacions centreamericanes que conformen un punt de trobada on intercanviar les diferents realitats i experiències dels països que la composen, i alhora actua com a motor ideològic i estratègic que planifica i coordina les polítiques comunes. En aquesta trobada hi van participar 7 entitats de base sindical procedents dels 6 països d´Amèrica Central, per començar a elaborar un pla estratègic conjunt regional. La trobada és una de les activitats del Programa del sector informal a Amèrica Central, que compta amb el suport de l´Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya.

El president de la CTAC, Salvador Duarte, va assegurar que la CTAC vol ajudar, des d´un punt de vista tècnic, al desenvolupament de propostes per tal d´aconseguir-ne la regulació en el marc legislatiu dels respectius països.

400 lectures

10 Mai, 2007

Els joves empresaris podran optar a microcrèdits de 15.000 euros

Enviat per revistaautonom 09:20 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Els joves amb menys recursos que vulguin posar en marxa la seva pròpia empresa compten des d´ahir amb una eina més per fer el seu somni realitat. L´Instituto de la Juventud (Injuve) i l´Obra Social de “la Caixa” han dissenyat el primer programa de microcrèdits per aquest col·lectiu. En definitiva, es tracta de préstecs en què no es necessita aval i sota unes condicions econòmiques més amables que les d´altres tipus de productes bancaris del mercat.

El programa s´adreça a joves menors de 35 anys que tinguin dificultats per accedir a altres fonts de finançament per sufragar les seves iniciatives empresarials. Se´ls donarà el 95% del cost total de projecte, amb una quantia màxima de 15.000 euros, que podrà arribar als 25.000 euros en situacions degudament justificades.

El termini d´amortització serà de cinc anys, més sis mesos de carència optatius. I el tipus d´interès del 5 per cent, que es mantindrà fix durant tota l´operació. La comissió d´obertura s´ha estipulat en el 0,50 per cent, la d´estudi serà del 0,25 per cent i la d´amortització anticipada, del 0 per cent.

Un dels requisits que exigeix l´Injuve per concedir aquests microcrèdits és que l´empresa que serà objecte del préstec iniciï la seva activitat o l´hagi iniciat en un període inferior a un any. Excepcionalment, aquest termini es podrà ampliar a dos anys, sempre que no es tracti d´un refinançament.

Per sol·licitar aquests préstecs intercediran aquestes entitats: Red Araña, Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR), Confederación de Desarrollo Rural (COCEDER), Confederación Española de Discapacitados Físicos y Orgánicos (COCEMFE), Fundación Radio Ecca i Unión de Profesionales y Trabajadores Autónomos (UPTA-España). Aquestes entitats, a més d´assessorar tècnicament els joves per donar forma a la seva empresa, s´encarregaran de proposar davant l´entitat bancària el seu suport econòmic al projecte. Malgrat això, l´última paraula per al finançament sempre la tindrà l´entitat financera.



482 lectures

16 Abr, 2007

Èxit del I Congrés Andalús del Treball Autònom

Enviat per revistaautonom 17:32 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Els passats 28, 29 i 30 de març va tenir lloc al Palau d’Exposicions i Congressos de Sevilla el I Congrés Andalús del Treball Autònom, organitzat per la Conselleria d’Ocupació de la Junta d’Andalusia amb la intenció de debatre, intercanviar experiències i oferir una visió integral del treball autònom d’Andalusia.

Aquest primer Congrés ha pogut abordar tots aquells temes relacionats amb el treball autònom i ha mostrat les eines, els programes, els productes i els serveis, que ajuden a consolidar i millorar l’activitat dels treballadors per compte propi.

Al Congrés s’ha pogut veure des de professionals i treballadors autònoms, passant per les institucions públiques, els agents socials i econòmics, les associacions i les organitzacions de representació d’autònoms i autònomes, i les empreses i entitats financeres.

La Junta d’Andalusia ha volgut aprofitar aquest Congrés per fer difusió del seu pla de foment a l’autònom. Amb el nom de “Plan Más Autónomos” la Junta pretén ser al costat del treballador autònom i autònoma d’Andalusia a cada fase de la seva activitat, oferir una anàlisi completa del treball autònom i proposar solucions integrals.

Aquest Congrés és pioner al conjunt de l’Estat espanyol i dóna la possibilitat que els més de 456.000 autònoms puguin conèixer les polítiques adreçades al seu col·lectiu, les seves oportunitats de negoci i la realitat associativa d’aquesta comunitat autònoma.

Una delegació de la CTAC ha participat al Congrés. Salvador Duarte, president de la CTAC, va valorar molt positivament les polítiques d’autoocupació del Govern andalús i va esperonar el Govern català que, tenint la condició de territori amb més autònoms i autònomes del conjunt de l’Estat, segueixi les passes del govern andalús. Cal recordar que la directora d’Economia Cooperativa, Social i d’Autoocupació de la Generalitat de Catalunya, Mireia Franch, va participar en un dels seminaris del Congrés.



31783 lectures

16 Abr, 2007

Asepeyo, la primera mútua de Catalunya, aposta pels autònoms

Enviat per revistaautonom 17:28 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) ha signat un acord de col·laboració amb la mútua d'accidents de treball i malalties professionals Asepeyo, que actualment disposa de la major xarxa assistencial pròpia dins del mutualisme, amb més de 130 centres assistencials i 4 hospitals, repartits per tot l'Estat. Segons aquest acord, Asepeyo posa a disposició de la

CTAC una extensa oferta de serveis per als seus afiliats.

Amb aquest pas, la mútua més gran de Catalunya mostra la seva aposta pel món dels treballadors per compte propi, que ja són més de 580.000 treballadors i treballadores a tot Catalunya.

L’acord suposarà tot un paquet de serveis de cara als nostres afiliats. La CTAC i l’Asepeyo també col·laboraran juntes per difondre el treball per compte propi en un any ple d’esdeveniments que afectaran el col·lectiu, tenint en compte que estem a les portes de l’aprovació de l’Estatut del Treball Autònom que canvia substancialment la cobertura per contingències professionals del col·lectiu de treballadors autònoms. Concretament, el projecte de llei estableix l’obligatorietat de tenir la cobertura per contingències professionals per tot el col·lectiu de treballadors autònoms econòmicament dependents, i de tots els treballadors autònoms que exerceixin una activitat de risc i perillositat. Aquesta circumstància denota el creixement de la cobertura pel col·lectiu del treball per compte propi i la incidència directa que té amb les mútues d’accidents de treball i malalties professionals.

Ambdues entitats també es comprometen a coordinar-se i informar-se davant de qualsevol novetat que pugui afectar el col·lectiu.



29145 lectures

16 Abr, 2007

Més de 62.000 persones s’han beneficiat de la capitalització de l’atur

Enviat per revistaautonom 17:03 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Durant la celebració del I Congrés Andalús del Treball Autònom, el director general de l’Economia Social, el Treball Autònom, i del Fons Social Europeu del Ministeri de Treball, Juan José Barrera, va avançar que al conjunt de l’Estat més de 62.000 persones s’havien acollit a la capitalització de l’atur a l’hora d’iniciar un projecte per compte propi després que el govern apugés fins al 40 per cent el percentatge màxim permès per capitalitzar. El Govern estatal estudia augmentar durant aquest any fins al 60 per cent l’ajuda per desocupació que es pot cobrar d’un sol cop. L’executiu està valorant molt positivament la nova aplicació, i per aquest motiu està estudiant augmentar el percentatge. De fet, les diverses organitzacions d’autònoms fa temps que reivindiquen un increment percentual de la capitalització. En aquest sentit, el mateix secretari general de la UPTA (Unión de Profesionales y Trabajadores Autónomos), Sebastián Reyna, ha manifestat que la reforma de la capitalització de l’atur és un compromís del Govern. Per a Reyna seria un pas important arribar al 75 per cent de la capitalització de l’atur.

El director general, Juan José Barrera, també va explicar les principals millores que pot arribar a aportar la nova regulació del treball autònom, assegurant que després de tants anys de democràcia ja era hora que s’elaborés una llei pel col·lectiu. Barrera també va explicar l’estat de les negociacions amb els diferents grups parlamentaris al voltant de l’Estatut del Treball Autònom. Pel director general el procés va en bon camí i es va mostrar esperançat que rebi un gran suport parlamentari.

Amb tota probabilitat, el Congrés de Diputats votarà la Llei del treball autònom el mes de juny.



438 lectures

8 Mar, 2007

4 de cada 10 autònoms de la província de barcelona han experimentat dificultats econòmiques en els darrers 5 anys

Enviat per revistaautonom 13:52 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
La CTAC presenta un estudi de la realitat del treball autònom a la província de Barcelona

En els últims 5 anys, un 41,1% dels treballadors autònoms entrevistats han experimentat dificultats econòmiques o una davallada en la seva activitat. Aquesta dada va quedar molt present en la presentació del llibre Situació dels treballadors autònoms a la província de Barcelona, que va tenir lloc el passat 28 de febrer a la seu de la UGT de Catalunya. La presentació de l’estudi va anar a càrrec de la seva autora, Cati Jerez, que va fer una breu exposició de les principals dades de l’estudi. Per la seva banda, Salvador Duarte, president de la CTAC, va posar l’èmfasi en la incorporació de la dona al RETA en els últims anys com un element a tenir en compte a l’hora de plantejar polítiques des dels organismes públics. Va destacar el paper dels ajuntaments i de la Diputació de Barcelona per crear plegats finestres úniques d’atenció a l’autònom on es pugin aplegar l’assessorament, la informació i les mesures de foment. Josep Maria Àlvarez, secretari general de la UGT de Catalunya, va alertar que molts autònoms no ho són tant per la seva voluntat emprenedora sinó perquè hi estan quasi obligats, fent clara referència al fenomen creixent dels falsos autònoms. Per tancar l’acte, Teodoro Romero, president delegat de l’Àrea de Promoció Econòmica i Ocupació de la Diputació de Barcelona, va certificar la importància del col·lectiu de treballadors autònoms a la província i va mostrar-se obert a trobar nous espais de treball amb la CTAC per tal d’oferir nous serveis a través dels municipis. Romero va posar l’exemple del projecte Xarxa Impulsem Autònoms de la CTAC juntament amb els ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Manresa i Mollet del Vallès com un bon camí a seguir.



479 lectures

8 Mar, 2007

Finalitzat el procés d’acceptació d’esmenes de l’Estatut de l’Autònom

Enviat per revistaautonom 13:46 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Un cop finalitzat el procés que permetia presentar esmenes al text que des del Govern estatal s’ha articulat amb relació a la llei que ha de permetre l’Estatut del Treball Autònom, són diverses les formacions polítiques que han presentat esmenes per modificar-ne el text. Convergència i Unió és el partit que ha presentat més esmenes parcials al Projecte de llei, un total de 73. En la presentació de les esmenes, que va anar a càrrec del seu portaveu, Josep Antoni Duran i Lleida, acompanyat del portaveu de Treball i Assumptes Socials, Carles Campuzano, va assegurar que aquest Estatut té per objectiu promoure l’esperit emprenedor i millorar la protecció social d’aquest col·lectiu. Per CiU, però, l’actual proposta no recull totes les recomanacions dels experts. La formació nacionalista proposa, a través de les seves esmenes, avançar en la regulació dels accidents in itinere, en la jubilació anticipada, en la cotització a temps parcial, i en el reconeixement de la jubilació flexible.

Per la seva banda, el Grup Parlamentari Socialista ha presentat 18 esmenes parcials al text. Entre els matisos, els socialistes proposen modificar l’apartat 5 de l’article 6 de l’Estatut, perquè allò relatiu al dret d’igualtat i no-discriminació per raó de sexe s’adeqüi a la Llei de la igualtat aprovada pel Congrés de Diputats. Jesús Membrado i Isabel López, del grup socialista, també han volgut perfeccionar la definició del concepte del treball autònom dependent, distingint-lo del que no és, amb la voluntat que hi hagi una millor protecció jurisdiccional. Membrado i López van matisar que calia delimitar el treball que realitza l’autònom dependent, perquè quedi clar que no ha de treballar amb empleats de la pròpia empresa, però si amb altres treballadors autònoms.

Finalment, el grup popular va subratllar que totes les esmenes haurien de portar contraprestacions o nivells més alts de contribució.



422 lectures

8 Mar, 2007

Manresa debat sobre el treball autònom

Enviat per revistaautonom 13:33 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Dimarts passat va tenir lloc l’acte institucional de la Xarxa Impulsem Autònoms a la ciutat de Manresa. Un acte que va congregar unes quaranta persones interessades a poder escoltar l’actual estat del Projecte de llei de l’Estatut del Treball Autònom. A la trobada hi van participar l’alcalde de la ciutat, Josep Camprubí, la directora general d’Economia Cooperativa i Autoocupació de la Generalitat de Catalunya, Mireia Franch, el president de la CTAC, Salvador Duarte, i el secretari general de la UPTA, Sebastián Reyna. La trobada s’emmarca dins el projecte XIM (Xarxa Impulsem Autònoms) que s’està desenvolupant a quatre municipis de la província de Barcelona (l’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Manresa i Mollet del Vallès) i es basa en tot un seguit d’accions per tal de donar a conèixer la realitat i l’evolució del treball autònom i la seva afectació al món local. En la trobada d’ahir, Sebastián Reyna va augurar bona predisposició per part de la totalitat de grups parlamentaris per tal d’aprovar el LETA, ja que cap grup havia presentat esmenes a la totalitat. Reyna va assegurar que, malgrat que l’actual redactat del projecte de llei ja té una bona base, ara cal poder millorar-lo amb l’aportació d’algunes esmenes. Manresa és el primer municipi que ja ha desenvolupat els seminaris i la trobada final. Les properes dates de les trobades són el 13 de març a Sabadell, el 20 de març a Mollet del Vallès, i el 22 d’aquest mateix mes a l’Hospitalet de Llobregat.



439 lectures

13 Feb, 2007

Catalunya, pionera en la regulació de les teràpies naturals

Enviat per revistaautonom 11:39 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

La CTAC diu que és un pas endavant en la protecció tant dels usuaris com dels professionals, tot i que hi veu mancances

El Consell Executiu de la Generalitat va aprovar el passat 30 de gener el Reglament de les teràpies naturals, pioner a l’Estat, que té per objectiu ordenar les pràctiques de la medicina no convencional relatives a l’acupuntura, la naturopatia, la naturopatia amb criteri homeopàtic, la teràpia tradicional xinesa, la cinesiologia, l’osteopatia, el shiatsu, la reflexologia podal, l’espinologia, el drenatge limfàtic, el quiromassatge, la diafreoteràpia, i l’alliberament holístic d’estrès amb tècniques de cinesiologia, i els centres de formació i el personal formador d’aquestes teràpies.

La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) es mostra satisfeta per l'aprovació del decret que regularà l'exercici de les teràpies naturals al nostre país. Amb aquest decret, la CTAC entén que es normalitza una activitat consentida des de fa anys, oferint una cobertura jurídica i proteccionista per tots aquells ciutadans que, lliurement, opten per les medicines alternatives. A més, el decret dignifica tots aquells professionals que, des de fa temps, apliquen les teràpies naturals, perquè evita qualsevol tipus d'intrusisme. És a dir, el nou decret protegirà tant els usuaris com els professionals de les teràpies naturals.

Tot i això, la CTAC veu certes mancances i aspectes que s’han de millorar en aquest primer pas cap a la regulació definitiva de l'exercici de les teràpies naturals:



14311 lectures

13 Feb, 2007

La CTAC impulsa una xarxa d’autònoms amb els municipis

Enviat per revistaautonom 11:36 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Amb el nom de Xarxa Impulsem autònoms, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) conjuntament amb la Consultora Cria, empresa i desenvolupament, han impulsat un projecte que pretén reconèixer i valorar l’esperit emprenedor i la figura de l’autònom a través d’una xarxa amb quatre municipis: l’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Manresa i Mollet del Vallès.

Un projecte promogut pels ajuntaments d’aquests quatre municipis, i amb el suport del Servei d’Ocupació de Catalunya de la Generalitat, que vol implicar d’una manera activa en cadascun d’aquests territoris els agents socials i econòmics (sindicats, teixit empresarial, professionals de promoció econòmica i entitats locals dels territoris participats).

La Xarxa Impulsem busca la implicació del conjunt d’agents socials, tant socials com econòmics, però també l’actuació i la presència de les persones emprenedores d’aquests municipis com a agents actius del creixement social i econòmic local. Aquesta implicació passa per la identificació de les potencialitats, oportunitats i dificultats per constituir-se com autònom; la informació per la millora de les capacitats personals i tècniques dels autònoms i la difusió d’aquesta figura professional cada cop més present en l’economia local.

Per la CTAC aquest és un projecte molt interessant, perquè permet donar a conèixer totes les novetats que fan referència al treball autònom en especial pel que fa a l’aprovació de l’Estatut del treball autònom. En aquest sentit, la Xarxa Impulsem autònoms compta amb una pàgina web (www.xim.cat) i una revista amb el nom del mateix projecte que tindrà un tiratge de 10.000 exemplars. També s’organitzaran dos seminaris per cada municipi, un de dedicat als joves que volen emprendre o que fa poc que s’han iniciat al treball per compte propi, i un altre seminari tècnic per a professionals de la matèria. El projecte culminarà una gran trobada a cada municipi on s’hi aplegaran tots els agents socials i econòmics locals implicats, l’Administració local i la participació de responsables del Ministeri de Treball i de membres de la CTAC i de la UPTA.



416 lectures

13 Feb, 2007

CATALUNYA CONTINUA AL CAPDAVANT EN LA CREACIÓ DE TREBALL AUTÒNOM

Enviat per revistaautonom 11:31 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
A diferència de la tendència dels darrers anys, al mes de gener el treball autònom continua pujant a l'Estat, supera els tres milions de treballadors, amb Catalunya al capdavant en el nombre d'autònoms. Actualment, segons dades del Ministeri de Treball, a Catalunya hi ha 561.531 autònoms seguida d'Andalusia, amb 456.099; Madrid, amb 365.828; i València, amb 348.792.

La CTAC considera que durant el 2007 continuarà aquesta tendència a l'alça, entre d'altres raons per la propera aprovació de l'Estatut del treball autònom i per la major presència d'immigrants en el col·lectiu, que podran acollir-se a les noves normatives d'accés al permís de treball per compte propi que va establir el Reglament d'Estrangeria.

A més, la CTAC valora especialment aquest creixement, perquè reforça el dinamisme de l'economia catalana en la creació d'autoocupació.



404 lectures

30 Gen, 2007

Campuzano (CiU) contrasta amb la CTAC l’Estatut del Treball Autònom

Enviat per revistaautonom 11:46 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El passat dia 9 de gener el diputat al Congrés per CiU Carles Campuzano, acompanyat de la diputada al Parlament per la formació nacionalista, Meritxell Borràs, van celebrar una reunió de treball amb membres de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya per tal d´avaluar ´’actual projecte de llei de l´Estatut del Treball Autònom que en aquests moments es troba en via parlamentària.

Per part de la CTAC, el president, Salvador Duarte, va exposar quines línies d´actuació creien més viables per tal de pressionar el govern estatal amb l´objectiu de garantir alguns punts que amb l´actual projecte o no s´esmenten o no queden massa clars. En aquest sentit, destaca la limitació de la responsabilitat patrimonial del treballador autònom, la contractació de familiars, la jubilació anticipada en els mateixos requisits que al Règim General, la inclusió de l´accident de treball in itinere i la cotització a temps parcial de determinats col·lectius.

Aquestes són mesures que l´Estatut del Treball Autònom hauria d´incorporar, perquè l´actual projecte de llei no les contempla. Des de la CTAC es consideren bàsiques, perquè la Llei de l’Estatut del Treball Autònom constitueixi un marc de regulació dels treballadors autònoms, tant en drets com en obligacions, incorporant més protecció social i una política eficaç de foment de l´autoocupació i de la cultura emprenedora.



427 lectures

30 Gen, 2007

El 40% dels nous autònoms catalans que es van registrar entre 2000 i 2005 es concentren al 2005

Enviat per revistaautonom 11:40 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Segons l´informe del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) que es va presentar el passat 4 de gener dels autònoms registrats durant el període 2000-2005, el 40 % es concentren l´any 2005. Així, si durant l´any 2000 hi havia 487.000 autònoms, el 2004 aquesta xifra va incrementar fins a 533.660, i el 2005 va pujar fins a 565.000 treballadors per compte propi.

Mercè Sala, presidenta del CTESC, va assegurar que aquestes xifres suposen la consolidació a l´alça del treball per compte propi després de cinc anys de davallades en el nombre de registrats al RETA.

D´altra banda, cal destacar que, mentre hi ha un augment de treballadors autònoms, les subvencions per la promoció de l´ocupació autònoma han disminuït un 9,09% i l´import ha baixat un 5,72 %, mentre que els microcrèdits oferts per “la Caixa” i Caixa de Catalunya han crescut en el mateix període, destinats sobretot a comerç, hostaleria i serveis empresarials.

Des de l´any 2000 es va detectar progressivament un nou perfil de treballador autònom. Els nous autònoms cada vegada tenen més estudis superiors i més assalariats al seu càrrec. Així, de l´augment de 47.000 autònoms entre 2000 i 2004, el nombre d´autònoms amb estudis superiors ha aportat el 88% del creixement.

El 40% de les consultes de l´Oficina d´Atenció a l´Autònom de la CTAC són per relacions laborals encobertes

Quatre de cada deu de les 5.000 consultes rebudes per l´Oficina d´Atenció a l´Autònom són per temes que es refereixen a relacions laborals encobertes. Segons Salvador Duarte, president de la CTAC, els sectors on hi ha més abús quant a falsos autònoms són als mitjans de comunicació -que utilitzen personal autònom que treballa a diari en exclusiva-, en la construcció -on són habituals els subcontractes-, en el transport i missatgeria, i en el sector immobiliari i d´assegurances.



439 lectures

30 Gen, 2007

L´Associació d´Higienistes i Auxiliars Dentals de Catalunya signen un acord de col·laboració amb la  CTAC per a defensar els drets laborals dels seus membres

Enviat per revistaautonom 11:29 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Els contractes en frau de llei són la principal problemàtica d´aquest col.lectiu

La Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC) i l´Associació d´Higienistes i Auxiliars Dentals de Catalunya (AHIADEC) van signar el passat 12 de gener un acord de col·laboració. La CTAC representarà els interessos professionals dels 734 membres que formen part d´aquesta entitat.
L'AHIADEC agrupa higienistes dentals i auxiliars, alguns dels quals són treballadors per compte propi. Tot i així, el principal problema a què s´enfronta diàriament el col·lectiu és la situació del fals autònom o autònom dependent. És a dir, que molts d´ells són contractats en frau de llei.
L´acord signat permetrà que la CTAC pugui assistir molt millor aquests treballadors i treballadores i donar resposta a les demandes dels professionals que pertanyen a aquest col·lectiu, sobretot els que pateixen aquests tipus de situacions de frau de llei.



496 lectures

10 Gen, 2007

Madrid ajuda amb 3.000 euros per passar de desocupat a autònom

Enviat per revistaautonom 18:41 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El govern de la Comunitat de Madrid ha decidit concedir ajudes de fins a 3.005 euros per cada desocupat que es converteixi en treballador autònom, una xifra que pot arribar a 4.507 euros si es tracta de persones amb discapacitat. La Comunitat de Madrid destinarà a aquesta finalitat un total de tres milions d´euros durant tot el 2007, cofinançat amb fons europeus amb l´objecte de promocionar el treball autònom. L´objectiu del govern autonòmic és promoure accions que facilitin la constitució de projectes per compte propi a persones que estiguin inscrites com a desocupades a les llistes de les oficines d'ocupació.

Complementàriament, la Comunitat posa a disposició els recursos necessaris per a finançar les inversions requerides per a convertir els treballadors per compte d´altri en autònoms. El programa es completa amb una ajuda parcial per als que contractin els serveis externs per dur a terme la seva activitat empresarial.



540 lectures

10 Gen, 2007

La nova llei de la igualtat millorarà les condicions de les treballadores autònomes

Enviat per revistaautonom 18:30 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Gràcies a la tasca de les organitzacions d´autònoms a nivell de l´Estat, sobretot de la mà d´UPTA, la Llei orgànica d´igualtat entre homes i dones reconeixerà algunes de les mesures que fa temps que reivindica el nostre col·lectiu i que afecten directament a la dona autònoma.

La Llei d´igualtat reconeixerà el subsidi per maternidad no contributiu també per a les treballadores autònomes en aquells casos en que no reuneixin els requisits mínims de cotització, la quantia de la qual augmenta el 100% de l´Indicador Públic de Renda d'Efectes Públics (IPREM).

A més a més, s´estèn a les treballadores autònomes la bonificació del 100% en les quotes del RETA durant els períodes de descans per maternitat i situacions similars.

Des de la CTAC es valora molt positivament el paper desenvolupat en el tràmit parlamentari, perquè formen part del paquet de millores que tant la CTAC com la UPTA, a nivell de l'Estat, estaven reivindicant des de feia anys, ja que suposen un pas més en la plena igualtat de gènere en el treball autònom així com un avenç substancial cap a la protecció social de les treballadores per compte propi, especialment en la contingència per maternitat.



21103 lectures

9 Gen, 2007

Uns 800 euros per la cobertura per accident

Enviat per revistaautonom 11:13 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Molt probablement i un cop aprovat l´Estatut del Treball Autònom, els autònoms dependents i els que treballin amb una alta sinistralitat laboral, sobretot construcció i els transports, hauran de cotitzar forçosament per accidents i malalties professionals. Així, la memòria econòmica de la llei eleva a 733.466 el nombre de nous professionals per compte propi que hauran de cotitzar per aquests conceptes. Això suposarà uns ingressos per a les arques de la Seguretat Social de quasi 600 milions d´euros.

Ara com ara, tan sols 263.156 d´aquests treballadors cotitzen per aquestes contingències professionals, equivalen a un 8,69% del total de tres milions donats d´alta. Segons la previsió dels nous professionals que cotitzen per accidents i malalties professionals, 427.466 seran del sector de la construcció; 193.642, del transport i 45.345, de la fabricació de productes metàl.lics; mentre que la resta es reparteixen en altres activitats econòmiques.

El nou Estatut també establirà l´obligació de tots els autònoms de cotitzar per malalties comunes. Avui en dia, el 6% encara no ho fa.



393 lectures

18 Des, 2006

Inauguració de l´Oficina d´Atenció a l´Autònom de la CTAC a Lleida

Enviat per revistaautonom 16:26 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Inauguració CTAC LleidaAmb la presència, entre d´altres, de l´alcalde de Lleida, Àngel Ros, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, el president de la CTAC, Salvador Duarte, el president de la UPTA, Sebastián Reyna, i la secretària general de la UGT de Terres de Lleida, Rosa Palau, va tenir lloc la inauguració de la nova Oficina d´Atenció a l´Autònom de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya a Lleida.

L´oficina inaugurada informarà, assessorarà i orientarà els treballadors autònoms de Lleida i la seva àrea d´influència en la gestió de tota mena de procediments administratius, així com qualsevol informació que sol.licitin.

Durant la inauguració, el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Àlvarez, va afirmar que el nou Estatut del Treball Autònom serà una peça clau per situar en millors condicions els autònoms. Pel màxim dirigent de la UGT de Catalunya, els treballadors autònoms són avui dia un col.lectiu molt important i ha assenyalat que fins ara s´ha utilitzat massa la seva bona voluntat, fent referència a la situació de desprotecció pel que fa als drets laborals. Àlvarez ha afirmat que cal crear una xarxa d´oficines com la de Lleida de suport als treballadors autònoms, perquè moltes vegades ens han dit que, d´ells, no se´n preocupava ningú.

Per la seva banda, l´alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha aplaudit la sensibilitat de la UGT de Catalunya cap als treballadors autònoms, ha assenyalat que aquest col.lectiu crea riquesa arriscant el seu patrimoni i contribueix a la seva cohesió social.

Aquest espai és fruit d´un conveni de col.laboració subscrit el proppassat mes d´octubre entre l´Ajuntament de Lleida, la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya CTAC, l´Institut Municipal de Treball de la Paeria i la UGT de Lleida.

Cal destacar també la presència de la regidora i presidenta de l´Institut Municipal del Treball Salvador Seguí, Pilar Castillo. Entre d´altres persones assistents també hi havia responsables de PIMEC, de la Fira de Lleida, així com de diverses entitats i col.lectius sectorials de Lleida que treballen per compte propi.



510 lectures

18 Des, 2006

Nou de cada deu autònoms cotitzen per la base mínima

Enviat per revistaautonom 16:24 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Segons dades de la Direcció General del Treball Autònom, adscrita al Ministeri de Treball del Govern Estatal, el 88,1% dels 2.204.917 autònoms, persones físiques comptabilitzades per la Seguretat Social a 30 de setembre, no superava la base mínima de cotització.

D´acord amb les dades següents, el percentatge d´autònoms que no sobrepassa la base mínima s´eleva al 93% quan tenen una edat inferior a 50 anys. Quan sobrepassen aquesta edat, el 24,4% cotitza per una base superior a la mínima, i aquesta circumstància el Ministeri la relaciona amb l´edat de jubilació.

Mentre que el 77% cotitza per la base mínima, aquest percentatge s´eleva fins al 95,6% en el cas dels estrangers, i fins al 96,5% en el cas de les persones que vénen i que fa menys temps que estan inscrits al sistema. De totes maneres, i segons les dades del Ministeri, el 63% dels treballadors per compte propi fa més de cinc anys que estan donats d´alta a la Seguretat Social.

Cal tenir en compte que dos de cada deu autònoms tenen assalariats al seu càrrec, i el 4,5% ho combina amb una altra activitat per compte d´altri, sobretot entre la gent més jove, amb menys antiguitat i amb una cotització reduïda o mínima.



4523 lectures

18 Des, 2006

El Síndic de Greuges reclama més drets pels autònoms

Enviat per revistaautonom 16:17 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Síndic de GreugesEl Síndic de Greuges, Rafael Ribó va presentar la setmana passada un informe extraordinari amb 12 recomanacions i propostes amb l´objectiu d´equiparar els drets socials del conjunt de treballadors autònoms de Catalunya.

L´informe, que serà enviat al Defensor del Poble i als grups parlamentaris catalans, proposa que s´obligui proteguir per incapacitat temporal encara que suposa un increment de les cotitzacions. En la mateixa línia, també es demana més prestacions per maternitat, malalties i risc durant l´embaràs. En l´informe també s´expressa la necessitat d´establir diverses modalitats de jubilació, com l´anticipada per als empleats autònoms. Un dels temes més debatuts en el procés de l´Estatut del Treball Autònom, la prestació per desocupació, també s´esmenta en aquest informe. L´Estatut preveu que l´autònom pugui cobrar l´atur en cas de trobar-se sense feina, encara que els diversos agents socials i el mateix Govern estatal encara s´han de posar d´acord en la concreció d´aquesta mesura.

Finalment, també recomana, entre d´altres, l´endarreriment de l´obligació de cotitzar fins que l´activitat professional s´hagi consolidat, la flexibilització de les cotitzacions per a determinats col.lectius o la regulació de la figura del treballador autònom a temps parcial.

L´informe del Síndic ha estat elaborat després que hagi rebut les 137 queixes i suposa un plantejament més de suport per la feina d´anar equiparant els drets dels treballadors per compte propi amb els treballadors del règim general.



431 lectures

1 Des, 2006

La CTAC demana a CCOO i CEOE que deixin de posar traves a l´Estatut del Treball Autònom

Enviat per revistaautonom 18:15 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Des de la CTAC-UGT de Catalunya s´alerta del perill que suposa la posició de CCOO i CEOE en el procés definitiu d´aprovació de l´Estatut del Treball Autònom (LETA). Davant les declaracions als mitjans de comunicació dels últims dies, el president de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya fa una crida a la responsabilitat i demana que aclareixin d´una vegada la seva posició davant un procés que dotara de protecció i seguretat jurídica un col.lectiu de 600.000 autònoms a Catalunya.

També, demana a CCOO de Catalunya que deixi de donar una versió esbiaixada del procés, que només genera desànim i confusió en el col.lectiu. En aquest sentit, va destacar la falta de solidaritat que en reiterades ocasions està mostrant aquest sindicat de classe per un col.lectiu que tant ha lluitat per aconseguir el seu reconeixement.

Respecte a la posició que manté la CEOE (FEMIPE), Salvador Duarte recorda que l´Estatut vindrà a posar fre a la precarització del mercat de treball i a l´us fraudulent que determinades empreses estan aplicant a Catalunya aprofitant el buit legal existent. Encara, recorda als representants de les grans empreses que el LETA, no només protegeix els autònoms que depenen d´aquestes grans empreses, sinó que també serà una bona eina per a la defensa dels seus propis interessos, tot augmentat la seguretat jurídica.



425 lectures

1 Des, 2006

Les factures entre autònoms portaran una retenció de l´1%

Enviat per revistaautonom 18:01 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
A primers de gener de l´any vinent entrarà en vigor la normativa per la qual els autònoms que facturin entre ells tindran una retenció de l´1% en l´IRPF.

Això significa que paletes, fusters i lampistes, aixì com altres autònoms lligats a la construcció, hauran de practicar una retenció de l´1% en les factures que emetin a d´altres empresaris. Aquesta mesura va dirigida a milers d´autònoms que tributen els seus rendiments per a l´impost de la renda pel sistema d´estimació objectiva (mòduls). Queden inclosos en aquesta nova norma els autòms agrupats al grup cinc de l´IAE -lampistes, fusters, instal.ladors d´aires condicionats- i al grup tres -els tancaments metàl.lics i la fabricació de ferreteria. També s´hi inclouen els del grup quatre de l´IAE -sobretot la fabricació de fusteria i parquet- i del set -els transportistes de mercaderies i serveis de mudances.

La retenció a les factures no s´haurà de practicar en els casos que l´empresari que exerceixi una de les activitats implicades determini els seus rendiments per mitjà del sistema d´estimació directa.



889 lectures

1 Des, 2006

La CTAC de les Comarques de Tarragona organitza a Reus les I Jornades Polítiques Econòmiques en l´Àmbit Municipal

Enviat per revistaautonom 17:58 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Els proppassats dies 21 i 22 de novembre, va tenir lloc al Mas Miarnau de Reus la celebració de les primeres Jornades Polítiques Econòmiques en l´Àmbit Municipal. L´acte es va organitzar conjuntament per la CTAC de les Comarques de Tarragona, la Unió General de Treballadors i la Universitat Rovira i Virgili, i va comptar amb el suport de l´Ajuntament de Reus i del Servei Català d´Ocupació de la Generalitat de Catalunya.

En les ponències, que es van desenvolupar en sessions de matí i tarda, es van tractar temes d´importància cabdal per a l´estructuració socieconoòmica dels territoris, agafant com a referència el cas específic del camp de Tarragona. El Dr. Javier Mato, de la Universitat d´Oviedo, va tractar el tema de les polítiques atives d´ocupació; mentre que el Dr. Fernando Campa i el Dr. Agustí Segarra, ambdós de la Universitat Rovira i Virgili, es van referir, respectivament, al paper dels emprenedors i dels altres actors del sistema productiu local. Els tallers que van complementar les ponències van anar a càrrec de Miquel Àngel Bové, degà de la Facultat de Ciències Econòmiques de la URV.

La presència d´autoritats i institucions va aportar experiències enriquidores i noves perspectives de futur. Els actes de presentació i clausura van comptar amb la presència del regidor d´Hisenda i l´alcalde de Reus, i el gerent de la Universitat. Tots van valorar molt positivament la celebració de les Jornades, i van fer un esment especial a les repercussions que tenen els fòrums d´aquestes característiques en el desnvolupament local, i van proposar una reedició per l´any vinent.



470 lectures

17 Oct, 2006

Presentació revista Autònoms.com digital

Enviat per revistaautonom 18:32 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Avui posem en marxa un nova eina per acostar a tots els nostres associats/des l´actualitat del món dels autònoms. Aquest bulletí digital arribarà als vostres correus amb una periodicitat quinzenal. Amb aquest butlletí pretenem a més a més d´intensificar la informació, que els mateixos associats/des puguin passar-lo a aquells autònoms/es que estiguin interessats en les diferents notícies.

Si ets associat/da i encara no reps aquest butlleti o bé t´hi vols subscriure, tan sols has d´enviar un correu electrònic amb l´assumpte alta a ctac@catalunya.ugt.org

Salvador Duarte

President de la CTAC

L´organització d´autònoms per als autònoms!



431 lectures

17 Oct, 2006

Aprovat el nou Estatut del Treball Autònom

Enviat per revistaautonom 18:30 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

L´avantprojecte del nou Estatut del Treball Autònom, aprovat pel Consell de Ministres, entrarà en vigor a mitjans del 2007 i empararà laboralment a más de tres milions de treballadors d´arreu de l´estat, 558.562 a Catalunya. La nova regulació recull drets fins ara inexistents, com les prestacions per maternitat, paternitat o risc durant l´embaràs. Per la seva banda, el govern es compromet a posar en marxa un sistema específic de protecció per desocupació per a tots els autònoms, finançat per ells mateixos, obligatori, universal i amb un tipus de cotització específic. Així mateix, també es pretén estendre a tots els autònoms la protecció social per incapacitat temporal i es preveu la jubilació anticipada per als autònoms que desenvolupin activitats tòxiques o perilloses. Malgrat que est tracta d´un estatut de mínims clarament millorable, des de la CTAC UGT de Catalunya creiem que aquest avantprojecte satisfarà en gran mesura les demandes històriques del nostre col.lectiu i instem al govern a què, de cara al redactat final, atengui altres de les nostres reivindicacions com la responsabilitat patrimonial limitada, la contractació laboral familiar i la cotització a temps parcial.



529 lectures

17 Oct, 2006

Acord amb la Paeria per crear l'oficina d'atenció als autònoms a Lleida

Enviat per revistaautonom 18:24 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

El passat dimarts 10 d´octubre va tenir lloc la signatura del conveni de col.laboració entre l´Ajuntament de Lleida i la Confederació de Treballadors Autònomos de Catalunya (CTAC). L´acord suposarà la creació d´una oficina de serveis a l´autònom, que estarà situada a l´edifici de la UGT de Catalunya a les terres de Lleida. L´acte de signatura va comptar amb la presència de l´alcalde de la ciutat, Àngel Ros, el president de la CTAC, Salvador Duarte, la secretaria general de la UGT de Catalunya a les terres lleidatanes, Rosa Palau i la presidenta de l´Institut Municipal del Treball, Pilar Castillo. L´obertura d´aquesta oficina és un pas més en la voluntat de donar servei al conjunt d´autonòms, en aquest cas de Lleida i la seva àrea d´influència. Per Salvador Duarte aquesta oficina millorarà l´atenció, l´orientació i l´assessorament de tots els autònoms de l´àrea d´influència de Lleida i la seva interlocució amb l´administració. La província de Lleida compta avui en dia amb 37.788 autònoms. Barcelona, Tarragona i Reus són altres municipis on tenin oficines a ple rendiment.



441 lectures

3 Oct, 2006

Noticia de prova més avançada

Enviat per revistaautonom 12:40 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General

Foto de provaAquesta noticia pot tenir una llargada la que volguem i treballar-hi el que volguem. Possar negretes, itàliques, enllaços externs, imatges, etc...

Volem demostrar a les administracions i les associacions empresarials que cal que acompleixin l'acord amb el que van arribar amb els sindicats per a que els treballadors del comerç puguin tancar i descansar després de les 15.00h del dia 24 de desembre. Per aquesta raó demanem a tots els sindicalistes i treballadors de Catalunya que donin suport amb la seva signatura al descans dels treballadors del comerç.

(Segueix)
411 lectures

26 Set, 2006

Prova de missatge de la revista autonoms.com

Enviat per adminugt 17:07 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Aquesta és una prova, no feu cas... la informació que genera és la que és.. no molt més.
Molt text que no té a veure amb gens...
Recollida de signatures virtual per a què s'acompleixi l'acord de tancament del comerç el dia 24

Volem demostrar a les administracions i les associacions empresarials que cal que acompleixin l'acord amb el que van arribar amb els sindicats per a que els treballadors del comerç puguin tancar i descansar després de les 15.00h del dia 24 de desembre. Per aquesta raó demanem a tots els sindicalistes i treballadors de Catalunya que donin suport amb la seva signatura al descans dels treballadors del comerç.



406 lectures

26 Set, 2006

Enhorabona!

Enviat per adminugt 17:06 | PermalinkEnllaç permanent | Commentscomentaris (0) | TrackbackRetroenllaços (0) | General
Si pot llegir aquest missatge és perquè el procés de registre s'ha realitzat correctament. Benvingut a la Catosfera. Esperem que sigui productiu

441 lectures